Ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης για την παγόσμια ημέρα νερού

0

Την κάτωθι ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης για την παγκόσμια ημέρα νερού:

Πόσιμο Νερό για όλους – Το Νερό σημαίνει Δημοκρατία

Η αύξηση του πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση και η υψηλότερη ζήτηση νερού, λόγω της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο.
Οι γενικευμένοι αυτοί κίνδυνοι, θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ύδρευσης και θα πρέπει να έχουν ως στόχο τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Το «Right2Water» (Δικαίωμα στο Νερό) είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που από τον Δεκ. 2020 μετατρέπεται σε νόμο ζητώντας τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Εντούτοις στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, προσηλωμένη στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, μεθοδεύει μέσω ΣΔΙΤ την εκχώρηση του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας μας, μεθοδεύει – δια της πλαγίου δηλαδή – πρακτικά την κατάργηση της δημοκρατίας του νερού. Η ιδιωτικοποίηση τόσο του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ Παγίων (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη) όσο και του δικτύου σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Αττική που επιχειρείται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα οδηγήσει στην φτώχεια του νερού, μιας και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως όταν η διαχείριση του νερού ανατίθεται σε ιδιωτικά χέρια καταλήγει σε υποβάθμιση των υδάτινων πόρων και αυξημένα τιμολόγια νερού.

Με δεδομένες τις προγνώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου έως το έτος 2025 θα μειωθεί το πόσιμο νερό για τα δύο τρίτα (2/3) του παγκόσμιου πληθυσμού οι διψασμένοι του κόσμου δεν θα πάψουν να είναι στον πυρήνα της Αριστερής μας Πολιτικής και η μάχη για τη διατήρηση στο δημόσιο έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης δεδομένη.
Η εμπέδωση εξάλλου του δικαιώματος στο νερό ως ατομικό δικαίωμα και η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης ως κρατική υποχρέωση αποτέλεσε και πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας