Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Αττικής- Γ. Πατούλης «Εργαζόμαστε καθημερινά πολύ σκληρά και υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, χωρίς χρονοτριβές»    

0

 

  • 54,7 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Μετά από 2 1/2  χρόνια θητείας στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης παραχωρεί στην Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Μας κατατοπίζει για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την αντιπλημμυρική προστασία στον βόρειο τομέα, την θέση του για την πορεία της αυτοδιοίκησης, τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα, το όραμά του για την ανάπτυξη της Αττικής. Δραστήριος, μαχητικός και διεκδικητικός, υλοποιεί έργο σε όλους τους Δήμους της Αττικής, αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και απαντά στις ερωτήσεις μας με ευθύτητα, εντιμότητα και αμεσότητα.

 

Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα με τις καταστροφές από την κακοκαιρία και ένα εξίσου δύσκολο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Σε ποιο σημείο βρίσκονται αποζημιώσεις, καταγραφές αλλά και η αποκατάσταση των καταστροφών; Μετά την πρόσφατη μεγάλη κακοκαιρία πόσο επιτυχημένη ήταν η ανταπόκρισή σας και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν;

 

Τα συνεργεία της Περιφέρειας για την αποκατάσταση αλλά και την καταγραφή ζημιών βρέθηκαν επί τόπου από την πρώτη στιγμή, όπως γνωρίζετε. Και η ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής υπήρξε άμεση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόκρισης της Πολιτείας σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν. Γενικά, όπως αποδείχθηκε, η συνεργασία και ο συντονισμός Α και Β βαθμού αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος, υπήρξε επιτυχημένος. Στο θέμα που αφορά την  αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και μια ευρύτερη κινητοποίηση της κοινωνίας. Είναι μια διαδικασία, πέραν της φυσικής αποκατάστασης ,  που θα διαρκέσει πάνω από 3-4 χρόνια και η Περιφέρεια Αττικής ασφαλώς και θα συνδράμει με όλα τα μέσα, σε αυτή την προσπάθεια. Σε ότι αφορά την πρόσφατη κακοκαιρία θα ήθελα να επισημάνω, πως η Αττική άντεξε. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στο Λεκανοπέδιο τεράστια ποσότητα νερού ( το 1/3 της ετήσιας ποσότητας βροχής) , δεν υπήρξαν καταστροφές σαν αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν και δεν θρηνήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η Περιφέρεια Αττικής το προηγούμενο διάστημα είχε έγκαιρα προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων , κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί πουθενά πλημμύρα από υπερ-χείλιση ρέματος. Με δεδομένο ότι ευθύνη κι αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων, τα γεγονότα απέδειξαν ότι ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη αυτή με επάρκεια κι αποτελεσματικότητα. Επισημαίνουμε ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, όπου σε καθημερινή φάση καταγράφεται η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά. Ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω η Αττική έχει τεράστια ανάγκη από νέα αντιπλημμυρικά έργα.  Χρειάζονται νέες μελέτες και νέα έργα , που απαιτούν επιπλέον 550 εκ. ευρώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να εκτελεστούν, αν αύριο το πρωί είχαμε τα χρήματα εξασφαλισμένα για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Σε ότι αφορά τέλος τα αντιπλημμρικά έργα που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας τα στοιχεία είναι τα εξής:

  • Ολοκληρωμένα είναι τα 29 έργα, με σύνολο εγκεκριμένου προϋπολογισμού 68.377.699 ευρώ.
  • Εκτελούνται 40 έργα με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 85.444.724,77 ευρώ
  • Ενώ τα δημοπρατούμενα και υπό δημοπράτηση έργα είναι 81 , με σύνολο εγκεκριμένου προϋπολογισμού:273.379.339 ευρώ.

 

Οι Δήμοι ήδη υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη έργων σε χρηματοδοτήσεις. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τους Δήμους του Βόρειου Τομέα ως προς τα έργα που προγραμματίζονται και την απορρόφηση κονδυλίων;

Στην Περιφέρεια Αττικής ως πρώτη προτεραιότητα έχουμε θέσει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της Αττικής από πλημμυρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Στον Βόρειο Τομέα, αυτή τη στιγμή έχουμε διασφαλίσει τους απαραιτήτους πόρους για τη διευθέτηση του Ρέματος Σαπφούς, ενός καίριου έργου υποδομής, προϋπολογισμού ύψους 10,6 εκ. €. Το έργο θα δημοπρατηθεί με την ολοκλήρωση της εκτροπής του αγωγού από την ΕΥΔΑΠ και την έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου. Σε στάδιο εκτέλεσης και δημοπράτησης βρίσκονται άλλα οκτώ αντιπλημμυρικά έργα σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία και Παπάγου – Χολαργό, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 4 εκατ. ευρώ στο Δήμο Βριλησσίων. Συνολικά η Περιφέρεια Αττικής -ήδη κάποια εκτελούνται και άλλα είναι ώριμα- χρηματοδοτεί έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ύψους 54,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στο Νέο Ηράκλειο. Σε στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται έργα διαμόρφωσης δύο πλατειών συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Χαλανδρίου, ενώ έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό το έργο ανάπλασης μέσω υπογειοποίησης των οδών Μελίνας Μερκούρη και Κηφισίας στο Ηράκλειο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης ύψους 700.000 ευρώ, ενώ στον Δήμο Νέας Ιωνίας σε εξέλιξη βρίσκεται ανάπλαση Ο.Τ 150 και κατασκευή υπόγειου σταθμού στάθμευσης οχημάτων ύψους 11,5 εκατ. ευρώ. Έργα ενεργειακής αναβάθμισης εκτελούνται στο αθλητικό συγκρότημα «Ν. Πέρκιζας» στον Δήμο Χαλανδρίου ύψους 836.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα οδοποιίας ύψους 11, 5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Πεντέλης, Ηρακλείου και Αγίας Παρασκευής.

 

Στις πρόσφατες πυρκαγιές αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων των φορέων.  Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για να μην ξανασυναντήσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;

Όπως επανειλημμένα έχω πει, απαιτούνται σοβαρές μελέτες για την αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και συστηματικές ενέργειες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, αυτή τη φορά με δέντρα που δεν θα ευνοούν την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Αυτό αποτελεί μια μόνο πρόταση. Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται και η εξαγγελία από την Κυβέρνηση για τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. Όπως επίσης και η απόφαση να περάσει η ευθύνη των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Καθοριστικής σημασίας θα καταστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ.

Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί βάρος στον τομέα της πρόληψης , αφού κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το κόστος κατάσβεσης αλλά και αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται. Η χρήση drones και συστημάτων πυρανίχνευσης για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, είναι κρίσιμης σημασίας .

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επαναχάραξη των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης πληθυσμού, την κατάλληλη εκπαίδευση και τον συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία και την αποκατάσταση των δασών, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα προστασίας της ζωής, της περιουσίας τους και του περιβάλλοντος. Ο ρόλος των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι αποκλειστικά επικουρικός προς την Πυροσβεστική, με τη διάθεση υδροφόρων και σκαπτικών μηχανημάτων με το ανάλογο προσωπικό, προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών -δυστυχώς, εκ των υστέρων, όταν οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Ο αρμόδιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης έχει την ευθύνη για την υπογραφή εντολής εκκένωσης περιοχών σε κίνδυνο, ώστε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενεργοποιείται το 112. Αυτές είναι οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις μας, τις οποίες υπηρετήσαμε στο ακέραιο, αλλά και υπερβαίνοντας το όριο όπου ήταν αναγκαίο, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Όποτε μας ζητήθηκε, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυροσβεστών, δημιουργήσαμε ταχύτατα σημεία τροφοδοσίας με την πολύτιμη συνδρομή ιδιωτών και εταιρειών, παρέχοντας έτοιμα γεύματα, νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους και σε όσους έδιναν τη μάχη με τις φλόγες. Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα της πυρκαγιάς σε 24ωρη βάση μέσα από τη γραμμή 1110 αλλά και με κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΣΑ που δρουν στο πεδίο. Διανείμαμε ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν και φροντίσαμε για την περισυλλογή και τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Ολοκληρώσαμε σε χρόνο-ρεκόρ την καταγραφή των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και οικίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης από το κράτος. Και αυτός είναι ο σταθερός μας προσανατολισμός.

Υπάρχουν όμως κι άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Το «κλειδί» βρίσκεται στην αλλαγή κουλτούρας στην ίδια τη λειτουργία του κράτους, με προώθηση της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ουσιωδώς επιτελικού κράτους.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεκδικούμε περισσότερες ευθύνες, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε. Χρειάζεται όμως η διάθεση των κατάλληλων αρμοδιοτήτων και πόρων στην αποκεντρωμένη διοίκηση, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο για την επιτελικότητα του κράτους.

 

Βγαίνοντας σιγά-σιγά από μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο πανδημίας στην οποία η Περιφέρεια Αττικής ήταν παρούσα με κάθε τρόπο, υπάρχουν  μέτρα που προγραμματίζετε για την μετά- κορωνοϊό εποχή.

H Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. Ειδικότερα:

  • Δόθηκαν 150 εκ. ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής.
  • Δόθηκαν άλλα 100 εκ. ευρώ για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το οποίο κερδίσαμε την μάχη με τον κορωνοϊό.
  • Δώσαμε άλλα 250 εκ. ευρώ για τη στήριξη περίπου 10.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αττικής.
  • Προσφέραμε μέσω της τηλεφωνικής μας γραμμής 1110, ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε περισσότερες από 150.000 περιπτώσεις. Ενώ πρωταγωνιστήσαμε στη διενέργεια ελέγχων , για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού μας.
    Οι παρεμβάσεις μας αυτές θα αποδώσουν καρπούς και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Πρόκειται για ενέργειες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και όχι «μπαλώματα» ευκαιριακού τύπου. Αποτελούν προϊόν προσεκτικού και έγκαιρου σχεδιασμού που είχαμε καταρτίσει ήδη προεκλογικά και τώρα εφαρμόζουμε με συστηματικό τρόπο. Η πανδημία, παρά τις δυσκολίες που έφερε, μας επέβαλε να γίνουμε πιο απαιτητικοί στα χρονοδιαγράμματά μας.

 

Μετά την διεκδίκηση της παράτασης των συμβάσεων,  τι άλλο πιστεύετε πως απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού;

Είναι αναμφίβολα αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και θα λύνουν δομικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι πλέον πιο ώριμες από ποτέ για να γίνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, μέσα από το μοντέλο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν καλύτερα από καθέναν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών και ξέρουν πώς να τις υπηρετήσουν. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι  απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί άμεση ανάγκη στη μεταπανδημική εποχή, ιδίως στην επανεκκίνηση τομέων με ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Αυτό το διεκδικούμε σταθερά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία, πέραν των απαραίτητων πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτεί και προσωπικό. Αναδεικνύεται λοιπόν προεξάρχουσα η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το κατάλληλο στελεχιακό προσωπικό. Η υποστελέχωση λόγω της «διαρροής» ικανών στελεχών των ΟΤΑ προς την κεντρική διοίκηση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην μεγάλη μισθολογική απόκλιση και στις οικονομικές απολαβές που έχουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αφυδατωθεί. Με την κινητικότητα, στελέχη μας με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα μετακινούνται οργανικά προσβλέποντας σε οικονομικά και θεσμικά οφέλη. Κατά το τελευταίο έτος έχουν αποχωρήσει 82 στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, ενώ με τον νέο κύκλο κινητικότητας δεκάδες υπάλληλοί μας, σπεύδουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Αυτή τη στιγμή οι κενές οργανικές μας θέσεις είναι 1.376. Φυσικά, μέσω της ΕΝΠΕ έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από ειδική διαδικασία κατά παρέκκλιση μετατάξεων στις Περιφέρειες και διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα και δεν ενισχυθούμε με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, πολύ φοβάμαι πως οι Περιφέρειες θα περιέλθουν σε δεινή κατάσταση και δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά και γρήγορα τους πολίτες που είναι και το ζητούμενο.

 

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της θητείας σας στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε πως έχει υλοποιηθεί το προεκλογικό σας πρόγραμμα και ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα; 

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος γιατί στα 2 χρόνια θητείας και έχοντας μεσολαβήσει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, είμαι σε θέση να σας πω, πως ήδη καταφέραμε να έχουμε προχωρήσει πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, σε κρίσιμα ζητήματα. Εργαζόμαστε καθημερινά πολύ σκληρά και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττική, χωρίς χρονοτριβές.

Οι στοχεύσεις μας κινούνται σε δύο επίπεδα: το μακροπρόθεσμο, με έργα αναπτυξιακά, έργα υποδομών, χρηματοδοτήσεις κλπ και το βραχυπρόθεσμο, με πρωτοβουλίες αμεσότερης εφαρμογής, δηλαδή παρεμβάσεις που γίνονται αντιληπτές κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη. Οι βάσεις για την υλοποίηση του οράματός μας για την Αττική έχουν τεθεί. Για να μπορέσουμε όμως να δούμε να λαμβάνουν σάρκα και οστά τα όσα δρομολογήσαμε, χρειάζεται χρόνος. Το μακροπρόθεσμό σκέλος τουλάχιστον, σε επίπεδο υποδομών, βρίσκεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε εξέλιξη και διαρκώς ενισχύεται. Στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι, βλέπετε καθημερινά τις δράσεις που υλοποιούνται, είτε μιλάμε για πολιτιστικές δράσεις, είτε για δράσεις καθαρισμών, αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων, κατάθεση προτάσεων για βελτίωση διαδικασιών και απλοποίησή τους, κλπ Οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε είναι δυναμικές και μεταβαλλόμενες, με τον παράγοντα της πανδημίας να δρα καταλυτικά σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, αυτό δεν μας πτόησε καθόλου, αντιθέτως μας ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο. Θέματα ψηφιακής μετάβασης, για παράδειγμα, επιταχύνθηκαν πέραν των προσδοκιών μας. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια δυναμική, προς όφελος των πολιτών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας