Oμάδα Γυναικών Μελισσίων-Πεντέλης “Aλληλεγγύη σε κάθε γυναίκα θύμα της ενδοοικογενειακής βίας”

0

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό γυναικείας κακοποίησης στην περιοχή μας, την ένταση της βίας, της κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, των δολοφονιών γυναικών, όπως παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων Πεντέλης εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, θύμα της βίας στο χώρο δουλειάς, της βίας εκεί όπου ζει, σπουδάζει, αθλείται, περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, που εντείνει την ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή  αυτό που επιλέγουν να “φωτίσουν” είναι η μεγάλη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας σε συνθήκες εγκλεισμού. Η βία κατά των γυναικών -ούτε την περίοδο της πανδημίας ούτε πριν και μετά- δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια ή στη διαπροσωπική σχέση.

Βία είναι το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Και δεν πρόκειται το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών που, εκτός των άλλων, θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι.

Όσο προβάλλεται ότι ο αντίπαλος ενάντια στον οποίο πρέπει να παλέψουν οι γυναίκες είναι το αντίθετο φύλο, οι άντρες, τότε η συζήτηση γύρω από τη βία δεν αντιμετωπίζει, αλλά θεμελιώνει βαθύτερα την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Αντί  για μια ζωή με σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα και αυτό σημαίνει σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, προσχολικής και ειδικής αγωγής, αθλητισμού, πολιτισμού, που θα είναι κατοχυρωμένες για όλες τις γυναίκες από το κράτος, θέλουν να αποδεχτούμε μια ζωή με «ευκαιρίες».

Σ’ αυτήν την υπόθεση έρχονται να συνδράμουν υποστηρικτικά και βοηθητικά οι Επιτροπές Ισότητας που συγκροτούνται από τον νόμο στους Δήμους όλης χωράς όπως και στον Δήμο Πεντέλης φυσικά. Η συμμετοχή σ’ αυτές τις Eπιτροπές τοπικών μαζικών φορέων και ιδιαιτέρως γυναικείων οργανώσεων που παλεύουν για τη γυναικεία ισοτιμία έχει ένα μόνο στόχο: την ενσωμάτωσή τους στην πολιτική που ενισχύει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία.

Η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων Πεντέλης ως μέλος της ΟΓΕ και του ριζοσπαστικου γυναικείου κινήματος όπως και ολοι οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ δεν δίνει ούτε συγχωροχάρτι ούτε χείρα βοηθείας σ΄ αυτή την πολιτική.

Δεν ανεχόμαστε να ακούμε για τα θύματα τις υποκριτικές κραυγές όλων αυτών που ευθύνονται για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στην πολύμορφη βία.

Δεν απαιτούμε μόνο την τιμωρία των δραστών από τη δικαιοσύνη!

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, και τις κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας.

Παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες πάνω στο ζήτημα με ανοιχτή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο με Θέμα «Τι κρύβεται πίσω από την περιβόητη Ισότητα και Ισοτιμία των δύο φύλλων και ποια η αντιληψη μας πάνω σε αυτό το ζήτημα»o

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας