Επιστολή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης προς το Δήμο

0

Με αφορμή την διοργάνωση εβδομάδας αστικής κινητικότητας ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης, με επιστολή του προς τον Δήμο, επισημαίνει πως οι όποιες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στην κατεύθυνση του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου δεν αρκούν και δεν θα πετύχουν τους στόχους τους αν δεν συνοδευτούν από μέτρα απελευθέρωσης των πεζοδρομίων από τους κάθε είδους καταληψίες και τα κάθε είδους εμπόδια που τα καθιστούν αδιάβατα, όπως οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποτυπώνονται στο πολύ περιορισμένο φωτογραφικό υλικό της επιστολής, σε σχέση πάντα με την έκταση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι-ες Κύριοι-ες,

Θετική, πέρα από κάθε αμφιβολία, η πρωτοβουλία του Δήμου για την προώθηση και διάδοση εναλλακτικών μορφών αστικής κινητικότητας. Η ενεργοποίηση των πολιτών για τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Για να έχει όμως η εν λόγω προσπάθεια μακροχρόνια αποτελέσματα χρειάζεται να συνοδευτεί με μέτρα απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου από τους κάθε είδους καταληψίες, ώστε η στροφή των κατοίκων προς εναλλακτικές μορφές κινητικότητας να αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Παραθέτουμε, ενδεικτικά και με σχετικό φωτογραφικό υλικό, χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρεμπόδισης της κίνησης των πεζών και έκθεσής τους σε κίνδυνο, όπως :

  •  Στην ΒΑ πλευρά της πλατείας της Νέας Πεντέλης, όσοι κατέρχονται την κεντρική οδό της 28ης Οκτωβρίου από το πρόσφατα ανακατασκευασμένο και ευρύ πεζοδρόμιο, στρίβοντας προς την πλατεία έρχονται αντιμέτωποι με τα σταθμευμένα πάνω στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητα και αναγκάζονται να κατέβουν στο οδόστρωμα της κεντρικής λεωφόρου. Τα αυτοκίνητα βρίσκονται εκεί όλο το 24ωρο, γεγονός που πιστοποιεί ότι δεν ανήκουν σε πρόσκαιρους επισκέπτες της πλατείας αλλά σε ενοίκους των παρακείμενων κατοικιών.
  • Επί της Λεωφόρου Αλ. Παναγούλη, απέναντι από το Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Πεντέλης, οι πεζοί ωθούνται και πάλι στο οδόστρωμα.
  • Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στα Μελίσσια όπου ορισμένα καταστήματα εστίασης έχουν από χρόνια καταλάβει σημαντικό μέρος του πεζοδρομίου με σταθερές κατασκευές, αφήνοντας ελάχιστο ωφέλιμο χώρο για την διέλευση στους πεζούς, πολλώ μάλλον σε άτομα με αναπηρία ή με άλλες ειδικές ανάγκες (μητέρες με καροτσάκια).

    Και ενώ ο Δήμος ξοδεύει σημαντικά ποσά για μελέτες (ΣΒΑΚ, κλπ.) και εκδηλώσεις αστικής κινητικότητας, φαίνεται να αδιαφορεί για τις προκλητικές και διαχρονικές αυθαιρεσίες συμπολιτών μας που ακυρώνουν τις προτάσεις των πανάκριβων μελετών και απογοητεύουν καθημερινά τους καλοπροαίρετους πολίτες που προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις πρακτικές της βιώσιμης κινητικότητας. Επειδή πιστεύουμε ότι στους κατοίκους του Δήμου αξίζει μια καλύτερη πόλη με πραγματικές δυνατότητες βιώσιμης κινητικότητας παρακαλόύμε αποκατάσταση της νομιμότητας μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας