Δεν φθάνουν οι επέτειοι και οι δηλώσεις για να τιμήσουμε τον ρόλο της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, δήλωσε:
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τους αγώνες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο. Είναι εδώ, όμως, για να θυμίζει και όλα αυτά που μένουν να γίνουν ακόμα ώστε η Γυναίκα κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κοινωνίας πραγματικά ισότιμο, ανεξάρτητο σε όλους τους στίβους της ζωής.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, η ισότιμη θέση της Γυναίκας στην κοινωνία είναι ακόμη ζητούμενο. Σε πείσμα των επίσημων διαβεβαιώσεων και διακηρύξεων, η Γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως υπολειπόμενο μέλος στην καθημερινότητά της, στην εργασία της, στην πολιτική, ενώ αποτελεί και τον εύκολο στόχο για κάθε είδους επιθέσεις.
Η καταπίεση, η κακοποίηση σε όλες τις μορφές της, ο εκφοβισμός και η υποτίμηση είναι συνθήκες ζωής που βιώνει έντονα μεγάλη μερίδα των γυναικών στην κατά τα άλλα σύγχρονη ελληνική κοινωνία δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις επετειακές δηλώσεις για να προσδώσουμε στη Γυναίκα τον ρόλο που πραγματικά της αξίζει στη σύγχρονη κοινωνία. Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και βαθιά και συστηματική δουλειά στον τομέα της παιδείας όπου «πλάθονται» οι αυριανοί πολίτες. Αντίστοιχη αλλαγή απαιτείται και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε η Γυναίκα να αντιμετωπίζεται πραγματικά ισότιμα και όχι ως αριθμητικός δείκτης σε επιβαλλόμενες ποσοστώσεις.
Η Γυναίκα συχνά αποτελεί φορέα οραμάτων, καινοτόμων ιδεών και προτάσεων που μπορούν να αλλάξουν τον ρου των κοινωνιών όπου ζούμε και λειτουργούμε ως άνθρωποι, μπορούν να συμβάλλουν στη θεμελίωση μιας ανοιχτής κοινωνίας με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους. Για να επιτύχουμε, όμως, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, χρειάζεται να αμφισβητηθούν στερεότυπα και πρακτικές που οδήγησαν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να οδηγούν στη περιθωριοποίηση κάθε ίχνους δυναμικής γυναικείας παρουσίας.
Η διατύπωση της Καναδής συγγραφέως Μάργκαρετ Άτγουντ, δεν θα μπορούσε να το αποτυπώσει καλύτερα. «Ακόμα και στις μέρες μας, αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό άντρα ως γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα ως ανωμαλία», και δυστυχώς, η πραγματικότητα την επιβεβαιώνει. Το ανδροκρατούμενο μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη Γυναίκα ως «αναγκαίο κακό» και προσπαθεί να την περιορίζει στον ρόλο που αυτό έχει επιλέξει για εκείνη.
Προ ημερών συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη. «Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση είναι για μένα κάτι χυδαίο. Απλά και μόνο, έζησα και μίλησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν».
Με το να είμαστε απλά ο εαυτός μας, χωρίς να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, θα πρέπει εμείς οι ίδιες οι γυναίκες να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να πετύχουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. Ως μητέρες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενες, πολιτικοί, θα πρέπει να δίνουμε καθημερινά τη μάχη ώστε «ξεριζώνουμε» τις παλιές και παρωχημένες νοοτροπίες και να «φυτεύουμε» τους «σπόρους» μιας νέας αντίληψης.