Ευρεία σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

0

Γ. Πατούλης: «Οι ασθενείς όταν παραμένουν σπίτι τους μπορούν να έχουν στενή ιατρική παρακολούθηση, με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα, για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές»

Οι οδηγίες αντιμετώπισης των ασθενών με Covid-19 λοίμωξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης, της Επιστημονικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η σημασία της καλής παρακολούθησης του ασθενή στην κατ’ οίκον παραμονή του, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν εκδώσει οι Επιστημονικές Εταιρίες, μετά από αίτημα του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ έχουν αναρτηθεί οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (Τμήμα Αιμόστασης), της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν σε μόνιμη βάση στην Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.(για τις οδηγίες πατήστε εδώ)

Επίσης συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων και αποφασίσθηκε να ζητηθεί από τις Επιστημονικές Εταιρίες να υποβάλλουν ανά ειδικότητα ποια κατηγορία των ασθενών πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού. Μάλιστα, ο ΙΣΑ έχει ζητήσει με επιστολή του από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να διευκρινίσει ποια είναι η προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Από την πρώτη ημέρα που θα διαγνωστεί κάποιος με λοίμωξη Covid-19 μπορεί να έχει στενή ιατρική παρακολούθηση με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα, για να αποτραπούν οι επιπλοκές. Η αντιμετώπιση των ασθενών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, εξίσου σημαντικό με την ενίσχυση των δομών υγείας και των ΜΕΘ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τις Επιστημονικές Εταιρίες, για τη έκδοση οδηγιών για τη διαχείριση των περιστατικών με Covid-19 λοίμωξη, προκειμένου να αποτραπούν οι επιπλοκές που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η κ. Χρυσούλα Νικολάου Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ, ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογία, ο κ. Χαρίλαος Κουτής, ομότιμος καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, η κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, ο κ. Ανδρέας Πάγκαλης ειδικός Παθολόγος, η κυρία Ευαγγελία Σιαφαρίκα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, ο κ. Λεωνίδας Μάντζος, διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας. Επίσης οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Εταιριών κ.κ. Νικος Καυκάς καρδιολόγος, Λιαπικού Μαντώ πνευμονολόγος, Νομικού Ευφροσύνη αιματολόγος, Ηλίας Κυριακού αιματολόγος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ. Χατζής, Ι. Κεχρής, Π. Λεονάρδου και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, Συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας