Κρητικό γλέντι με τσικουδιά και χορό στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

0

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Γιορτή της Τσικουδιάς που οργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Ο Σύλλογος, για άλλη μια φορά έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς σύντεκνους αλλά και φίλους της Κρήτης να διασκεδάσουν, καθώς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, πίνοντας τσικουδιά και δοκιμάζοντας παραδοσιακά εδέσματα.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη των Καλλιτεχνικών του Συλλόγου, Χρυσή Στιβακτάκη, η οποία σε έμμετρο στίχο, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της τσικουδιάς στη ζωή των Κρητικών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Θεοδωράκη, η οποία καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους, έκανε μια σύντομη αναφορά στη διαδικασία της απόσταξης καθώς και στην περιγραφή του εθίμου, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της, τους Χορηγούς (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής) και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Κατόπιν κάλεσε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό τον Δήμαρχο της πόλης Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος αφού τόνισε τη σημαντική συμβολή του Συλλόγου Κρητών στα δρώμενα του Δήμου, εξήρε τη λεβεντιά και το φιλότιμο των Κρητικών αποκαλύπτοντας δύο δεσμούς που τον συνδέουν με την Κρήτη. Ο πρώτος είναι «συμβολικός» και έχει να κάνει με το επίθετό του (αναφερόμενος χαριτολογώντας στον Αλέξη Ζορμπά) και ο δεύτερος ουσιαστικός όταν αναφέρθηκε στους αείμνηστους προπάππους του οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης πλάι στους κρητικούς συμπολεμιστές τους, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κρήτες είχαν τις περισσότερες απώλειες στα πεδία της μάχης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος και Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Γιαννακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων Γιώργος Οικονόμου και Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Ανδρουλάκης, και πρόεδροι Κρητικών Σωματείων.

Την διασκέδαση της βραδιάς είχε αναλάβει το κρητικό συγκρότημα του Αποστόλη Τσαγκαράκη και Νίκου Πολιτάκη, ενώ τα κρητικά εδέσματα επιμελήθηκαν οι αδελφοί Ρωμανάκη.

Τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Καλλονάκης.

Το γλέντι ξεκίνησε με το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου σε μια άψογη παρουσίαση των παραδοσιακών χορών της Κρήτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Γιάννης Αργυρός, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Ελένη Δάβαρη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Σάρκουλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρης Παπαμιχαήλ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, Τιμολέων Κωστόπουλος, Βάνα Νικολακοπούλου, Κώστας Κρητικίδης, Γιάννης Λογοθέτης και Άννα Γάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιλτιάδης Κύρκος, η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ηλέκτρα Αντωνοπούλου, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Κώστας Γουργούλης και η πρόεδρος των ΚΑΠΗ Φωτεινή Λάντα.

Επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργος Μαριδάκης, ο αντιπρόεδρος της Παγκρητίου και μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. Αντώνης Μυτιληνάκης, η Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Χαρά Κουρτικάκη, το μέλος του Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως Χρυσή Σπανάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. Γιάννης Καραγιανάκης, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Γιάννης Περράκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα του Συλλόγου «Η Αλληλεγγύη» και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας Αδαμάντιος Κρασανάκης, και οι επίσης πρώην πρόεδροι Μανώλης Βαλυράκης, Γιάννης Ψαρουδάκης και Νίκος Φαλκώνης, οι πρόεδροι των Κρητικών Συλλόγων, Παπάγου-Χολαργού Κώστας Καπετανάκης, Γλυκών Νερών Μαρία Κακουλάκη, Γέρακα Σήφης Δραμηλάρης, Ραφήνας Δημήτρης Κατσουλάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Λένα Βακαλοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Τζία Πριόβολου-Κανελλάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Τσακού Πάνος Πανουτσακόπουλος, ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Τομέα του Συλλόγου «Η Αλληλεγγύη» Βασίλης Σαββίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χοροταξιδευτών Αγίας Παρασκευής Μάκης Βαλιλής, ο πρόεδρος Ολυμπιάδας Αγίας Παρασκευής Γιάννης Πάνου και ο πρόεδρος Συλλόγου Ανέγερσης Αγίων Αναργύρων Γιάννης Αρβανιτάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας