Πρώτος Δήμος στην Αττική η Πεντέλη που ξεκινά την υπογείωση του δικτύου ηλεκτροδότησης

0

Έργο πνοής με την σύμπραξη δυο Υπουργείων και του ΔΕΔΔΗΕ

Ο Δήμος Πεντέλης πρωτοπορεί με ένα πολύ μεγάλο έργο που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του και ξεκινά άμεσα η υλοποίησή του με την συνεργασία τριών φορέων και του ΔΕΔΔΗΕ. Το έργο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων από την Δήμαρχο κα Δ. Κεχαγιά και τους αρμόδιους Υπουργούς.  Η μελέτη αφορά την υπογείωση του συνόλου του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης και τμήματος χαμηλής τάσης στο Δήμο Πεντέλης και πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει ποτέ στην πόλη καθώς αναμένεται να θωρακίσει την πόλη από τους κινδύνους βλαβών και διακοπών στην ηλεκτροδότηση, να αναβαθμίσει αισθητικά την πόλη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το έργο αφορά την υπογειοποίηση άνω των 110 χιλιομέτρων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος που σήμερα είναι υπέργεια και ειδικότερα:

 • του συνόλου του δικτύου μέσης τάσης, συνολικού μήκους 34,5 χιλιομέτρων και
 • του μεγαλύτερου τμήματος της μέσης τάσης, 75 περίπου χιλιομέτρων.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 20,3 εκατ. ευρώ. Τα 10,3 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και τα 10 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρθηκε ο σχεδιασμός του έργου είχε ξεκινήσει με Υπουργό Περιβάλλοντος τον κο Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητά του το αγκάλιασε αμέσως, μετά από πρόταση της Δημάρχου κας Δ. Κεχαγιά και με παρότρυνση του  Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και πρ. Δημάρχου Μελισσίων κου Μ.Γραφάκου. Στην πορεία ο νέος Υπουργός κος Κ. Σκρέκας συνέχισε την προετοιμασία ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάστηκε και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κο  Αδ. Γεωργιάδη ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. Στον σχεδιασμό καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός κος Κ. Χατζηδάκης στάθηκε στο γεγονός πως πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, καθώς η Πεντέλη θα είναι ο πρώτος Δήμος στην Αττική που θα το υλοποιήσει με τεράστια οφέλη, τόσο στην αισθητική της πόλης όσο και λειτουργικά καθώς θα είναι πιο ασφαλή τα καλώδια, χωρίς βλάβες από εξωτερικούς παράγοντες και φυσικά φαινόμενα και δήλωσε ικανοποιημένος που αισθάνεται πως έχει προσθέσει ένα λιθαράκι σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Ο κος Υπουργός χαρακτήρισε το έργο «σκυταλοδρομία» από τον Απρίλιο του 2020, όταν η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά του ανέφερε το πρόβλημα της υπογειοποίησης του δικτύου στην Πεντέλη, έως σήμερα που το έργο τελικά ξεκινά.

Ο αρμόδιος για το έργο Υπουργός κος Κ. Σκρέκας , υπερήφανος για την εξέλιξη του έργου εξήγησε πως η ανάγκη τέτοιων μεγάλων παρεμβάσεων φάνηκε εντονότερα πέρσι κατά τη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας «Μήδεια», όταν το χιόνι και ο αέρας κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των καλωδίων με αποτέλεσμα για αρκετές ημέρες ολόκληρες περιοχές να παραμένουν χωρίς ρεύμα και τον ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειές να αποκαταστήσει τις βλάβες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι με μεγάλη χαρά το Υπουργείο του οποίου προΐσταται χρηματοδοτεί αυτό το έργο, καθώς πρόκειται για σχέδιο, το οποίο μετά από παρέμβαση και του ιδίου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει πιλότο για την υπόλοιπη Αττική και τη χώρα. Κλείνοντας συνεχάρη τη Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, «καθώς γίνεται η πρώτη Δήμαρχος που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο και αυτό θα αναγνωρισθεί και από τους πολίτες».

Το λόγο πήρε και ο κος Τ. Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος σημείωσε πως γενικά η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στις υπογειοποιήσεις καλωδίων. Ανέφερε πως το έργο θα περιλαμβάνει 110 χιλιόμετρα καλωδίων που θα υπογειοποιηθούν με τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή και τον πολίτη, ενώ στάθηκε και στα περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος από την πλευρά του τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ με πόρους 1,5 δις ευρώ δίνουν τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές με τις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κος Μ. Γραφάκος με φανερή την ικανοποίησή του που το έργο το οποίο ο ίδιος ξεκίνησε το σχεδιασμό του, είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει να υλοποιείται και δήλωσε πως «νιώθω κι εγώ ότι βάζω ένα λιθαράκι στα ζητήματα της ατζέντας του μέλλοντος, που δεν είναι άλλα από τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα έξυπνο έργο, έργο που δεν απαιτεί δημοπράτηση, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο και πρέπει να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση». Ο κος Μ. Γραφάκος σημείωσε επίσης πως το έργο απαιτεί τη συνεργασία όλων των φορέων για να προχωρήσει και συνεχάρη τον Δήμο Πεντέλης και τις Υπηρεσίες του για την δουλειά που έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Στη συνέχεια η Δήμαρχος κα Δ. Κεχαγιά, ανέλυσε τους δρόμους και τις περιοχές στις τρείς δημοτικές κοινότητες που θα πραγματοποιηθεί το έργο, και σημείωσε πως «Μετά από μια συστηματική δουλειά 15 μηνών, φτάσαμε με επιτυχία στο τέλος της διαδρομής. Είμαι περήφανη που μαζί με τους συνεργάτες μου πετύχαμε το μεγαλύτερο έργο για την πόλη μας μέχρι σήμερα. Όλοι μαζί πάμε τον Δήμο μας ένα βήμα παραπέρα.»

Στην παρουσίαση ακούστηκε πως πιθανότατα ο επόμενος Δήμος για υπογειοποίηση καλωδίων να είναι ο Διόνυσος ενώ αναφέρθηκε και ο Δήμος Αμαρουσίου. Τέλος προβλήθηκε ένα βίντεο περίπου ένα χρόνο πριν με την Δήμαρχο κα Δ. Κεχαγιά να μιλά για τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, την σύλληψη της ιδέας και τα πρώτα βήματα, τα οποία τώρα έφτασαν σε στάδιο, να μπορεί πλέον άμεσα να ξεκινήσουν οι σκαπτικές εργασίες στις γειτονιές της πόλης.

Ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του έργου ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά το Φεβρουάριο του 2020, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση με τον ΔΕΔΔΗΕ

Τον Απρίλιο του 2020 ζητήθηκε να γίνει προϋπολογισμός του έργου.

Τον Αύγουστο του 2020 η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά με επιστολή της προς τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνο, έθεσε επίσημα το ζήτημα της υπογειοποίησης του δικτύου.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ο Δήμος είχε αποστείλει τις προτάσεις τους για την υπογειοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Στις 22/10/2021, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε αμέσως μετά να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2023.

Τα πλεονεκτήματα της υπογειοποίησης του δικτύου είναι:

 • Εξαλείφεται ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος από πτώσεις δέντρων στα καλώδια παροχής ρεύματος
 • Μηδενίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών από σπινθήρες στα καλώδια παροχής ρεύματος
 • Μειώνονται σημαντικά οι βλάβες και οι δαπάνες για αυτές
 • Αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία του δικτύου
 • Αναβαθμίζεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών ρεύματος στους καταναλωτές
 • Αναβαθμίζεται αισθητικά η πόλη, με την απομάκρυνση των εναέριων καλωδίων και των σχετικών κολώνων
 • Ο Δήμος αντικαθιστά το δημοτικό φωτισμό με νέα φωτιστικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 55% – 60%.
 • Ο Δήμος αποκτά σύστημα τηλε-διαχείρισης και τηλε-ελέγχου του συνόλου του δημοτικού φωτισμός (έλεγχος βλαβών, dimming, έλεγχος κατανάλωσης κ.α.)

Οι περιοχές παρέμβασης στις οποίες θα υπογειοποιηθεί το σύνολο του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου Πεντέλης είναι:

 • Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του Δήμου Πεντέλης και στις τρεις δημοτικές κοινότητες
 • Οι κύριοι δρόμοι σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Πεντέλης

Στα Μελίσσια:

 • Η περιοχή των Άνω Μελισσίων
 • Η πρώτη γειτονιά
 • Η κεντρική περιοχή
 • Η παραρεμάτια στην Αγία Μαρία

Στη Νέα Πεντέλη:

 • Η κεντρική περιοχή (μεταξύ 25ης Μαρτίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, 28ης Οκτωβρίου και Αγίας Παρασκευής). Στην περιοχή ακολουθεί αστική ανάπλαση
 • Η περιοχή πίσω από το Δημοτικό Σχολείο
 • Ο λόφος Προφήτη Ηλία
 • Ο λόφος Δεξαμενής
 • Η περιοχή άνω της Αγίου Σίλα και αριστερά της Κηφισίας

Στην Πεντέλη:

 • Ο λόφος του Αστεροσκοπείου
 • Η κεντρική περιοχή
 • Η περιοχή του Μορτερό (και το τμήμα που αφορά τη Νέα Πεντέλη)

Στην εκδήλωση της παρουσίασης παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Υγείας κα Ζ. Ράπτη, ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Α. Γεωργιάδης, οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Κουμουτσάκος και Δ. Καιρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κα Λ. Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής,  και ο Δήμαρχος Διονύσου κος Γ. Καλαφατέλης. Τέλος παρόντα ήταν τα στελέχη της Διοίκησης του Δήμου Πεντέλης αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας