Τοποθέτηση Λ. Μαγιάκη στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ

0

Μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ, η τοποθέτηση που έκανε ο κος. Μαγιάκης έχει ως εξής:

Στην  παρέμβαση μου θα ασχοληθώ με τα γενικότερα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης τα οποία η Επιτροπή Οικονομικών της ΠΕΔΑ δεν αγγίζει καθόλου. Ασχολείται με χρήσιμες μεν, δευτερεύουσες δε, διαχειριστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Τα τελευταία μνημονιακά χρόνια οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, υποβαθμίζουν το ρόλο της ΤΑ προκειμένου να επιτύχουν γενικότερους δημοσιονομικούς στόχους και δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν απέναντι, κυρίως, στην ΕΕ και άλλους υπερεθνικούς οργανισμούς.

Δυστυχώς τα όργανα της ΤΑ, μεταξύ των οποίων και η ΠΕΔΑ, όχι μόνο δεν αγωνίστηκαν για την ανατροπή αυτών των πολιτικών αλλά, αντίθετα, συμβιβάστηκαν με αυτές και προσφέρουν, ακόμα και μέχρι σήμερα πλεονάσματα στη Γενική Κυβέρνηση.

Αυτό οδήγησε στην αποστασιοποίηση των αυτοδιοικητικών από την ΠΕΔΑ και είναι φανερό και από τη σημερινή υποτονική συμμετοχή στη Συνέλευση.

Με το τελευταίο σχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση οι επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ προβλέπεται ότι θα αυξηθούν, το 2022 σε σχέση με το 2021, μόλις κατά είκοσι δύο (22) εκατ. €., ενώ σύμφωνα με το Νόμο 3852/2010 η αύξηση που αναλογεί στην ΤΑ για το 2022, θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 550 εκατ. €.

Είναι μια πολιτική συνεχιζόμενη για πάνω από μια δεκαετία που έχει ανεβάσει τα λεγόμενα «παρακρατηθέντα» σε ποσά άνω των 20 δις για τα οποία βέβαια δεν γίνεται καμία αναφορά.

Επί πλέον οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προβλέπονται για το Υπουργείο Εσωτερικών είναι περιορισμένοι και δεν αναμένεται να βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση στην ΤΑ.

O ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ διαφωνεί με την πρόταση της ΚΕΔΕ για αύξηση της απόδοσης από το 11,2% στο 25% του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και επιμένει στην εφαρμογή της ήδη θεσμοθετημένης απόδοσης στην ΤΑ από το ΦΠΑ και το φόρο φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια άδικη υπερφορολόγηση των πολιτών που πρέπει να καταργηθεί.

Για μία ακόμη φορά επίσης καλείται η ΤΑ να δημιουργήσει πλεονάσματα, τα οποία για το 2022, αναμένεται να φθάσουν τα 149 εκατ. €. Έτσι, αφού οι επιχορηγήσεις θα παραμείνουν σχεδόν σταθερές, το πλεόνασμα που προβλέπεται θα οφείλεται σε αύξηση των φορολογικών εσόδων της ΤΑ σε βάρος των δημοτών κατά 188 εκατ. €.

Στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί επίσης και η έλλειψη προσωπικού στην ΤΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 22-25 οι συνολικές αποχωρήσεις μέχρι το 2022 θα είναι κατά 1289 περισσότερες από τις προσλήψεις

Σχετική με τα παραπάνω είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανακατανομή των ΚΑΠ.  Αρχικά να πούμε ότι δεν νοείται έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης για ανακατανομή αν δεν υπάρχει μια γενναία αύξηση των ΚΑΠ. Διαφορετικά αν αυτό επιχειρηθεί μέσα στα σημερινά πλαίσια δεν θα μιλάμε για δικαιότερη κατανομή τους, αλλά, απλά, για ανακατανομή της φτώχιας.

Και αυτό γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια εξισορρόπησης, τόσο μεγαλύτερο και το συνολικό κόστος των ΚΑΠ.

Θεωρούμε ότι η ΠΕΔΑ που αντιπροσωπεύει 66 Δήμους που περιλαμβάνουν το 50% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχει καθυστερήσει σοβαρά να ασχοληθεί με το ζήτημα και να έχει τις δικές της προτάσεις.

Άλλη μια μεγάλη πληγή οικονομικής αιμορραγίας για τους Δήμους είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πανδημία, η ύφεση και τα lockdown κόστισαν στους Δήμους 569 εκατ. €. Από τα οποία 206 εκατ. € ως μειώσεις ιδίων εσόδων και 363 εκατ. € αύξηση δαπανών.

Η συνολική χρηματοδότηση που έλαβαν οι Δήμοι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανήλθε σε 170 εκατ. €.  Άρα, σύμφωνα, με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΣ, υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης 399 εκατ.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΣ στην Αττική 4 Δήμοι (Αθήνα, ΒΒΒ, Περιστέρι Πειραιάς) συγκαταλέγονται ανάμεσα σε 28 Δήμους σε όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ελλείματα. Το συνολικό έλλειμα των παραπάνω 4 Δήμων ανέχεται σε 17,5 εκ. περίπου.

Παρόλα αυτά στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 δεν προβλέπεται κάλυψη των εκτάκτων δαπανών των Δήμων, λόγω κορωνοϊού.

Η επιτροπή Οικονομικών της ΠΕΔΑ δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Δεν έχει εικόνα για τις υπερβάσεις αυτές στην Αττική ούτε και προτάσεις για τη διεκδίκηση της κάλυψης των ζημιών.

Η Επιτροπή Οικονομικών της ΠΕΔΑ δεν ασχολήθηκε επίσης με την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ήδη πλήττει τα μικρομεσαία στρώματα.

Θα μπορούσε να προτείνει μείωση της τιμής του ρεύματος για τον ηλεκτροφωτισμό των Δήμων και η εξοικονόμηση να οδηγήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Συμπερασματικά η ΠΕΔΑ περιορίστηκε να σύρεται πίσω από τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και της ΚΕΔΕ χωρίς να έχει επεξεργαστεί δικές της προτάσεις για τα προβλήματα και κυρίως χωρίς να τις προβάλλει, στα πλαίσια ενός διεκδικητικού αγώνα, στους αιρετούς της Αττικής, στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας