Επίσκεψη Κωστή Χατζηδάκη στην Πεντέλη με στόχο την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη του βουνού

0

Δήμητρα Κεχαγιά: Έχουμε ελπίδα να δούμε το Πεντελικό βουνό όπως το οραματιζόμαστε με το συντεταγμένο σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε το βουνό της Πεντέλης, ένα βουνό που έχει υποστεί αλλεπάλληλες πυρκαγιές, πολύχρονη λατόμευση, με ανενεργά λατομεία και ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων σε ορισμένα από αυτά. Ο κος Υπουργός, κατά την επίσκεψή του παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κας Λ. Κεφαλογιάννη, της  Δημάρχου Πεντέλης κας Δ. Κεχαγιά, και Δημάρχων όμορων δήμων εξήγγειλε μια σειρά από δράσεις που δρομολογεί για την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη του Πεντελικού. Στόχος της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν να δει από κοντά τα σημερινά προβλήματα που έχει το βουνό, να ενημερωθεί από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ώστε να δρομολογηθούν συντονισμένα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τους Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού, όλες οι αναγκαίες μελέτες και δράσεις που απαιτούνται για την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνολική ανάδειξη του βουνού, με τελικό σκοπό την ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σταθμοί της επίσκεψης του Υπουργού ήταν το Λατομείο Μουζάκη, το Λατομείο Ράικου, το Λατομείο Μαλτέζου – Κοκκιναρά, καθώς και το Αρχαίο Λατομείο, η σπηλιά των Αμώμων και η οδός Λιθαγωγίας.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη για μια συνολική παρέμβαση στο Πεντελικό είχε τεθεί και από τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη με αντικείμενο όλα τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα του Δήμου.

Όπως επεσήμανε ο κος Υπουργός η εικόνα από τα σημεία επίσκεψης επιβεβαίωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά  ώστε το φυσικό περιβάλλον της Πεντέλης να προστατευθεί και να αναδειχθεί γι΄αυτό και τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα στόχος είναι να δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών:

  • για την ενίσχυση της φύτευσης στο βουνό της Πεντέλης,
  • για την προστασία του οικοσυστήματος, δηλαδή της χλωρίδας, της πανίδας και των υδάτινων πόρων  της Πεντέλης,
  • για την ανάδειξη των μνημείων,
  • για την ανάπλαση και αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων, -σύμφωνα με όσα προβλέπει άλλωστε και το Προεδρικό Διάταγμα του Πεντελικού-
  • για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών περιπάτου και ποδηλάτου στο Πεντελικό.

Ο κ. Χατζηδάκης κατά την περιήγησή του στην Πεντέλη δήλωσε πως : «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το βουνό της Πεντέλης το θεωρούμε δικό μας βουνό. Γνωστό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς γνωστό, ωστόσο και ένα τραυματισμένο βουνό. Τραυματισμένο από την αδιαφορία και τη βιαιότητα -πολλές φορές- των ανθρώπων.

Δεν χρειάζονται λόγια από εδώ και πέρα, χρειάζονται έργα και ταχύτητα. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής,  την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, έτσι ώστε αφού συνταχθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες, να περάσουμε από τη φάση της θεωρίας και της μελέτης, στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου».

Στην επίσκεψη αυτή παρούσα ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης κα Λ. Κεφαλογιάννη η οποία δήλωσε πως «Επίσκεψη στο Πεντελικό όρος, ένα οικοσύστημα μεγάλης σπουδαιότητας για το Αττικό περιβάλλον, που ωστόσο, έχει υποστεί ποικιλοτρόπως την υποβάθμιση, την καταστροφή από την ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα.

Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε σαφή περιβαλλοντικά προσανατολισμένη πολιτική. Με πρωτεργάτη τον Περιφερειάρχη μας

Γιώργο Πατούλη που έχει διατελέσει επί δύο θητείες Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, για την Περιφέρεια Αττικής η ευαισθητοποίηση για την προστασία του Πεντελικού όρους είναι δεδομένη. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και ενέργεια που θα δώσει νέα πνοή στο Πεντελικό. Έχει φτάσει η ώρα για έργα, έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης της ανυπέρβλητης ομορφιάς του τοπίου!»

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά καλωσορίζοντας τον Κωστή Χατζηδάκη τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Πεντελικό βουνό είναι το δεύτερο πιο γνωστό βουνό της χώρας μας μετά τον Όλυμπο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Εδώ το τοπίο μιλάει από μόνο του, ένα πληγωμένο μέρος εξ αιτίας των συχνών και καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και της αλόγιστης και παράνομης πολλές φορές ανθρώπινης παρέμβασης.

Η σημερινή επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στο Πεντελικό στέλνει μήνυμα ελπίδας για ανάπτυξη και ανάδειξή του.  Είναι η πρώτη φορά που ελπίζουμε σοβαρά, η πρώτη φορά που ελπίζουμε βάσιμα ότι κάτι πάει να αλλάξει και να αποκτήσει ξανά το βουνό την αίγλη που έχει απωλέσει από την εγκατάλειψη.

Για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια Υπουργός Περιβάλλοντος επισκέπτεται την Πεντέλη με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αναβάθμιση και την ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Πεντελικού.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίηση του τελικού σχεδίου που θα εκπονήσει το Υπουργείο για την αναβάθμιση του Πεντελικού όρους».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε μεταξύ άλλων «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μας γεμίζει αισιοδοξία όλους εμάς  Διοικητικό Συμβούλιο,  εθελοντές και εργαζομένους του Σ.Π.Α.Π., η σημερινή επίσκεψη και οι δεσμεύσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο Πεντελικό και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Σ.Π.Α.Π..

Στην σημερινή του επίσκεψη ο Υπουργός ενημερώθηκε και είδε με τα μάτια του την σημερινή κατάσταση του πολύπαθου Πεντελικού και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τους Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού και τον Σ.Π.Α.Π. θα δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες για την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικής ανάδειξης του βουνού. Σκοπός η ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια της περασμένης και της φετινής χρονιάς, για τη βελτίωση των υποδομών πυροπροστασίας, την συντήρηση των δασικών δρόμων, την συντήρηση, τοποθέτηση και επάνδρωση Πυροφυλακίων, την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων, για τις δράσεις πυροπροστασίας, την φροντίδα και συνεχή πλήρωση των υδατοδεξαμενών  ελικοπτέρων που διαθέτουμε στο Πεντελικό, καθώς και την συνεχιζόμενη με μεγαλύτερη ένταση, κοπή ξερών χόρτων σε εκτάσεις των Δήμων Μελών του Σ.Π.Α.Π.. Ενημερώθηκε επίσης για τις δράσεις που κάνουμε προκειμένου να επιτύχουμε το βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το ζωντάνεμα του φυσικού πρασίνου και την ανάπλαση του Πεντελικού περιβάλλοντος, με αναδασώσεις, ποτίσματα,  δημιουργία υποδομών πρόληψης τις περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης μαθητών και πολιτών και ότι άλλη δράση απαιτείται προκειμένου να μείνει το Πεντελικό μας ανέπαφο.

Θέσαμε επίσης στον Υπουργό το θέμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αποτελεί τροχοπέδη στον τρόπο λειτουργίας των Συνδέσμων, κυρίως σε επίπεδο προσωπικού πυρασφάλειας, αλλά και σε επίπεδο γενικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».

Παρόντες στην επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στην Πεντέλη ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος – ο οποίος θα συντονίσει την όλη προσπάθεια, η Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων, Δήμητρα Κεχαγιά, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο  Δήμαρχος Διονύσου,  Γιάννης Καλαφατέλης, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης -με στελέχη των δασικών υπηρεσιών- καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Βλάσης Σιώμος.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας