ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Δημάρχου Πεντέλης κας Δήμητρας Κεχαγιά στην Εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ» για τις πρώτες 100 ημέρες στο τιμόνι του Δήμου

0

Δήμητρα Κεχαγιά: «Έχουμε νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου, νέο Tεχνικό Πρόγραμμα με έμφαση σε μελέτες για χρηματοδότηση έργων και το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα έχουμε μια πόλη καθαρή και τακτοποιημένη»

 1. Με την συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων σας στη Διοίκηση του Δήμου θα θέλαμε να μας πείτε τις πρώτες σας σκέψεις, τις πρώτες εντυπώσεις, έναν πρόχειρο απολογισμό ίσως αυτού του σύντομου διαστήματος.

Για να σας είμαι ειλικρινής τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περιμέναμε. Στην αντιπολίτευση ήμασταν χρόνια άρα είχαμε μια  Ά εικόνα αλλά τελικά η πραγματική κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη από αυτή που είχαμε υπόψιν μας. Μιλάμε για μια πόλη χωρίς καθαριότητα, για μια πόλη χωρίς ασφάλεια, για δημοτικές εγκαταστάσεις κλειδωμένες που κανείς δεν ήξερε καν ποιος είχε τα κλειδιά.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου τετραμήνου ο Δήμος θα έχει: το νέο μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζουμε ήδη, ένα πολύ καλό Τεχνικό Πρόγραμμα που προβλέπει μελέτες, ώστε ο Δήμος μας να αντλήσει όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα και ένα νοικοκυρεμένο Προϋπολογισμό, που όμως θα καλύπτει κοινωνικές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, παραλάβαμε ένα Δήμο, χωρίς συμβάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες αποβλήτων, όπως κλαδιά και μπάζα. Έτσι η προηγούμενη δημοτική αρχή μας κληρονόμησε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Γνωρίζω ότι η καθαριότητα, ειδικά στα Μελίσσια δεν είναι καλή. Όμως αυτό θα τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2020. Δρομολογούμε συνεργασίες με που θα μας επιτρέψουν να έχουμε την πόλη καθαρή και τακτοποιημένη, ενώ υποβάλλουμε μια φιλόδοξη πρόταση στο ΕΣΠΑ για να αποκτήσουμε δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων.

Κάνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα, απομακρύναμε χιλιάδες τόνους μπάζα, σκουπίδια και κλαδιά από την Πεντέλη και τα Μελίσσια. Η καθαριότητα είναι το κύριο μέλημά μας. Δεσμεύομαι προσωπικά στους πολίτες ότι μέχρι το Πάσχα η εικόνα θα είναι διαφορετική. Λίγο υπομονή. Θέλουμε να κάνουμε το Δήμο μας έναν πράσινο και καθαρό Δήμο. Αυτό φυσικά δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι μια καθημερινή και διαρκής μάχη που πιστεύω θα αρχίσει να την αντιλαμβάνεται ο κόσμος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Θέλω όμως να τονίσω κάτι.

Σε αυτή τη μάχη, δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Σας θέλουμε όλους συμμάχους. Από το πιο απλό που είναι να μην πετάξεις το σκουπίδι στο δρόμο αλλά στον κατάλληλο κάδο, μέχρι την υπομονή σας σε θέματα που είναι πιο χρονοβόρα. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο και αειφόρο.

 1. Με την ανάληψη των καθηκόντων σας ξέσπασε το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων. Είδαμε πως αντιδράσατε άμεσα ωστόσο υπήρξαν και οι αντιδράσεις ακόμα και η περίπτωση του βανδαλισμού. Πόσο εύκολο ήταν να χειριστείτε αυτήν την ευαίσθητη κοινωνικά υπόθεση, ισορροπώντας ανάμεσα στην υπεράσπιση της ασφάλειας της πόλης και στους χαρακτηρισμούς περί ρατσιστικών συμπεριφορών;

Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος άλλος Δήμαρχος που από τις πρώτες μέρες της πρώτης του θητείας να μπήκε τόσο στα βαθιά και σας ευχαριστώ πολύ που αναγνωρίζετε την αμεσότητα της αντίδρασής μου. Το μεταναστευτικό όπως έχω πει πάρα πολλές φορές είναι ένα θέμα όχι απλά εθνικό αλλά παγκόσμιο. Αντιλαμβάνομαι τον πόνο, την ταλαιπωρία και την αγωνία αυτών των ανθρώπων. Είμαι και η ίδια μητέρα όπως ξέρετε και πραγματικά θα έφτανα και εγώ στα άκρα της γης για να προστατεύσω τα παιδιά μου.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες μας, μπορούν άναρχα και χωρίς ενημέρωση και συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό να μεταφέρουν στο Δήμο μας σε χώρους που είναι εντελώς ακατάλληλοι για φιλοξενία, μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης να τονίσω εδώ ότι είναι άλλο οι δομές φιλοξενίας και άλλο τα hot spot. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έφυγαν από τις χώρες τους και έπειτα από hotspot όπως της Μόριας για να πάνε σε ένα ίδιο ή και χειρότερο μέρος. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό -που βεβαίως να το κάνουμε- οι δομές που θα φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής, φύλαξης και να είναι περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Εγώ το έχω πει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους: δεν θα δεχτούμε δημιουργία hot spot εντός του Δήμου. Με ανθρώπους στιβαγμένους και παρατημένους στη τύχη τους. Θέλουμε πρόγραμμα, θέλουμε να ενταχθούμε σε ένα συνολικό πλαίσιο και αν όντως μας αναλογεί μερίδιο φιλοξενίας ατόμων λόγω του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών, το κοιτάμε. Φυσικά οι γραμμές είναι λεπτές. Το πιο εύκολο είναι να πεις τον άλλο «ρατσιστή» και να τον λοιδορήσεις. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Η ουσία και ο στόχος είναι το συνολικό καλό. Χωρίς ακραίες απόψεις εκατέρωθεν τις οποίες και καταδικάζω.

 1. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στην πόλη σκαμμένους δρόμους που ασφαλτοστρώνονται, διανοίξεις οδών και πεζοδρόμια που επισκευάζονται. Τα έργα καθημερινότητας ήταν από πολλούς δημότες το παράπονο πως είχαν παραμεληθεί. Ήταν αυτή η προτεραιότητά σας αυτό το πρώτο διάστημα διοίκησης και ποιό θα είναι το σχέδιό σας για τη συνέχεια των έργων καθημερινότητας του πολίτη;

Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά η κύρια προτεραιότητά μας είναι η καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Kάποιες κινήσεις που κάνουμε είναι άμεσα εμφανείς κάποιες άλλες θα καθυστερήσουν να φανούν αλλά γίνονται. Εντασσόμαστε συνεχώς σε προγράμματα όπως το ΣΒΑΚ που θα αλλάξουν προς το καλύτερο όλο το Δήμο. Αντιλαμβάνομαι την ανυπομονησία των πολιτών που τόσα χρόνια ζούσαν καθημερινά μια στασιμότητα τους ζητώ όμως να κάνουν λίγη υπομονή και να δείξουν εμπιστοσύνη στη Διοίκηση.

 1. Η αντιπολίτευσή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ιδιαίτερα αρνητική στην κατάργηση των δυο Νομικών Προσώπων που είχε ο Δήμος. Αν και το διάστημα είναι μικρό θα θέλατε να μας κάνετε μια πρώτη εκτίμηση πως έχει χειριστεί ο Δήμος τις αρμοδιότητες που ανήκαν στα Νομικά Πρόσωπα;

Πράγματι η αντιπολίτευση είχε κάποιες επιφυλάξεις και προσωπικά πιστεύω ότι εξυπηρετούσαν καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους. Τα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, διοικητικά ο δήμος θα αποκτήσει καλύτερο έλεγχο, τα οικονομικά αποτελέσματα είναι όφελος του Δήμου πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό. Όπως θα αποτυπωθούν και σε νέες δράσεις προς τους πολίτες και είμαι βέβαιη πως στο άμεσο μέλλον θα γίνουν εμφανή και στην τοπική κοινωνία.

 1. Με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 έτοιμα προς υλοποίηση από το νέο έτος, θα θέλαμε να μας πείτε ποιοί είναι οι βασικοί και πιο άμεσοι σας στόχοι για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για τον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να σας πω ακόμα, αλλά μπορώ να σας αναφέρω τη στρατηγική μας για τη πόλη αν και πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κουβέντα η οποία αποτελεί από μόνη της αυτοτελή συνέντευξη.

Δυστυχώς όπως προανέφερα παραλάβαμε ένα Δήμο σε αρκετά κακή κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα έτοιμες μελέτες για την υλοποίηση έργων δεν υπήρχαν. Αυτό που διατυπώνεται ξεκάθαρα στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα και συνιστά προτεραιότητά μας, είναι η εκπόνηση μελετών προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση από διάφορους φορείς. Όπως θα ξέρετε, χωρίς μελέτες καμία επιχορήγηση δεν μπορεί να δοθεί και κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Στόχοι μας είναι η καθαριότητα στην πόλη, να ενισχύσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας ως Δήμος, να αποκτήσουμε κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα στόχος μας είναι οι δημότες μας να έχουν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής καθημερινά.

Επιγραμματικά μπορώ να αναφέρω πως  η στρατηγική της νέας δημοτικής αρχής για το μέλλον της πόλης κινείται σε πέντε άξονες:

 • Τακτοποίηση όλων των εκκρεμών πολεοδομικών θεμάτων, όπως ενιαίο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο -το οποίο λύνει και το θέμα της Πεντέλης- επέκταση σχεδίου, θεσμοθέτηση νέων ελεύθερων χώρων.
 • Φιλόδοξοι στόχοι στην απόκτηση γης, τόσο με την ένταξη στο σχέδιο, όσο και με αγορά γης.
 • Αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στην πόλη, με ενοποίηση χώρων, δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων. Σημαντικός ο ρόλος του ΣΒΑΚ
 • Δημιουργία νέων απαραίτητων κτηριακών υποδομών. Προτεραιότητα σε σχολεία, χώρους αθλητισμού, κοινωνικές υποδομές.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και εξοικονόμηση ενέργειας γενικά

Περιορίζομαι να προσθέσω τα εξής επίσης επιγραμματικά πως έχουν γίνει συναντήσεις με 

 1. την ΚΤΥΠ. Ο Δήμος σε πρώτη φάση στοχεύει να αποκτήσει νέες αίθουσες και νέο κλειστό γυμναστήριο στο 1ο ΔΣ Μελισσίων, να αναβαθμίσει το Κρυστάλλειο στην Πεντέλη και να αποκτήσει 2ο ΔΣ στη Νέα Πεντέλη. 
 2. την ΕΤΑΔ για την επίσημη παραχώρηση του Μεγάρου Δούκισσας της Πλακεντίας. Θέλουμε καθαρή παραχώρηση και όχι να παραμένει η υπόθεση στον “αέρα” 
 3. την ΕΥΔΑΠ, για το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης της αποχέτευσης της Καλλιθέας Πεντέλης 

Φυσικά έχω κάνει κι άλλες συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, όπου όμως θα ανακοινώσω τα αποτελέσματά τους σε επόμενο χρόνο.  Συνεργαζόμαστε όλοι εμείς που αποτελούμε τη Δημοτική αρχή, γιατί έχουμε φιλόδοξους στόχους και θέλουμε να πάμε πολύ γρήγορα όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που παραλάβαμε.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας