Σε πλήρη αντίθεση Διοίκηση και Αντιδήμαρχος για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

0

Η διάταξη του πολεοδομικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δίνει άδεια λειτουργίας για 3 έτη σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων φαίνεται πως έχει διχάσει το Δήμο Πεντέλης. Σε ανακοίνωσή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κος Α. Παλαιοδήμος κάνει λόγο για αιφνιδιασμό του Δήμου και ζητά έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίθετα η Διοίκηση του Δήμου σε δική της ανακοίνωση αναφέρει πως ένα χρόνιο πρόβλημα επιλύεται μέσα από τη διάταξη. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει πως:

«Δύο σημαντικά θέματα για το Δήμο μας επιλύονται μέσα από το πολεοδομικό νομοσχέδιο»

Το πολεοδομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 4/12, περιέχει δύο σημαντικές ρυθμίσεις για δύο ουσιαστικά θέματα που απασχολούν το Δήμο μας.

(α) Δεν μπορεί να γίνει άρση απαλλοτρίωσης για δασικές εκτάσεις, διάταξη που αφορά το Δήμο μας, σε σχέση με το Δάσος Παπαδημητρίου.

Στο άρθρο 91, παρ. 1, ρητά προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τις περιπτώσεις που μπορεί να γίνει άρση απαλλοτρίωσης, οι δασικές και προστατευόμενες εκτάσεις, καθώς και οι προστατευόμενες περιοχές από τις διατάξεις περί ρεμάτων. Συνεπώς με τη διάταξη αυτή, δεν μπορεί οι φερόμενοι ιδιοκτήτες του χώρου του Παπαδημητρίου να ζητήσουν άρση απαλλοτρίωσης για το Δάσος Παπαδημητρίου.

Η διάταξη αυτή, φέρνει πλέον το Δήμο μας, ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του χώρου.

(β) Με σχετική τροπολογία, δίνεται προσωρινή 3ετής άδεια λειτουργίας για ακόμα 6 σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αττική. Αντίστοιχη διάταξη προηγούμενου νόμου του 4685/2020, αφορούσε άλλες 25 περιπτώσεις στην Αττική.

Έτσι ρυθμίζεται προσωρινά το καθεστώς λειτουργίας του χώρου του Σταθμού Μεταφόρτωσης που εδώ και πάνω από μια 10ετία, χρησιμοποιούνταν από όλες τις δημοτικές αρχές για μεταφόρτωση αποβλήτων. Η λειτουργία του χώρου θα συνεχίσει να γίνεται με καλύτερους όρους, με μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος χώρου και χωρίς κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου που κάνουν το αυτονόητο  καθήκον τους, να διατηρούν την πόλη μας καθαρή.

Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο χώρο μεταφέρονταν κλαδιά και ογκώδη από τους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια μεταφορτώνονταν για να οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με δεδομένο, ότι όλη αυτή η διαδικασία που εκτελείται χρόνια στο ίδιο σημείο δεν μπορεί να έχει νόμιμο χαρακτήρα, ο Δήμος μας εκμεταλλεύτηκε τη σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που με νομοθετική παρέμβαση χορήγησε προσωρινή άδεια λειτουργίας για τρία έτη σε όλους τους σταθμούς μεταφόρτωσης στην Αττική.

Η διοίκηση του Δήμου χαιρετίζει αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Είναι προς το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

Για δε τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης, η διοίκηση του Δήμου θα συζητήσει το θέμα θεσμικά, για το βέλτιστο τρόπο λειτουργίας του χώρου, αλλά και για τη μελλοντική λύση του θέματος διότι η προσωρινή άδεια λειτουργίας είναι μόλις για 3 χρόνια.

Aντίθετα η ανακοίνωση του κου Α. Παλαιοδήμου έχει ως εξής

«Για ακόμα μια φορά η κεντρική εξουσία παίρνει αιφνιδιαστικές αποφάσεις που καταργούν την έννοια του αυτοδιοίκητου ενός Δήμου. Με τροπολογία (625/66 03-12-2020 – https://tinyurl.com/tropologia-sma) που πέρασε την τελευταία στιγμή μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας” εγκρίθηκε η θέση προσωρινής λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) σε εδαφικό τμήμα εντός της ευρύτερης έκτασης του κοιμητηρίου Μελισσίων επιφάνειας 10.441,54 τ.μ.

Είναι απορίας άξιο το πως η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε στη Βουλή χωρίς να ζητηθεί σχετική γνωμοδοτική απόφαση τόσο από το Κοινοτικό Συμβούλιο Δ.Κ. Μελισσίων όσο και  από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πεντέλης και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός της Α’ Ζώνης Προστασίας Ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου (ΦΕΚ 659/Δ/95) και εντός της ευρύτερης έκτασης του Κοιμητηρίου Μελισσίων προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο-θρησκευτικό αίσθημα.

Καλώ τη Δήμαρχο Πεντέλης και τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Μελισσίων να συγκαλέσουν εκτάκτως συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης και του Κοινοτικού Συμβουλίου Μελισσίων για ενημέρωση – συζήτηση διαβούλευση και έκφραση γνώμης για ένα ουσιώδες θέμα που αγγίζει και τον τελευταίο κάτοικο της πόλης μας».

Ο συνδυασμός «Μπροστά Μαζί – Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη» με επικεφαλής τον κο Λ. Κοντουλάκο σε δική του ανακοίνωση με σκληρούς χαρακτηρισμούς υποστηρίζει πως η Διοίκηση του Δήμου συνειδητα επέτρεψε και σχεδίασε την λειτουργεία χωματερής στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων, αφήνει αιχμές για τον Αντιδήμαρχο κο Α. Παλαιοδήμο πως προσποιείται τον έκπληκτο ενώ γνώριζε, όπως υποστηρίζει και καταλογίζει ευθύνες στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πρ. Δήμαρχο Μελισσίων κο Μ. Γραφάκο.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας