Ξεκίνησε το νοικοκύρεμα στο Δήμο Πεντέλης – Με ένταση και ανταλλαγή πυρών η πρώτη συνεδρίαση της νέας θητείας.

0

Σε υψηλούς τόνους, με σφοδρές αντιπαραθέσεις, φραστικές επιθέσεις, σκληρούς χαρακτηρισμούς και ανταλλαγή ύβρεων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για τη νέα δημοτική περίοδο του Δημοτικού Συμβουλίου της Πεντέλης τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Παρότι η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε τις πρώτες ουσιαστικές παρεμβάσεις της νέας διοίκησης και εισηγήσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου η συζήτηση αναλώθηκε κυρίως σε ιστορικές αναδρομές, αντιπαραβολή οικονομικών στοιχείων του παρελθόντος και τοποθετήσεις που τις περισσότερες φορές έβγαιναν εκτός θέματος και αποτελούσαν περισσότερο προσωπικές διαμάχες μεταξύ Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Επανειλημμένες ήταν οι προσπάθειες της Δημάρχου κας Δ. Κεχαγιά να επαναφέρει τη συζήτηση καλώντας όλους να μην κολάνε στο παρελθόν και να επικεντρωθούν στο τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα για την πόλη.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν  με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της «Δημοτικής Συμμαχίας» κο Δ. Παπακωνσταντίνου και τον ανεξάρτητο πλέον Δημοτικό Σύμβουλο κο Η. Τσουχνικά. Ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κάλεσε τον μέχρι πρότινος Δημοτικό Σύμβουλο της Παράταξής του να παραδώσει την έδρα στον Συνδυασμό καθώς όπως υποστήριξε δεν του ανήκει, δεν αιτιολόγησε ποτέ την αποχώρησή του και σημείωσε πως «γνωρίζουμε γιατί έφυγες, αυτά τα νέα ήθη που εισήγαγες είναι καταδικαστέα».

Άμεση ήταν η απάντηση του κου Η. Τσουχνικά που δήλωσε πως «σε αρχηγό που ψηφίστηκε με ανάταση χειρός δεν απαντώ».

Ακολούθησε ένταση και φωνές με τον Πρόεδρο κο Λ. Μακρή να προσπαθεί μάταια να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Σημειώνεται δε, πως καθώς ο κος Η. Τσουχνικάς υπερψήφισε τις εισηγήσεις της Διοίκησης, αν και διευκρίνισε πως δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στήριξης σε κανέναν, δέχτηκε παρεμβάσεις από μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης που τον καλούσαν να αιτιολογήσει την ψήφο του και να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης του. Ο ίδιος κράτησε την ψυχραιμία του στις προκλήσεις, ωστόσο κάποια στιγμή παρενέβη η Αντιδήμαρχος κα Ν. Κοσμοπούλου καταδικάζοντας το γεγονός όπως τόνισε πως ένας συνάδελφός της δεχόταν bulling.

Κατάργηση των δυο Νομικών Προσώπων

Τέλος στην αδιαφάνεια και όφελος για τους πολίτες πάνω από 500.000 το χρόνο

Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του Δήμου πρότεινε η Δήμαρχος κα Δ. Κεχαγιά στην εισήγησή της για την κατάργηση των δυο Νομικών Προσώπων του Δήμου, του ΟΠΑΘ και του ΟΚΠΑ. Στόχος αυτής της δομικής αλλαγής όπως επεσήμανε η κα Δ. Κεχαγιά είναι κυρίως η οικονομία κλίμακας, το νοικοκύρεμα και η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Διαβεβαίωσε με σαφήνεια, ρητά και κατηγορηματικά πως οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα θα μεταφερθούν όλοι στο Δήμο, με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και τα ίδια δικαιώματα, όπως άλλωστε θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες που είχαν τα δύο αυτά όργανα και οι υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι δύο θέσεις Προέδρων και Αντιπροέδρων που υπήρχαν και μαζί και οι αντίστοιχες αμοιβές ενω παράλληλα καταργούνται τα διπλά λογιστήρια και οι εξωτερικοί συνεργάτες που υποστήριζαν τα Νομικά Πρόσωπα, όσο για τη διαδικασία λύσης και εκκαθάρισής τους θα μπούν ορκωτοί λογιστές που θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο, την καταγραφή και τον απολογισμό. Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα Δήμαρχος δήλωσε πως  «Με την κίνηση αυτή που επιλέξαμε μειώνονται οι δομές του Δήμου, επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της δημοτικής δράσης, μειώνεται η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες, ενώ σοβαρές είναι και οι οικονομίες κλίμακος που επιτυγχάνονται με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με τον περιορισμό της σπατάλης που υπήρξε στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, θα επιφέρουν όφελος για τους δημότες 500.000 ευρώ το χρόνο.

Το κυριότερο όλων είναι ότι έτσι μπαίνει τέλος στην αδιαφάνεια που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό, αλλά και στον πολιτισμό της πόλης.

Προσθέτουμε στην όλη αντίληψη τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των παρατάξεων μέσω διαπαραταξιακών επιτροπών καθώς η συμμετοχή των πολιτών θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη για να πάμε ένα βήμα μπροστά τον τόπο. Ο Δήμος πλέον θα εισπράττει για τις αθλητικές δραστηριότητες που παρέχει και όχι οι «υμέτεροι» σύλλογοι με αδιαφανείς διαδικασίες. Τέλος, για πρώτη φορά, ο Δήμος θα έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών Αθλητισμού και Πολιτισμού στους δημότες, εξασφαλίζοντας σε κάθε δημόσιο χώρο ελεύθερη χρήση από τους πολίτες κατόπιν συνεννόησης». 

Τέλος προτάθηκε η σύσταση μια Κοινοφελούς Επιχείρησης η οποία όπως σημείωσε η κα Δ. Κεχαγιά θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία, θα μπορεί να απορροφά επενδυτικά προγράμματα ευκολότερα και θα μπορεί να αναλάβει κάποιες από τις αρμοδιότητες που είχαν τα Νομικά Πρόσωπα, όσες αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντίθετος στις αλλαγές που προτάθηκαν από τη Διοίκηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Δ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η εισήγηση ήταν πρόχειρη και τηλεγραφική χωρίς διαβούλευση ούτε με το Σωματείο των εργαζομένων ούτε με τους επικεφαλής των Παρατάξεων «είναι δομική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται στο πόδι». Παράλληλα σημείωσε πως τα Νομικά Πρόσωπα λειτούργησαν καλά όλα αυτά τα χρόνια, ήταν κοντά στον πολίτη και έλυσαν πολλά προβλήματα, σε αντίθεση όπως τόνισε με την Κοινοφελή Επιχείρηση στο παρελθόν που ζημίωσε την πόλη και δήλωσε πως «δεν εμπιστευόμαστε ότι κάτι καλό θα βγεί απ’ αυτό. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Ο κος Λ. Κοντουλάκος τόνισε πως για μια μικρή εξοικονόμηση χρημάτων επιχειρούν να καταργήσουν δύο Νομικά Πρόσωπα που έκαναν καλά τη δουλειά τους ενω για τις Κοινοφελής Επιχειρήσεις δεν υπάρχει καλή εικόνα και δήλωσε πως θα καταψήφιζε το θέμα.

Για αδιαφανείς διαδικασίες στα Νομικά Πρόσωπα έκανε λόγο ο κος Β. Μπούρας και τόνισε πως κάποια ΚΑΠΗ είχαν μετατραπεί σε τουριστικά γραφεία για εκδρομές υποστηρίζοντας πως αυτό το μοντέλο διοίκησης ξέφτισε και πως αυτές οι αρμοδιότητες θα πρέπει να περάσουν στο Δήμο.

Παίρνοντας το λόγο ο κος Σ. Κωνσταντάς δήλωσε πως αισθάνεται δικαιωμένος καθώς όλοι πλέον παραδέχονται την κακοδιαχείρηση στα Νομικά Πρόσωπα ενω συμφώνησε απόλυτα και με ικανοποίηση από την δέσμευση της Διοίκησης να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο αρκεί να μη χαθεί απολύτως καμία θέση και να μεταφερθούν με τα ίδια δικαιώματα και σχέση εργασίας κάτι το οποίο νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει η κα Δήμαρχος. Δήλωσε πως ήταν σύμφωνος με την κατάργηση των δυο Νομικών Προσώπων αλλά αντίθετος με τη σύσταση μιας κοινωφελούς επιχείρησης.

Στην τοποθέτησή του ο κος Ν. Τόλιος επέστησε την προσοχή πως εαν κλείσουν τα Νομικά Πρόσωπα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον Δήμο, κυρίως τόνισε πως οι Παιδικοί Σταθμοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν δεν υπάρχει αιρετός να παίρνει άμεσα και υπέυθυνα κάποιες αποφάσεις. Παράλληλα ο κος Ν. Τόλιος διαβεβαίωσε πως ο ΟΠΑΘ έχει περάσει από όλους τους ελέγχους, το ΣΔΟΕ, τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, επιθεωρτές, τον έλεγχο του Υπ. Οικονομικών και σε όλους βγήκε καθαρό «ελεγχόμεθα σε καθημερινή βάση. Τίποτα δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα». Ο κος Ν. Τόλιος πρότεινε να αποσυρθούν τα θέματα.

Το φόβο πως θα μείνουν όλα τα τμήματα αδιοίκητα εξέφρασε ο κος Π. Μούστρης τονίζοντας πως το 90% των Δήμων της χώρας λειτουργεί με Νομικά Πρόσωπα.

Παρότι δεν ήταν αρνητικός προς την εισήγηση ο κος Κατσικογιάννης υποστήριξε πως θα έπρεπε τα θέμα να μελετηθεί περισσότερο και μάλιστα μέσα από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, να είναι πιο ώριμο και να ξανασυζητηθεί.

Οι δυο Αντιδήμαρχοι κ.κ Α. Παλαιοδήμος και Α. Μπούσουλα που τοποθετήθηκαν υπογράμμισαν πως τα Νομικά Πρόσωπα δεν ήταν ευέλικτα, έπασχαν από προσωπικό και συχνά δεν εξυπρετούσαν τους πολίτες.

Τέλος η κα Δήμαρχος στο ζήτημα της κάλυψης των θέσεων των υπαλλήλων και της μεταφοράς τους στο Δήμο επεσήμανε πως παράλληλα με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου όπου θα προβλεφθούν όλα αυτά τα κενά.

Κατά την ψηφοφορία ο κος Σ. Κωνσταντάς ψήφισε θετικά, όπως επίσης οι τρείς ανεξάρτητοι Σύμβουλοι κ.κ. Β. Μπούρας, Δ. Αποστολάκος και Η. Τσουχνικάς, η υπόλοιπη αντιπολίτευση ψήφισαν αρνητικά οπότε το θέμα εγκρίθηκε.

Παρόμοια ήταν η συζήτηση και για το δεύτερο Νομικό Πρόσωπο του Αθλητισμού και Πολιτισμού όπου η κα Δ. Κεχαγιά τόνισε πως «θέλουμε θέλουμε πολιτισμό καιι αθλητισμό στην πόλη μας με διαφάνεια. Ήρθαμε να καθαρίσουμε το τοπίο, να εξυγειάνουμε την κατάσταση. Η δέσμευσή μας είναι να να παρέχουμε πολιτισμό και αθλητισμό μέσα από τον Δήμο, για να εξυπηρετήσουμε τον δημότη. Οι αδιαφανείς διαδικασίες δεν τιμούν ούτε το δήμο ούτε εμάς τους ίδιους.

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το θέμα επεκτάθηκε σε οικονομικούς απολογισμούς προηγουμένων ετών με αποτέλεσμα όσοι αισθάνονταν πως θιγόταν  δική τους θητεία να παίρνουν το λόγο και τελικά  όλη η διαδικασία να βγεί εκτός θέματος και συχνά και εκτός ελέγχου.

Ο Αντιδήμαρχος κος Α. Παλαιοδήμος απόρησε γιατί καποιοι Σύμβουλοι αντιμετώπισαν τη συζήτηση ως μια καταδίκη της θητεία τους και δήλωσε «δεν κάνουμε καμία δίκη εδώ, προσπαθούμε να πάμε την πόλη ένα βήμα μπροστά, σε ένα άλλο μοντέλο».

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν, στην ανταλλαγή πυρών με τον κο Β. Μπούρα να παραθέτει οικονομικά στοιχεία υποστρίζοντας αδιαφάνεια και τον κο Δ. Παπακωνσταντίνου να του απαντά πως αν έχει στοιχεία θα πρέπει να τα πάει στον Εισαγγελέα, και στις ατελείωτες αντιπαραθέσεις  η Αντιδήμαρχος κα Ν. Κοσμοπούλου πήρε το λόγο και αφού ανέφερε πως στο κολυμβητήριο υπάρχουν καταγγελίες για μαύρο χρήμα τις οποίες θα εξετάσουν οι αρμόδιοι, δήλωσε πως «αφήσατε την πόλη 9 χρόνια πίσω χωρίς να κάνετε ούτε ένα έργο. Θα γίνει και έλεγχος και αναφορά και του ΟΚΠΑ και του ΟΠΑΘ όχι με τυμπανοκρουσίες αλλά έντιμα και νόμιμα όπως πρέπει. Κριθήκατε για την πολιτική σας. Δεν μπορώ να ακούω θρασύτητα από ορισμένους, τουλάχιστον ας μην μιλάνε καθόλου».

Και αυτό το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 17 ψήφους υπέρ και 15 κατά.

Αποσύρθηκε η σύσταση της Κοινοφελούς Επιχείρησης

Τέλος το θέμα της σύστασης της Κοινοφελούς Επιχείρησης αποσύρθκε τελικά χωρίς να προχωρήσει προς ψήφιση. Η συζήτηση έγινε για αρκετή ώρα με τους περισσότερους να τοποθετούνται πιστεύοντας πως η εισήγηση ήταν πολύ πρόχειρη ενω η ώρα είε φτάσει σχεδόν μια τα ξημερώματα. Με πρόταση της Δημάρχου κας Δ. Κεχαγιά προκειμένου να ληφθούν υπόψην οι παρατηρήσεις που ακούστηκαν  το θέμα αποσύρθηκε για να εξεταστεί περισσότερο, ωστόσο και η απόσυρση του θέματος έγινε εν μέσω αντιδράσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αρχοντούλα Αναστασοπούλου