Γ. Πατούλης: “Στην Αττική θάβουμε ακόμη σκουπίδια και ο κ. Σγουρός έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό”

0

Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Γ. Σγουρός εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, η οποία αναφέρει:

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος  κ. Σγουρός, σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης προς το σύνολο του αιρετού πολιτικού προσωπικού της Αττικής, μέσω της οποίας ζητά τις απόψεις τους για το νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, οι ευθύνες για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα στην Αττική είμαστε αναγκασμένοι να θάβουμε τα σκουπίδια μας στη Φυλή , χωρίς επεξεργασία, έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και του κου Σγουρού, που έχει περάσει τόσο από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, όσο κι από θέσεις ευθύνης και συνεργασίας με προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος.

Δεύτερον, στο κάλεσμα ευθύνης του Γιώργου Πατούλη  να καταθέσουν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Σγουρός απαντά όχι με θέσεις, αλλά με ερωτήματα. Κι εύλογα αναρωτιόμαστε, γιατί το κάνει αυτό; Γιατί δεν έχει θέσεις για το σημαντικότερο ίσως ζήτημα της Αττικής; Ή γιατί θέλει να κρύψει τις πραγματικές του απόψεις, επειδή αυτές εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα;

Τρίτον, ο κ. Σγουρός λέει συνειδητά ψέματα, όταν μιλά για δύο χαμένα χρόνια από τη σημερινή Διοίκηση, όταν γνωρίζει καλά πως δεν αφήσαμε να χαθεί ούτε μια μέρα, αφού στο διάστημα αυτό, Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ,  προχώρησαν τις διαδικασίες

 • Για την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγους μήνες.
 • Για την επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων, με χρηματοδότηση από τον ΕΔΣΝΑ και λειτουργία help desk για την υποστήριξή τους.
 • Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης της ΜΕΑ Γραμματικού.
 • Υλοποιείται το έργο «Αναβάθμιση και Λειτουργία του ΕΜΑ Άνω Λιοσίων και μετατροπή αυτού σε ʺΠράσινο Εργοστάσιο», με δυναμικότητα 300.000 τόνων /έτος
 • Είναι σε εξέλιξη οι μελέτες χωροθέτησης των μονάδων Κεντρικού Τομέα και της Π.Ε. Πειραιά, ενώ πρόκειται να δημοπρατηθεί και η σχετική μελέτη χωροθέτησης για το Νότιο τομέα .
 • Είναι σε εξέλιξη διαδικασία δημοπράτησης των ΜΕΑ για τις ανάγκες της Π.Ε. Πειραιά και του Κεντρικού Τομέα Αθηνών μέσω ΣΔΙΤ, αφού τα δύο έργα εντάχθηκαν στον Κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής.
 • Υλοποιείται έργο μεταβατικής διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000m3.
 • Έχουν δημοπρατηθεί μελέτες για την ωρίμανση των μονάδων επεξεργασίας (ΜΕΒΑ) που χωροθετούνται κατά προτεραιότητα εντός των αποκεντρωμένων πάρκων κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών.
 • Έχουν δοθεί στους Δήμους 80 απορριμματοφόρα και 10.000 κάδοι διαφόρων μεγεθών για τη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων.
 • Είναι σε εξέλιξη η προμήθεια 120 απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων. Καθώς κι επιπλέον 19.000 καφέ κάδων.
 • Αξιοποιούνται τα 60 ειδικά διασκευασμένα Φορτηγά – Κινητά  «Πράσινα Σημεία» για την προώθηση της ανακύκλωσης.
 • Βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια εξοπλισμού για την οργάνωση και ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών. Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός περιλαμβάνει επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης για 6, 8, 10 ρεύματα αποβλήτων, υπόγειες γωνιές ανακύκλωσης 2 έως 5 ρευμάτων αποβλήτων, Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, Κιόσκια Ανακύκλωσης, Έξυπνες νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
 • Ξεκινά το φθινόπωρο οργανωμένη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών στα ζητήματα διαλογής στην πηγή αποβλήτων κι ανακύκλωσης.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ μέσα σε 22 μήνες θητείας, από τους οποίους οι 16 είναι περίοδος πανδημίας, κατάφερε  να δρομολογήσει λύσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής , που δεν είχαν δοθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Και πλέον περνάμε στη φάση της ουσιαστικής διαβούλευσης, με τις πολιτικές δυνάμεις της Αττικής αλλά και τους πολίτες.

Για να εφαρμόσουμε επιτέλους και στο Λεκανοπέδιο ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Με την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, ως πρώτες μας επιλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας