Αυξανόμενο το ενδιαφέρον των γονιών για συμβουλευτική καθοδήγηση  για τα παιδιά τους κατά την περίοδο «Μένουμε Σπίτι» στην Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ

0

Γ. Πατούλης «Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας της κάθε οικογένειας κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή παιδιών και ενηλίκων. Εξασφαλίζουμε στους γονείς ανοιχτή γραμμή επιστημονικής καθοδήγησης για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών και την δημιουργική και ήρεμη απασχόλησή τους»

Παιδοψυχολόγοι και Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής αντιμετωπίζουν καθημερινά στην Ανοιχτή Γραμμή Βοηθείας 1110, την αυξανόμενη αγωνία και τα ερωτήματα των γονιών για τη διαχείριση της ψυχολογίας των παιδιών τους, που επιβαρύνεται όσο τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας κρατούν τον πληθυσμό στο σπίτι και  συνεχίζουν να αλλάζουν τις συνήθειες, τις δραστηριότητες και τη σχολική ρουτίνα των παιδιών.

Οι ειδικοί επιστήμονες απαντούν δωρεάν καθημερινά σε 12ωρη βάση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ σε γονείς, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους.

Πρόκειται για παιδιά όλων των ηλικιών, από νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι κλεισμένα στο σπίτι και μεγαλύτερα παιδιά σε ό,τι αφορά την κοινωνικοποίηση ή την παρατεταμένη έκθεσή τους  στον υπολογιστή, παιδιά χωρίς διάγνωση τα οποία μπορεί να εμφανίζουν ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα, όπως και για παιδιά με διάγνωση ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα) και αναπτυξιακά προβλήματα.

Με αφορμή τα σχετικά στοιχεία ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισήμανε:«Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας της κάθε οικογένειας κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή παιδιών και ενηλίκων. Εξασφαλίζουμε στους γονείς ανοιχτή γραμμή επιστημονικής καθοδήγησης για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών και την δημιουργική και ήρεμη απασχόλησή τους».

Μεγάλη ανταπόκριση παρατηρήθηκε την Παρασκευή 10/4 και κατά την διάρκεια του πρώτου Webinar, το οποίο πραγματοποιείται μια φορά εβδομαδιαίως με βάση τα ερωτήματα που κυριαρχούν, τα αιτήματα και τις κλήσεις των γονέων στο 1110 κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Τα Webinars, διαδικτυακά σεμινάρια για την ψυχολογία των παιδιών και την σχέση γονιών και παιδιών κατά την περίοδο της πανδημίας, διεξάγονται δωρεάν με την προσφορά της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ από την “ομάδα φίλων i-paidi.gr”.

Όπως εξηγούν στους γονείς οι ειδικοί επιστήμονες, που συμμετέχουν στην Τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας 1110, η σχέση των γονέων με τα παιδιά κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας απαιτεί την ψυχραιμίατων γονιών ώστε με αυτοπεποίθηση να προσφέρουν την καλύτερη ψυχική υποστήριξη στα παιδιά τους, αλλά και τη σωστή καθοδήγηση απέναντι στον COVID-19. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι γονείς είναι ήρεμοι και καλά προετοιμασμένοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ορισμένες αλλαγές που χρειάζονται την προσοχή των γονέων αν εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικό κλάμα ή και ευερέθιστη συμπεριφορά στα μικρότερα παιδιά
 • Απομάκρυνση από την κοινωνικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά
 • Επανεμφάνιση συμπεριφορών που κάποιο παιδί μπορεί να είχε εμφανίσει στο παρελθόν και να έχει ξεπεράσει (για παράδειγμα, αδεξιότητα, δηλ. .ατυχήματα στο σπίτι, ή υπνηλία)
 • Υπερβολική ανησυχία ή θλίψη
 • Ανθυγιεινέςσυνήθειες φαγητού ή ύπνου
 • Ευερεθιστότητα και άτακτη ή άναρχη συμπεριφορά  σε εφήβους
 • Αποφυγή του διαβάσματος και αποχή απο την τηλεκπαίδευση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής
 • Αποφυγή συνηθειών και δραστηριοτήτων που απολάμβαναν στο παρελθόν
 • Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι ή πόνος στο σώμα
 • Χρήση αλκοόλ, καπνού ή ουσιών

Για κάθε πληροφορία γύρω από τις νέες υπηρεσίες, για τους γονείς και τον παιδικό πληθυσμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν απευθείας στην τηλεφωνική ανοιχτή τηλεφωνική Γραμμή βοήθειας 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας