Υπερηφάνεια και μηνύματα εθνικής περισυλλογής στην διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Πελοποννησίων Αμαρουσίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων θεατών

0

Δ. Σμυρνής «Αφήνοντας πίσω μας μίζερες συμπεριφορές οφείλουμε να αντλούμε παραδείγματα από αυτόν τον Αγώνα και να οδηγήσουμε την Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά. Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα δώσει ελευθερία και όραμα στη χώρα μας».

Ακόμα και στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε με περιοριστικά μέτρα που καθιστούν αδύνατο τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου δια ζώσης, η Ένωση Πελοποννησίων παραμένει πιστή στην πολιτιστική και εθνική προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, διοργανώνοντας μια διαδικτυακή εκδήλωση που συγκέντρωσε εκατοντάδες θεατές, έστω και απομακρυσμένους ο ένας από τον άλλο. Οι καλεσμένοι ομιλητές ξεδίπλωσαν τις πτυχές της Επανάστασης, τόνισαν τις αξίες και τα ιδανικά που όπλισαν τους Έλληνες του 21, θύμισαν το σημερινό χρέος μας στην πατρίδα ενισχύοντας το εθνικό μας φρόνημα και την υπερηφάνεια. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου και την πολύτιμη συμβολή της ΚΕΔΑ,  συντόνισε με επιτυχία η δημοσιογράφος κα Π. Γαβρά ενώ έκλεισε μελωδικά με τραγούδι από το Δημοτικό Ωδείο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»κ α Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, άνοιξε την εκδήλωση συγχαίροντας την Ένωση Πελοποννησίων Αμαρουσίου και το δραστήριο Διοικητικό της Συμβούλιο, όπως τόνισε, για την σημαντική πρωτοβουλία τους. Η κα Δασκαλάκη στάθηκε στη συμβολή της Πελοποννήσου στον Αγώνα για την ελευθερία και υπογράμμισε πως όσες δυσκολίες και αν υπήρξαν, η φλόγα στον Μωριά παρέμεινε άσβεστη, οδηγώντας τελικά στην νίκη για να γιορτάζουμε εμείς σήμερα τα 200 χρόνια από την επανάσταση «200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια που το Ελληνικό κράτος κατάφερε να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου συνεχάρη την Ένωση για την διοργάνωση και ευχαρίστησε τους πολίτες για την μεγάλη, διαδικτυακή συμμετοχή τους. Παρά το γεγονός πως τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας δεν επέτρεψαν έναν διαφορετικό εορτασμό, ο κος Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως κανείς δε μπορεί να στερήσει από τους Έλληνες να τιμήσουν αυτή την τόσο σημαντική Επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, με όποιο τρόπο είναι δυνατόν.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια από την ίδρυσή της το 1991, η Ένωση Πελοποννησίων Αμαρουσίου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης κος Δ. Σμυρνής, παραμένει πιστή και συνεπής στην απόδοση του απαιτούμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές και συνεχίζει αδιάκοπα την συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης. Ο κος Δ. Σμυρνής εξιστόρησε τα γεγονότα της Επανάστασης με τη συμμετοχή των Μαρουσιωτών αγωνιστών. Όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά αρχεία, η συμβολή των Μαρουσιωτών ήταν μεγάλη και καθοριστική, κυρίως στην πολιορκία της Ακρόπολης, και όπως ανέφερε ο κος Πρόεδρος στο διάστημα 1821-1830 σκοτώθηκαν 700 Μαρουσιώτες, αμέτρητες ήταν οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί περιουσιών, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που εκδιώχθηκαν από τον τόπο του ως πρόσφυγες. Συγκινητική ήταν η ονομαστική αναφορά στους αγωνιστές  από την πόλη του Αμαρουσίου που έδωσαν την ζωή τους, όπως και η αναφορά στην πυρπόληση του Ι. Ναού της Παναγίας της Μαρμαριώτισσας, σημερινοί Άγιοι Ανάργυροι.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κος Δ. Σμυρνής τόνισε πως η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την ελάχιστη απόδοση τιμής «σε όσους θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Οφείλουμε σήμερα έμπρακτα και με αξιοπρέπεια και δυναμισμό να στεκόμαστε χωρίς υποχωρήσεις απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Επανάσταση είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη και έχουμε ιστορικό καθήκον και υποχρέωση στην τόσο ακριβά πληρωμένη με αίμα και θυσίες αυτή κληρονομιά. Η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί απλώς ένδειξη τιμής αλλά τονίζει την προσήλωσή μας στα ιδανικά της Ελευθερίας και την αγάπη μας στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που υπάρχουν αλλαγές, αβεβαιότητα, οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε σαν σταθερά τις αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Το κατόρθωμα αυτό οφείλει να μας εμπνέει. Ο λαός αυτός έχει απεριόριστες δυνατότητες αρκεί να αφήσουμε πίσω μίζερες συμπεριφορές. Οφείλουμε να αντλούμε παραδείγματα από αυτόν τον Αγώνα και να οδηγήσουμε την Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά. Το 2021 να είναι η χρονιά που θα δώσει ελευθερία, και όραμα σ΄ αυτή τη χώρα».

Χαιρετισμό απεύθυναν οι Δήμαρχοι Σπάρτης κος Π. Δούκας και Καλαμάτας κος Αθ. Βασιλόπουλος. Το Γυμνάσιο-Λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλίνων είχε ετοιμάσει ένα πολύ αξιόλογο αφιέρωμα στην επανάσταση που παρουσίασαν ο Διευθυντής κος Α. Ανδρικόπουλος, η φιλόλογος κα Ορφανού και οι μαθητές κ.κ. Α. Παπαχρήστου και Β. Μπάστας. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του συγγραφέα – ιστορικού κος Γ. Ρεκουνιώτη-Κυριακόπουλου (Λόη), ο οποίος με λεπτομέρεια, βαθιά ιστορική γνώση και το ιδιαίτερο γλαφυρό του τρόπο απέδωσε τα γεγονότα της έναρξης της Επανάστασης από την Πελοπόννησο, αποδίδοντας με άριστο τρόπο φόρο τιμής στους αγωνιστές του Μωριά.

Καθώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα μας έχουν στερήσει τους τρόπους έκφρασης και εορτασμού όπως τους είχαμε συνηθίσει, ήταν πραγματικά εξαίσια η πρωτοβουλία της Ένωσης Πελοποννησίων και αξίζουν και από εμάς συγχαρητήρια στον δραστήριο Πρόεδρο κο Δ. Σμυρνή και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την ιδέα τους και την άρτια υλοποίησή της, όπως και στους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας