Ύποπτη και επικίνδυνη εγκατάσταση μέσα στο Δάσος Συγγρού καταγγέλει η Μ. Διακολιού

0

Με ανακοίνωσή της η Επικεφαλής της Παράταξης Μαρουσι Αδέσμευτη Φωνή κα Μ. Διακολιού κάνει λόγο για εργασίες και κολώνες που τοποθετήθηκαν εντός του δάσους Συγγρού θέτωντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και το εαν έχουν παρθεί άδειες για την υλοποίηση αυτών των εργασιών. Πιο συγκεκριμένα ανφέρει πως

“ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ

Από 12/10/2020 έως 14/10/2020 στο Δάσος Συγγρού πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκσκαφής και τοποθέτησης πρόσθετων στύλων με ηλεκτροφόρα καλώδια από τη ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ), που διατρέχουν εγκαρσίως το δάσος από την οδό Β. Ηπείρου έως τη Λ. Κηφισίας.

Οι στύλοι έχουν τοποθετηθεί μέσα σε φυσικούς χώρους. Γειτνιάζουν ή εφάπτονται με δέντρα, θάμνους ή κλαδιά, πράγμα που επαυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η παράταξή μας έχει υποβάλει ερωτήματα στη Διοίκηση του ΙΓΕ, στη ΔΕΔΔΗΕ, στην Πυροσβεστική, στο Δασαρχείο και φυσικά στο Δήμαρχο Αμαρουσίου και στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, ώστε να διαπιστωθεί:

Α) Ποιος ο σκοπός της παρέμβασης;

Β) Αν υπάρχουν μελέτες που να αφορούν την παρέμβαση αυτή και να μας χορηγηθεί αντίγραφό τους.

Γ) Αν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για την επέμβαση αυτή και να μας χορηγηθεί αντίγραφό τους.

Δ)  Αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της βλάστησης από φωτιά λόγω των καλωδίων, και ποια είναι αυτά.

Ε) Αν εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι εγκατάστασης καλωδίων, ποιοι ήταν αυτοί και γιατί απερρίφθησαν.

ΣΤ) Αν ο Δήμος, η Πολεοδομία Αμαρουσίου και το Δασαρχείο είχαν γνώση των εργασιών και αν τις ενέκριναν.

Στις ερωτήσεις μας ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΙΓΕ κ. Έξαρχο καθώς και με τον Δ/ντή του ΙΓΕ κ. Μπαλωτή, λάβαμε την πληροφόρηση ότι η ΔΕΔΔΗΕ πρόσθεσε κολώνες και αύξησε την τάση των καλωδίων χωρίς να το ζητήσει το ΙΓΕ, το οποίο επέτρεψε την παρέμβαση και την είσοδο στο Δάσος. Δεν γνώριζαν όμως με σαφήνεια να μας ενημερώσουν, το λόγο της ενέργειας αυτής.

Είναι σαφές ότι η παράταξή μας αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια η οποία υπονομεύει το δασικό χαρακτήρα του Συγγρού, ή υποβαθμίζει το περιβάλλον, την ποιότητα του τοπίου και τις αισθητικές αξίες. Και ιδίως, σε κάθε αυθαίρετη πράξη.

Καμία παρέμβαση στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, ή της οικονομικής ανεξαρτησίας του ΙΓΕ (φορέα που διαχειρίζεται το Δάσος Συγγρού) δεν δικαιολογεί πράξεις διαχείρισης που δεν λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη επιστημονικά επιμελημένης προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού κάλλους του Δάσους. Που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι ανήκει στους πολίτες με αυτές τις προϋποθέσεις και όχι ως εμπόρευμα.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει ακούραστα τις θεσμικές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις, παράλληλα με δράσεις μαζί με τους πολίτες που αγαπούν το Δάσος Συγγρού.

Μαίρη Διακολιού

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή»

Δημοτική Σύμβουλος”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας