ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη

0

Γ. Πατούλης «Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ύψους 54,7 εκατ. Ευρώ»

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, ο Περιφεριάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης παραχώρησε στην Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Ο επί τρείς θητείες Δήμαρχος Αμαρουσίου και νυν Περιφερειάρχης Αττικής που στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στο ύψιστο αυτοδιοικητικό αξίωμα της Περιφέρειας κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 65,76% και πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους αναλύει στην εφημερίδα Αθμόνιον Βήμα την τρέχουσα επικαιρότητα, τα σχέδια και το όραμά του για τη συνέχεια της πρώτης του θητείας σ’ αυτή τη θέση. Ρωτήσαμε τον κο Πατούλη για τις προεκλογικές του εξαγγελίες και την υλοποίησή τους, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την πρόληψη στην πολιτική προστασία και τέλος τα έργα που έχει δρομολογήσει ή που ήδη υλοποιούνται στους Δήμους του Βόρειου Τομέα. Οι απαντήσεις του διαφωτιστικές και εμπεριστατωμένες δεν αφήνουν κανένα ερώτημα αναπάντητο.

  1. Συμπληρώνεται ένας χρόνος θητείας σας. Πόσο ικανοποιημένος είστε; Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, σε ποιο βαθμό έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα προεκλογικά σας σχέδια;

Εργαζόμαστε καθημερινά πολύ σκληρά και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττική, χωρίς χρονοτριβές.

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος γιατί λίγους μήνες πριν συμπληρώσουμε ένα χρόνο θητείας και έχοντας μεσολαβήσει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, είμαι σε θέση να σας πω, πως ήδη καταφέραμε να έχουμε προχωρήσει πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, σε κρίσιμα ζητήματα. Εργαζόμαστε καθημερινά πολύ σκληρά και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττική, χωρίς χρονοτριβές. Βασικό στοίχημα για εμάς ήταν και είναι να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, θέλω να σας επισημάνω πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Η δική μας δέσμευση είναι καθαρή και θα γίνει πράξη. Ως το 2025 η χωματερή της Φυλής θα έχει κλείσει και στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Στόχος μας είναι με αφετηρία το 2020, που το έχουμε κηρύξει έτος ανακύκλωσης, να πετύχουμε η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της. Παράλληλα έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης εμβληματικών αναπτυξιακών έργων, όπως είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θωρακίζουμε την Αττική σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενισχύουμε  το δίκτυο κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης της Περιφέρειας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και υλοποιούμε αναπτυξιακά έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

  1. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, η χώρα βρέθηκε σ΄αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η χώρα μας, όπως και σχεδόν όλος ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Είχαμε μπροστά μας έναν άγνωστο κίνδυνο και προσπαθούσαμε να τον διαχειριστούμε βήμα-βήμα, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η εξίσωση δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο καταφέραμε, κανένας πολίτης της Αττικής να μην μείνει μόνος, καθώς δράσαμε έγκαιρα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε πολιτικές πρόληψης.  Αρχικά αναδείξαμε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας  και εκδώσαμε αναλυτικές οδηγίες, για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών. Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος που ήδη τρέχει και αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής, προχωρήσαμε στη λήψη απόφασης για  αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000,  για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Παράλληλα διανείμαμε μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού και ατομικής προστασίας  σε δήμους και άλλους φορείς. Επίσης υλοποιήσαμε και άλλες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής όπως τη διασφάλιση σε περισσότερους από 120.000 μαθητές της Αττικής, τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, από την επόμενη κιόλας μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, την ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής 1110, μέσα από την οποία πάνω από 70.000 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν δωρεάν για να καταγγείλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό , να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη.

  1. Όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια είχε μια εξαιρετικά έντονη δράση κοινωνικής ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων. Πόσο εύκολο ήταν, κε Πατούλη, να στηθεί μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα όλα αυτό το δίκτυο των κοινωνικών δράσεων;

Δεν ήταν εύκολο αλλά δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου. Σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, συμβάλλαμε στην ενίσχυση του δικτύου προστασίας, κυρίως των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όπως θα γνωρίζετε με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής, διανείμαμε πάνω από 1 εκατομμύριο γεύματα σε περίπου 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα διοργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες, ενώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 έχουμε προβεί σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κλπ). Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδιάσει και ξεκινάει να υλοποιήσει πιλοτικές δράσεις, όπως η Προληπτική Ιατρική και ο Προσυμπτωματικός έλεγχος, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων.

  1. Μπορεί οι μέρες των περιοριστικών μέτρων να έχουν περάσει όμως υπάρχουν πολίτες που έχουν πληγεί σοβαρά ή συνεχίζουν να δοκιμάζονται εξαιτίας αυτής της κρίσης. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα;
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα.

Δυστυχώς η επέλαση της πανδημίας, άφησε πίσω της σημαντικές πληγές, κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος δοκιμάζεται σοβαρά. Συζητώντας σχεδόν καθημερινά με εκπροσώπους εμπορικών επιμελητηρίων και συλλόγων εισπράττω το  “ασφυκτικό” οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, καθώς λόγω έλλειψης τουριστών η εμπορική κίνηση έχει πέσει στο ναδίρ. Συνεπώς η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις εντός νομοθετικού πλαισίου, που αφενός θα συμβάλλουν στην οικονομική ανακούφιση των εμπόρων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και αφετέρου στην οικονομική επανεκκίνηση του παραδοσιακού-τουριστικού εμπορικού κέντρου. Επιπλέον προγραμματίζεται η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ θα δοθεί έμφαση και στην τουριστική προβολή της Αττικής, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας, που ήδη έχουμε εξαγγείλει.

  1. Βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και αντίστοιχα της αντιπυρικής περιόδου. Τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να μην ξαναζήσουμε τραγικά φαινόμενα όπως αυτά στο Μάτι πριν από δυο χρόνια;

Τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και διασφάλισης της προστασίας της ζωής των πολιτών από φυσικούς κινδύνους, αποτελούν για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Ειδικότερα στον τομέα της πυροπροστασίας, έχουμε προχωρήσει σε πληθώρα δράσεων, δίνοντας ιδιαίτερος βάρος στην πρόληψη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι γίνονται συνεχώς εργασίες αποψίλωσης του περιφερειακού οδικού δικτύου και για τον καθαρισμό βλάστησης για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς και για την αποψίλωση νησίδων οδικού δικτύου καi πάρκων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, έχουν αποσταλεί ενημερωτικά έγγραφα στους Φορείς μεταφοράς Ενέργειας σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να προβούν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών και έχουν ενημερωθεί όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες σχετικά με το φαινόμενο και τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων. Παράλληλα ζητήσαμε από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να μας καθορίσουν εντός των ορίων της χωρικής τους αρμοδιότητας κλιματιζόμενους χώρους στους οποίους μπορούν να καταφύγουν οι πολίτες, διαβιβάσαμε στα Δασαρχεία τα έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου και τις αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης του, ενώ στα πλαίσια της συνεργασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφασίσθηκε η διάθεση συνεργείων υδροφόρων οχημάτων της Περιφέρειας Αττικής κατά τις ημέρες Υψηλής Επικινδυνότητας σε επιλεγμένα σημεία μεγάλης ευαλώτητας τα οποία κρίνονται επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιών. Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής στα χωρικά όρια αρμοδιότητάς της υποστήριξε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με :

-Δωρεά τριάντα πυροσβεστικών οχημάτων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

-Συνδρομή στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με μέσα (υδροφόρα οχήματα, JCB κλπ) για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών.

-υδροφόρα οχήματα τα οποία θα πραγματοποιούν δράσεις διαβροχής στα πάρκα και άλση αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (Πεδίο του Άρεως, ΑττικόΆλσος) κατά την διάρκεια των ημερών αυξημένης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς με κατηγορία κινδύνου 4 και άνω.

  1. Καθώς η Eφημερίδα μας απευθύνεται κυρίως σε αναγνώστες του Βόρειου Τομέα, κε Πατούλη θα θέλατε να μας πείτε, ποια έργα έχετε προγραμματίσει για τους Δήμους αυτών των περιοχών το αμέσως επόμενο διάστημα;

Ως Περιφέρεια Αττικής ως πρώτη προτεραιότητα έχουμε θέσει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της Αττικής από πλημμυρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Στον Βόρειο Τομέα, αυτή τη στιγμή έχουμε διασφαλίσει τους απαραιτήτους πόρους για τη διευθέτηση του Ρέματος Σαπφούς, ενός καίριου έργου υποδομής, προϋπολογισμού ύψους 10,6 εκ. €. Το έργο θα δημοπρατηθεί με την ολοκλήρωση της εκτροπής του αγωγού από την ΕΥΔΑΠ και την έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου. Σε στάδιο εκτέλεσης και δημοπράτησης βρίσκονται άλλα οκτώ αντιπλημμυρικά έργα σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία και Παπάγου – Χολαργό, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 4 εκατ. ευρώ στο Δήμο Βριλησσίων. Συνολικά η Περιφέρεια Αττικής -ήδη κάποια εκτελούνται και άλλα είναι ώριμα- χρηματοδοτεί έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ύψους 54,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στο Νέο Ηράκλειο. Σε στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται έργα διαμόρφωσης δύο πλατειών συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Χαλανδρίου, ενώ έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό το έργο ανάπλασης μέσω υπογειοποίησης των οδών Μελίνας Μερκούρη και Κηφισίας στο Ηράκλειο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης ύψους 700.000 ευρώ, ενώ στον Δήμο Νέας Ιωνίας σε εξέλιξη βρίσκεται ανάπλαση Ο.Τ 150 και κατασκευή υπόγειου σταθμού στάθμευσης οχημάτων ύψους 11,5 εκατ. ευρώ. Έργα ενεργειακής αναβάθμισης εκτελούνται στο αθλητικό συγκρότημα «Ν. Πέρκιζας» στον Δήμο Χαλανδρίου ύψους 836.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα οδοποιίας ύψους 11, 5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Πεντέλης, Ηρακλείου και Αγίας Παρασκευής.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας