Γ. Πατούλης: «Η διαδικασία άρσης των μέτρων χρειάζεται να είναι σταθερή και αργή καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης»

0

Αναγκαία η συνέχιση τήρησης των μέτρων από τους πολίτες – Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ λίγα μόνο 24ωρα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της επιδημίας και τον αριθμό των θανάτων

O Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ζητά από τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να παραμείνουν στο σπίτι τους καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί η συμμόρφωση.

Όπως τονίζει «η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει όταν θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές που αξιολογούν τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της επιδημίας.  Η ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε εγκαίρως μέτρα έσωσε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ανέδειξε τη χώρα μας παγκοσμίως σε επίπεδο άριστης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες προκύπτει το συμπέρασμα ότι αρκούν λίγα  μόνο 24ωρα για να αυξηθεί δραματικά η επιδημική καμπύλη και η θνησιμότητα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα, το μοντέλο διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου από την επιδημία που έχει αναπτύξει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Ινστιτούτα Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία δείχνει ότι η εφαρμογή των μέτρων ήταν εντελώς απαραίτητη.

Η καθυστέρηση εφαρμογής αυτών των μέτρων κατά μια, δύο ή εφτά ημέρες, θα συντελούσε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κατά 20%, 42% και 237% αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις αυτές θα ήταν ακόμα πιο δραματική η εικόνα στο φόρτο των ΜΕΘ. Για παράδειγμα η  καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά μια εβδομάδα θα οδηγούσε σε αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ κατά 400%.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ ήταν οι πρώτοι φορείς που ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και να ληφθούν περιοριστικά μέτρα τόσο για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, όσο και το σύνολο των πολιτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι αναγκαίο να γίνει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα  διαδοχικά και σε διαστήματα τουλάχιστον δύο εβδομάδων και πάντα μετά από παρακολούθηση της εξέλιξης της διασποράς στον πληθυσμό και με τη χρήση διαγνωστικών τεστ.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση έδειξε ετοιμότητα και αποφασιστικότητα και λαμβάνοντας εγκαίρως τα μέτρα έσωσε ανθρώπινες ζωές και έγινε το παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες. Η διαδικασία άρσης πρέπει να είναι αργή και σταδιακή σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι μερικά μόνο 24ωρα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της επιδημίας και τον αριθμό των θανάτων. Πρέπει και ο ίδιος ο πολίτης να το κατανοήσει, να μην είναι βιαστικός και να συνεχίσει να δείχνει υπομονή και υπευθυνότητα. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει όταν θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές που αξιολογούν δεδομένα».

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας