Ξενάγηση του Φόρουμ Νέων Αμαρουσίου στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι

0

Με την επίσκεψη του Φόρουμ Νέων Αμαρουσίου στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι, όπου εδρεύουν η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών και ο Συνεταιρισμός Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου, συνεχίστηκε η ξενάγηση και γνωριμία σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα του Αμαρουσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω και μαθαίνω  την πόλη μου».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού και το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο την ανάδειξη, τη διάδοση και την προβολή των μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών που έχει να προσφέρει ο Δήμος Αμαρουσίου. Ο πολιτιστικός χάρτης του Αμαρουσίου, που τον συνθέτουν η Κεραμική, το Σπαθάρειο Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό μας Μουσείο, το Δάσος Συγγρού με το μουσείο Μελισσοκομίας, η Βορέειος Βιβλιοθήκη, τα μοναδικά σε ομορφιά ξωκλήσια,σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά, έναν ανεξάντλητο πλούτο.

Στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, το Φόρουμ Νέων είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νίκο Βαλλάτο   στο μόνιμο εκθετήριο της κεραμικής, να γνωρίσει την ιστορία της πανάρχαιας αυτής τέχνης που παραδοσιακά έχει συνδέσει η πόλη το όνομα της ως Κεραμούπολη και κυρίως να «γευτεί» τη χαρά της εντυπωσιακής διαδικασίας «μεταμόρφωσης» του πηλού σε χρηστικό αντικείμενο με τον παραδοσιακό τροχό.

Μέσα από την συζήτηση οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τους τρανούς Σιφνιούς που εμπορεύονταν κεραμικά σε όλη τη Μεσόγειο, για το εύφορο και πλούσιο σε άργιλο έδαφος της πόλης που τράβηξε τους καλλιτέχνες, για τις τεχνικές και τα χαρακτηριστικά της τέχνης του πηλού, για τις συνεργασίες με κεραμιστές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από μεσογειακές χώρες. Μία μακραίωνη ιστορία που χρονολογείται από 7.500 π.χ. και που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης του Αμαρουσίου.

Το μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου για την αμέριστη στήριξή του στους κεραμίστες και την κεραμική τέχνη στο Μαρούσι μετέφερε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φανή Λέκκα, εκφράζοντας τη βούλησή του για στενή συνεργασία.

Μοναδική εμπειρία χαρακτήρισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, το μάθημα με τον παραδοσιακό τροχό που διδάχτηκαν, πως να δώσουν στον πηλό ζωή και μας προτρέπει να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε και εμείς την κεραμική τέχνη στο Μαρούσι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το πρόγραμμα «Γνωρίζω και μαθαίνω την πόλη μου» καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στο Δήμο Αμαρουσίου, μετά τη μεγάλη απήχηση και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασε το Forum Νέων την πρώτη επίσκεψη στο ΟΑΚΑ.
Με απόφαση του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ώστε σε όλους να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης με τη συνδρομή έμπειρων ξεναγών.

Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού στο τηλέφωνο 213-20.38.354, neagenia@maroussi.gr              

Επόμενος «σταθμός» του Forum Νέων είναι η συνάντηση με τους παλιούς Μαρουσιώτες στο καφενείο η «Κασταλία» με «ιστορίες από τα παλιά», το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 από τις 11:00 έως τις 13:00.

Επισυνάπτεται το συνολικό πρόγραμμα των 5 επισκέψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη:

 

Κεραμική Έκθεση* – workshop «δημιουργώ κεραμικά» – Συζήτηση με τον Πρόεδρο Ν. Βαλλάτο

 

16 /10 /2021

17.00 – 19.30

 

Συνάντηση με παλιούς Μαρουσιώτες στο Καφενείο η Κασταλία με «Ιστορίες από τα παλιά»

 

06/11/2021

11.00 – 13.00

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

 

12/11/2021

11.00 – 12.30

 

Πινακοθήκη – Πλατεία Ηρώων συζήτηση για τους Μαρουσιώτες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821

 

20/11/2021

11.00 – 13.00

 

Ολυμπιακό Μουσείο – Golden Hall*

 

27/11/2021

11.00 – 13.00

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας