Απολογισμός της δράσης του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και  Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου για την ημέρα περιβάλλοντος

0

Με μεγάλη επιτυχία και με σημαντική συμμετοχή πεζοπόρων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου η  κοινή συνδιοργάνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης (ΠΣΠ) και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και  Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές και την βιοποικιλότητα  του  παραρεμάτιου τοπίου με τις πολυάριθμες εκπλήξεις  που τους περίμεναν σε κάθε στροφή του μονοπατιού (πόες, άνθη, φυτά, μουριές, κορομηλιές, πλατάνια, κουτσουπιές, πεύκα, έργα ορεινής υδρονομίας, κλπ.) και τις κατατοπιστικές πληροφορίες ξεχωριστών συνοδοιπόρων μας.

Με αφετηρία την πλατεία Αγίας Τριάδας στην παλαιά Πεντέλη, δίπλα στο άγαλμα του ποιητή της στάνης και του βουνού, του Κρυστάλλη και τερματισμό στο επιβλητικό πεντάτοξο γεφύρι  και το παρακείμενο πάρκο Θήρας / Δαμανάκη, ενημερώθηκαν στην πεζογέφυρα της  Αλέξανδρου Παναγούλη από τον Νίκο Οικονομίδη, παλιό κάτοικο της περιοχής, για τους προπολεμικούς και μεταπολεμικούς παραθεριστές που  νοίκιαζαν από την Μονή Πεντέλης χώρο για στήσιμο της σκηνής τους και στη συνέχεια συγκρότησαν τον οικοδομικό συνεταιρισμό της Νέας Πεντέλης.

Παράληλλα, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την ανοχή των αρμόδιων αρχών σε απαγορευμένες από το Π.Δ. προστασίας της ρεματιάς κατασκευές (οικοδομές, περιφράξεις, κλπ.) και  σε καταπατήσεις  δημόσιου χώρου αλλά και την αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά επισκεπτών της ρεματιάς και γύρω κατοίκων, που φροντίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους εγκαταλείποντας σκουπίδια στο διάβα τους. Πολύ συχνά επίσης βλέπαμε κατάξερα πεύκα, πεσμένα κοντά στα μονοπάτια ή στην κοίτη, εν δυνάμει εστίες φωτιάς, αν δεν απομακρυνθούν άμεσα!

Εγινε σαφές σε όλους τους συμμετέχονες ότι η ρεματιά και τα παραρεμάτια μονοπάτια της συνενώνουν τις τρεις δημοτικές κοινότητες του δήμου Πεντέλης (Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μελίσσια) με μία υπέροχη παραρεμάτια διαδρομή.
Η επιτυχία της εκδήλωσής μας επιβάλλει να δεσμευτούμε για τη συχνή διοργάνωσή της στο μέλλον, ως ελάχιστη υπενθύμιση και προβολή της συνεχούς μας ενασχόλησης με το περιβάλλον τόσο της Ρεματιάς όσο και των τεσσάρων παραρεμάτιων δήμων που διατρέχει
 (Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου και Χαλανδρίου).

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας