Γενοκτονία Ελλήνων Μικρασιατών: η Περιφέρεια Αττικής τιμά τα θύματα της θηριωδίας στον Δήμο Μεταμόρφωσης

0

Το στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Γιάννης Κεχρής

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος (14/09), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο «Ηρώον» του Δήμου Μεταμόρφωσης επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, δημοτικές και κομματικές παρατάξεις, καθώς και σύλλογοι, αλλά και φορείς της πόλης. Τα στεφάνια των προαναφερθέντων πλαισίωσε αυτό της Περιφέρειας Αττικής, που κατετέθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Γιάννη Κεχρή, ο οποίος μεταφέροντας χαιρετισμό και μήνυμα του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, δήλωσε ακολούθως:

«Με ιδιαίτερη τιμή εκπροσώπησα σήμερα τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη,  και κατέθεσα το στεφάνι της Περιφέρειας εις μνήμην των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας. 

100 χρόνια μετά και η σκέψη μας παραμένει ζώσα στα «ματωμένα χώματα».

Εκεί που αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού. Εκεί που συντελέσθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας μας.

Τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν, και κυρίως τιμάμε το πνεύμα και την πολιτιστική υπεροχή των Μικρασιατών, που ποτέ δεν υποτάχθηκε, παρά το δημογραφικό ξεκλήρισμα και τον βίαιο εκτοπισμό.

Η θυσία και οι κακουχίες που υπέστησαν αποτελούν φάρο, το φως και η δύναμή του οποίου μάς οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φανούμε άξιοι συνεχιστές του παραδείγματός τους.

Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης, Στράτο Σαραούδα και σε όλη τη δημοτική αρχή, που κρατάνε ψηλά τη σημαία της ιστορικής ευθύνης, αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτούς, που άγρια δολοφονήθηκαν, αλλά και σε αυτούς που με πίκρα και πόνο μάζεψαν τα κομμάτια τους και ξαναέχτισαν τις ζωές τους, χτίζοντας παράλληλα και τη μητέρα Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος Στράτος Σαραούδας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανταποκρινόμενοι στο ιστορικό και εθνικό κάλεσμα της σημερινής ημέρας. Μιας Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, γνωστής και ως Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτή την εποχή, με τους καταιγιστικούς ρυθμούς ζωής και τα αποπροσανατολιστικά πρότυπα, η ιστορική γνώση και προπαντός η μνήμη για τους ήρωες και τα θύματα των «χαμένων πατρίδων» είναι πιο σημαντικά από ποτέ. Για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Για να ερμηνεύουμε σωστά το που πάμε. Άλλωστε λιγοστοί και συγκεκριμένοι είναι οι θεμέλιοι λίθοι της συνεκτικότητας της κοινωνίας μας. Της ίδιας μας της ταυτότητας. Και αυτοί -μεταξύ άλλων- είναι η ιστορική μνήμη, η παράδοση και φυσικά η Εκκλησία. Θεμέλιοι λίθοι στους οποίους οφείλουμε να επενδύσουμε και τους οποίους οφείλουμε να προφυλάσσουμε και να προτάσσουμε. Όπως οφείλουμε…να θυμόμαστε. Και ευτυχώς θυμόμαστε. Ας είναι λοιπόν αιωνία η μνήμη των θυμάτων προγόνων μας στη Γενοκτονία της Μικράς Ασίας. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ»

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας