ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κου Βασίλη Κόκκαλη στην Εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ»

0

Με την ολοκλήρωση των πέντε πρώτων μηνών θητείας του στη πολύ απαιτητική θέση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, ο κος Β. Κόκκαλης παραχώρησε μια συνέντευξη στο «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ», στην οποία μας μίλησε για το μέχρι στιγμής έργο κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τα φυσικά φαινόμενα καθώς και τους στόχους του για το μέλλον. Ξεκινώντας την συνέντευξη ο κος Β. Κόκκαλης θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη κο Γ. Πατούλη και σημείωσε πως «Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευθεί τη θέση του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πάρκων και Αλσών στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και την προεδρία του ΕΔΣΝΑ».

Στον κο Β. Κόκκαλη απευθύναμε τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Ήδη στους 4 μήνες που βρίσκεστε στο τιμόνι της Πολιτικής Προστασίας διαχειριστήκατε το κλείσιμο της αντιπυρικής περιόδου, ισχυρές βροχοπτώσεις και τις τελευταίες κακοκαιρίες με το χιονιά. Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια αποτίμηση του έργου σας αυτό το πρώτο διάστημα;

Αυτούς τους 4 μήνες πραγματικά αντιμετωπίσαμε ένα σημαντικό αριθμό μικρών αλλά και μεγάλων συμβάντων. Μικρές και μεγάλες πυρκαγιές, πολύ έντονα ως ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους αλλά και εκτεταμένες χιονοπτώσεις με ισχυρό παγετό. Τα ποιο πρόσφατα παραδείγματα ήταν τα ακραία φαινόμενα που προκάλεσαν τις πλημμύρες στην Κινέτα και οι χιονοπτώσεις από τις 28 Δεκεμβρίου μέχρι τα Θεοφάνεια. Πραγματικά απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας υπό τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη να μπορέσει να ανταποκριθεί, εκτιμώ με σχετική επιτυχία, σε όλες τις περιστάσεις. Η κινητοποίηση του μηχανισμού με πολλά μηχανήματα και οχήματα όπου απαιτήθηκε βοήθησε στην όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των επικινδυνοτήτων που προκλήθηκαν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πολιτική Προστασία επεμβαίνει σε επίπεδο βραχείας αποκατάστασης, άμεσα ώστε να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες να επαναφέρουν την κανονικότητα. Δεν εκτελεί μελέτες ή έργα. Επεμβαίνει για να περιορίσει τις επιπτώσεις και να άρει άμεσα προβλήματα. Και νομίζω ότι αυτό επετεύχθη στο μέτρο του εφικτού. Η Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας, με εντολή του Περιφερειάρχη ήταν παρούσα όπου χρειάστηκε. Συνέδραμε τη Πυροσβεστική στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, Δήμους στην άρση επικινδυνοτήτων που ήταν δική τους αρμοδιότητα. Υπηρεσίες της Περιφέρειας στις ενέργειες βραχείας αποκατάστασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, δυσλειτουργίες του μηχανισμού. Πιστεύω όμως ότι προσπαθήσαμε ως πολιτική προστασία της Περιφέρειας να τα αντιμετωπίσουμε.

  1. Από την ανάληψη των καθηκόντων σας είναι ένα μικρό αλλά ενδεικτικό διάστημα για να βγάλετε κάποια συμπεράσματα. Θα θέλαμε να μας πείτε τι θεωρείτε οτι απαιτείται τελικά για να μην ξαναβιώσουμε καταστροφές όπως στο Μάτι ή πλημμύρες όπως στη Μάνδρα; Είναι ζήτημα προσώπων, χειρισμού ή εξοπλισμού;

θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών αλλά και άλλων παραγόντων. Σημαντικός ο ρόλος των προσώπων και φυσικά των χειρισμών που γίνονται. Φυσικά παίζει ρόλο και η ετοιμότητα με μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Όμως είναι σημαντικό το θέμα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, του συντονισμού των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και της ενημέρωσης των πολιτών. Η λήψη προληπτικών μέτρων, τα έργα θωράκισης περιοχών από κινδύνους που έχουν όπως η διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων ή φροντίδα λήψης μέτρων στις δασικές εκτάσεις επίσης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Αυτοί και άλλοι παράμετροι βοηθούν στην μείωση της τρωτότητας μιας περιοχής. Είναι όμως σημαντικό και οι πολίτες να ενεργοποιηθούν ώστε να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Η γνώση του κινδύνου δίνει το κίνητρο της προσοχής αλλά και της ενημέρωσης για την λήψη μέτρων αποφυγής του.

  1. Η πρόληψη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την προστασία των πόλεών μας. Τι ενέργειες έχετε προγραμματίσει σε αυτό το κομμάτι;

Πράγματι η πρόληψη αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Προτεραιότητα της Περιφέρειας, όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης είναι η αποτελεσματική θωράκιση της Περιφέρειας Αττικής. Για το λόγο αυτό υπάρχει πρόβλεψη στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την εκτέλεση σχετικών έργων. Επίσης γίνεται σημαντική προσπάθεια συντήρησης των αντιπλημμυρικών υποδομών της Περιφέρειας, του καθαρισμού των ρεμάτων αλλά και της συνεργασίας με τους Δήμους για τις αντίστοιχες δικές τους δράσεις. Υπάρχει πρόθεση συνεργασίας με τις δασικές υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες συνδρομής στο έργο τους.  Για θέματα αποχιονισμού έχουμε σχετικές εργολαβίες τις οποίες θα ενισχύσουμε, όπως έγινε και πρόσφατα, αν απαιτηθεί από τα φαινόμενα.

  1. Από την κομβική αυτή θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεστε θα θέλαμε να μας πείτε τι έχετε οραματιστεί για τη νέα χρονιά στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, αν θέλετε, τους τρείς βασικότερους στόχους που θα επιδιώξετε να επιτύχετε μέσα στο έτος.

Βασικός στόχος μας θα είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας και θα το επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Επίσης σημαντικό είναι το θέμα του ανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια. Της αναβάθμισης θα έλεγα, αναμένοντας και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οι στόχοι είναι ουσιαστικοί και πιστεύουμε ότι κάθε βήμα προς την επίτευξή τους είναι επιτυχία.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι για το περιβάλλον ο Γιώργος Πατούλης έχει δείξει την ευαισθησία του εδώ και πολλά χρόνια ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και της ΚΕΔΕ. Πρόθεση και εντολές του και ως Περιφερειάρχης πλέον είναι να γίνουν όλα οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες και οι απαιτούμενες δράσεις ώστε να υπάρχει οριστική επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στην Αττική τα επόμενα χρόνια. Βασική επιδίωξη αποτελεί η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με παράλληλη σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης. Άλλωστε για το λόγο αυτό χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το 2020 ως έτος ανακύκλωσης. Εν προκειμένω θα ήθελα να επανέλθω στην εφημερίδα σας με νεώτερη αναφορά στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στις δράσεις που προγραμματίζουμε ώστε να ενημερωθούν αναλυτικότερα οι πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας