O Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος στη σύσκεψη του  Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Ανατολικής Αττικής για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου

0

 

Στη σύσκεψη του  Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την 1η  Μαΐου συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση εξετάσθηκαν τα θέματα σχεδιασμού Πυροπροστασίας για την καλοκαιρινή περίοδο που έρχεται, συζητήθηκαν οι δράσεις πυροπροστασίας, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που πρόκειται να ληφθούν από όλους τους φορείς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου συμμετείχαν  ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κορωπίου Θεόδωρος Γρίβας, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Καλλιόπη Ταουξή, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα Βάϊος Θανασιάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Σπάτων Αρτέμιδας Παναγιώτης Λάμπρου εκπρόσωποι των Δήμων, των Συνδέσμων και των Δασαρχείων  που υπάγονται στην  Ανατολική  Αττική, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού Σώματος,  υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής  καθώς και το σύνολο των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην  Ανατολική  Αττική .

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ενημέρωσε τους φορείς σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την καταβολή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας προς τους Συνδέσμους, μέσω των Δήμων, καθώς και για τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που θα καθυστερήσουν χρονικά σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία χορήγησής τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού η τυχόν μη έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων αυτών, θα έχει ως άμεση επίπτωση την αδυναμία των Συνδέσμων να προσλάβουν Πυροφύλακες για  την στελέχωση των πυροφυλακίων, την αποψίλωση των χόρτων, τη συντήρηση των δασικών δρόμων, καθώς και την προμήθεια καυσίμων για τα οχήματα συνδέσμων, δήμων και εθελοντών.

«Εάν δε λυθεί σύντομα το ζήτημα των ΚΑΠ Πυρασφαλείας, τα δάση της Αττικής θα είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της πυρκαγιάς.  Για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και ο συντονισμός της λειτουργίας τους στον τομέα ευθύνης με στόχο όπως κάθε χρόνο, να δράσουμε έγκαιρα αρχικά για την πρόληψη και κατόπιν για την άμεση επέμβαση σε πρώτο χρόνο περιστατικών ενδεχόμενων πυρκαγιών.

Για αυτό το λόγο ζητάμε την άμεση αποδέσμευση των χρημάτων για την Πυρασφάλεια, με τον ίδιο τρόπο που γινόταν τόσα χρόνια, ώστε να λειτουργήσουμε σωστά και την εφετινή περίοδο, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των δασαρχείων για την καλύτερη λειτουργία τους.  Επίσης ζητάμε για άλλη μία χρονιά την μετατροπή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος έθεσε και πάλι το πάγιο αίτημα των Συνδέσμων για την θέσπιση Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Πολιτική Προστασία με οκτάμηνη διάρκεια. Παράλληλα επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Συνδέσμων για εξαίρεση των συμβασιούχων στην Πολιτική Προστασία από την ανάγκη για παρέλευση δωδεκαμήνου, έως τη νέα τους πρόσληψη.

Και συνέχισε θέτοντας το ζήτημα που έχει προκύψει από την απαγόρευση να οδηγούν οι εθελοντές οχήματα των Συνδέσμων εκτός της αντιπυρικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει σημαντική δυσλειτουργία των Δήμων και Συνδέσμων.

Κατόπιν ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, τη διάνοιξη δασικών δρόμων, τους καθαρισμούς, τη συντήρηση των δεξαμενών και πυροφυλακίων, την αντικατάσταση του Πυροφυλακίου Παναγιώτης Φούρλας στην κορυφή σχεδόν του Πεντελικού, καθώς και την εγκατάσταση ενός νέου Πυροφυλακίου στο Βαρνάβα Αττικής.

Τέλος ζήτησε οχήματα και βυτιοφόρα της Περιφέρειας να βρίσκονται σε καίρια σημεία των Δήμων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα πριν την εκδήλωση των περιστατικών, όταν και όποτε χρειαστεί.

«Ο ΣΠΑΠ όπως και κάθε χρόνο θα βρίσκεται σε διαρκή, απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό  και θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των Δήμων-Μελών του στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας των δασικών περιοχών, αλλά και του αστικού και περιαστικού πρασίνου για την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων», κατέληξε ο κ. Βλάσσης Σιώμος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας