Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα με Θέμα: «Πρόληψη ανευρυσμάτων και Καρδιαγγειακών νοσημάτων «Όσα πρέπει να γνωρίζουμε»

0

Γ. Πατούλης: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Ελληνικού  Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), με Θέμα: «Πρόληψη ανευρυσμάτων και  Καρδιαγγειακών νοσημάτων «Όσα πρέπει να γνωρίζουμε» στις 31/03/2022, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Πανκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την Δράση υποστήριξαν οι Δήμοι μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός της διαδικτυακής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τα Ανευρύσματα και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα τα οποία  είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το 80% των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων μπορεί να εξαλειφθεί εάν ένα άτομο προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του στους συγκεκριμένους τομείς προς τη σωστή κατεύθυνση και προβεί εγκαίρως στις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η Θεματολογία της ημερίδας ήταν η Πρόληψη και ο Προσυμπτωματικός  Έλεγχος Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής, η Πρόληψη και η Θεραπεία Ανευρυσμάτων Περιφερικών Αρτηριών και η Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, και αναπτύχθηκε από τους ομιλητές: κα Μαρία Παλιατσέα Ιατρό Ακτινολόγο, κα Βικτώρια Πολυδώρου Καρδιολόγο /Εμβρυοκαρδιολόγο Επιστημονικό συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον κ. Κώστα Λαμπρόπουλο Αναπληρωτή Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου & Επεμβατικό Καρδιολόγο.

Επίσης την Δράση Χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης
Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου κ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών κ. Αντώνης Πολυδώρου, ο Συντονιστής προγράμματος «Υγιείς Πόλεις», της Περιφέρειας Αττικής κ.  Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι προτεραιότητά μας, προκειμένου οι πολίτες να προβούν στον απαραίτητο προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς αποδεδειγμένα η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει κατά πολύ το κόστος νοσηλείας και θεραπείας των ασθενών για το σύστημα υγείας»

Στο πλαίσιο της Δράσης, πραγματοποιήθηκε σε πολλούς Δήμους, δωρεάν υπερηχογράφημα από την Ιατρό Ακτινολόγο κα Μαρία Παλιατσέα, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας https://exetaseis.kepygeias.org/identity/account/register μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας