Συνεχίζεται η ένταση για την καθαριότητα -Δ.Κεχαγιά “Όποιος παρεμποδίζει, για τα δικά του συμφέροντα, τις ενέργειες για μια πόλη καθαρή, θα μας βρίσκει αντιμέτωπους και μαζί όλους τους συμπολίτες μας.

0

Για δεύτερη φορά ματαιώθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πεντέλης 

Η παρακώλυση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου αποτελεί πράξη φασιστική και κατάφωρα αντιδημοκρατική. Μπαίνει για δεύτερη φορά φρένο στην επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας της πόλης και βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, ιδίως στις μέρες που ακολουθούν μία πανδημία, στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και γνωστών συμφερόντων.

Είναι πασιφανές ότι το πρόβλημα της καθαριότητας, που επί χρόνια ταλανίζει την πόλη μας και υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής των κατοίκων της, δεν μπορεί να λυθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Δεν διαθέτει ούτε τους υπαλλήλους, ούτε τα μέσα, ούτε τις δυνατότητες να απομακρύνει απορρίμματα, μπάζα και κλαδιά, που έχουν σωρευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μόνη λύση για να καθαρίσει η πόλη είναι η ανάθεση συγκεκριμένων εργασιών όπως οδοκαθαρισμού, καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων και διαχείρισης ογκωδών και βλαστικών αντικειμένων, καθώς και υπηρεσίες μεταφόρτωσης αστικών απορριμμάτων, σε εξωτερικά συνεργεία, όπως συνέβαινε για κάποιες από αυτές στο Δήμο Πεντέλης όλα τα προηγούμενα χρόνια και όπως συμβαίνει σε ένα μεγάλο αριθμό Δήμων της χώρας.

Η νέα Δημοτική Αρχή καθιστά σαφές ότι θα πράξει ότι απαιτείται για να επιλύσει το πρόβλημα της καθαριότητας. Όποιος παρεμποδίζει, για τα δικά του συμφέροντα, τις ενέργειες και τις δράσεις που απαιτούνται για να είναι και να διατηρείται η πόλη μας καθαρή, θα μας βρίσκει αντιμέτωπους και μαζί όλους τους συμπολίτες μας.

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε ο πρ. Δήμαρχος και επικεφαλής του Συνδυασμού “Δημοτική Συμμαχία” κος Δ. Στεργίου-Καψάλης, σε μια από τις ελάχιστες παρεμβάσεις που κάνει, χαρακτηρίζοντας τα όσα διαδραματίζονται λυπηρά. η ανακοίνωσή του έχει ως εξής

“Είναι λυπηρή η κατάσταση που διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα με τους εργαζόμενους του Δήμου μας να διεκδικούν τα αυτονόητα κόντρα στις αποφάσεις της Διοίκησης για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και την Διοίκηση να καλεί την Αστυνομία για να μπορεί να κάνει Οικονομική Επιτροπή και να τεκμηριώσει στην ουσία τις αποφάσεις της.

Ο δρόμος για μία δυνατή υπηρεσία καθαριότητας και διαχείριση κλαδεμάτων και ογκωδών στον Δήμο Πεντέλης έχει χαραχτεί από τη Διοίκησή μας μετά το οδυνηρό ξεχρέωμα των δεκατεσσάρων (14) εκατομμυρίων ευρώ που ο Δήμος Μελισσίων χρώσταγε και με οικονομικό πλεόνασμα πλέον πρέπει να ακολουθηθεί. Ειδικότερα:

– Εγκαταλείφτηκε στην τύχη του η αγορά πολυμηχανήματος κομποστοποίησης των κλαδεμάτων και μετατροπής τους σε πέλετς για τους Δημότες. Υπ΄όψιν ότι το ποσό για την αγορά του μηχανήματος μισού (0,5) εκατομμυρίου ευρώ περίπου, είχε διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής, είχε μπει στον προϋπολογισμό της και είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Η νέα Διοίκηση του Δήμου δεν αξιοποιεί τη σύμβαση αυτή προφανώς για δύο λόγους. Είτε γιατί θέλει να υπογράψει νέα σύμβαση με την Περιφέρεια, όπως έκανε και για τις ασφαλτοστρώσεις, για να φανεί ως έργο δικό της, είτε γιατί γνωρίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα για την καθαριότητα του Δήμου Πεντέλης είναι τα κλαδιά και τα ογκώδη λειτουργεί με τη σκέψη «απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο» ευνουχίζοντας έτσι την αποστολή της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου.

– Είχαν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις, τις οποίες οι υπηρεσίες προφανώς γνωρίζουν, για την προμήθεια με λίζινγκ οχημάτων εξοπλισμού καθαριότητας (όχηματα καθαριότητας, σκούπας, πλυντηρίου κάδων μετά την αγορά των δύο (2) αρπαγών που ήρθαν στον Δήμο).

– Είχε προβλεφθεί η αγορά πεντακοσίων (500) κάδων απορριμμάτων η οποία ευτυχώς προλάβαμε και υλοποιήθηκε.

Σήμερα τι ζητάει η νέα διοίκηση, να πάρει τα κλαδιά, τα ογκώδη και σταδιακά την καθαριότητα από τις υπηρεσίες του Δήμου και να την δώσει σε ιδιώτες; Έτσι και προφανώς απαξιώνεται η λειτουργία του Δήμου, αλλάζει πρόσωπο η προσφορά προς τους Δημότες, αυξάνεται η διαπλοκή με τις εταιρίες καθαριότητος και ορθώς οι εργαζόμενοι ανθίσταται σε αυτές τις αποφάσεις.

Η λύση είναι μία τώρα πλέον που δε χρωστάμε γιατί η Διοίκηση Στεργίου ξεχρέωσε το Δήμο Μελισσίων και άφησε οικονομικό πλεόνασμα, είναι καιρός να εξοπλίσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας και να λειτουργήσουμε με βάση τον ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) και τον κανονισμό του Δήμου μας”.

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις κάνει λόγο και ο επικεφαλής του Συνδυασμού “Νέοι Άνθρωποι-Νέα αρχή” κος Α. Φειδοπιάστης στη δική του ανακοίνωση για το θέμα, η οποία έχει ως εξής

“Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζήσαμε στο δημαρχείο Πεντέλης το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου, καθώς η δήμαρχος κ. Δ. Κεχαγιά ένιωσε να απειλείται από τους εργαζόμενους και κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις! Φαίνεται ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η δήμαρχος μπορεί να αντιμετωπίσει τις εύλογες αντιδράσεις των υπαλλήλων του Δήμου απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας, που επιμένει να προωθεί η διοίκησή της.

Τελικώς, αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να ματαιώσει τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα «νομιμοποιούσε» το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών, αφού οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τα σχέδια αυτά. Αναρωτιόμαστε ποιον θα καλέσει η κ. Κεχαγιά για την «προστατεύσει» στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής…

Πάντως, επειδή η ίδια επικαλείται τη «νομιμότητα», θα της υπενθυμίσουμε ότι:

  1. Δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης.
  2. Η πλειοψηφία που έχει εξασφαλίσει σε διάφορες επιτροπές και όργανα είναι αποτέλεσμα των «αλχημειών» της κυβέρνησης που τη στηρίζει, οι οποίες αλλοιώνουν κατάφωρα το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών.
  3. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφαση του περσινού Νοεμβρίου, είχε πει ξεκάθαρο «ΟΧΙ» σε οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου.

Καλούμε τη δήμαρχο, έστω και την ύστατη στιγμή, να πάρει πίσω την απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις, που μόνο στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν άλλου τύπου «γραμμάτια». Ο Δήμος και μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει στηριζόμενος στους εργαζομένους του, που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να βάζουν πλάτη σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Ας μην τους υποτιμά η κ. Κεχαγιά, γιατί θα τους βρει πολλές φορές μπροστά της, όσες αστυνομικές δυνάμεις κι αν επιστρατεύσει…”

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας