2η Διαδικτυακή Συζήτηση “Προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εποχή της πανδημίας”

0

Μια ακόμα διαδικτυακή συζήτηση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποίησε ο Βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Ν.Δ. κος Δημ. Καιρίδης, το βράδυ τα Δευτέρας 25 Μαΐου. Καλεσμένοι ομιλητές αυτή τη φορά οι Δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής κος Βας. Ζορμπάς, Κηφισιάς κος Γ. Θωμάκος και Παπάγου-Χολαργού κος Ηλ. Αποστολόπουλος. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική ύφεση που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται αισθητή, αλλά και ζητήματα επίκαιρα εφ’ όλης τα ύλης τέθηκαν στους τρείς Δημάρχους με αποτέλεσμα μια πολύ ουσιαστική και κατατοπιστική συζήτηση. Και αυτή τη φορά η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ μετέδιδε ζωντανά όλη τη διάρκεια της συζήτησης ενώ ο κος Δ. Καιρίδης συγκέντρωνε ταυτόχρονα ερωτήσεις από τον κόσμο που παρακολουθούσε, τις οποίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τις έθεσε στους ομιλητές. Γι’ άλλη μια φορά θεωρούμε πως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι εξαιρετικές και προσφέρουν ενημέρωση προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Άλλωστε όπως υπογράμμισε στο κλείσιμο της βραδιάς ο διοργανωτής και συντονιστής Βουλευτής κος Δ. Καιρίδης «Η δημοκρατία ξεκινάει από τα τοπικά, το κύτταρο της Δημοκρατίας είναι οι Δήμοι».  

Ειδικότερα ο Δήμαρχος της Αγ. Παρασκευής κος Β. Ζορμπάς ξεκίνησε διαβεβαιώνοντας πως η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους επιχειρηματίες και τα καταστήματα της πόλης. Ήδη έχουν στα χέρια τους απόφαση Δημάρχου προκειμένου να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματα και θα γίνουν και οι απαραίτητες διαγραμμίσεις και σήμανση για να εξυπηρετήσει όλο αυτή την προσωρινή αλλαγή. Όσο για την περίοδο της καραντίνας ανέφερε πως εφαρμόστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με ελάχιστα κρούσματα στο Δήμο ενώ ενημέρωσε όπως και οι περισσότεροι Δήμοι πως λειτούργησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες, η στήριξη προς τις ευπαθείς ομάδες, ενώ ενισχύθηκε και η υπηρεσία καθαριότητας. Σ΄ αυτό το σημείο ο κος Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους υπαλλήλους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και ανταποκρίθηκαν άψογα σ΄ αυτήν την πρόκληση. Πέρα από τα ζητήματα που προέκυψαν με τον κορωνοϊό, ο κος Β. Ζορμπάς ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία μεγάλα έργα στην πόλη, αγωγοί ομβρίων, ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους, και η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας η οποία ολοκληρώνεται σε 10-15 μέρες. Όσο για το Κολυμβητήριο της πόλης για το οποίο ρωτήθηκε, εξέφρασε τους προβληματισμούς του καθώς οι εγκαταστάσεις είναι πολύ παλιές και δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μια λύση που θα είναι πρακτικά δυνατή και θα εξυπηρετήσει και τους πολίτες. Ωστόσο παρεμβαίνοντας ο συνομιλητής και συνάδελφός του Δήμαρχος  Παπάγου-Χολαργού κος Ηλ. Αποστολόπουλος πρότεινε την κατασκευή ενός διαδημοτικού κολυμβητηρίου και για τις δυο πόλεις, ιδέα στην οποία συμφώνησε ο κος Ζορμπάς, και από ότι φάνηκε είναι μια άποψη η οποία εξετάζεται.

Κλείνοντας ο κος Β. Ζορμπάς ρωτήθηκε και για το πρόβλημα της πλατεία Αι-Γιάννη και εξήγησε πως γενικότερα είναι ένας χώρος παραβατικότητας, επεισοδίων ακόμα και χρήσης ναρκωτικών με αποτέλεσμα τόσο ο Δήμος όσο και οι περίοικοι να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Ενημέρωσε πως έχει ζητήσει από την αστυνομία να διενεργεί ελέγχους και τηρείται η νομιμότητα ξεκαθαρίζοντας όμως πως η παρουσία και η επέμβαση των ΜΑΤ δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Στην δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Κηφισιάς κος Γ. Θωμάκος τόνισε πως ακόμα κι αν τα πήγαμε καλά όλο αυτό το διάστημα «τα ζητούμενα αλλάζουν καθημερινά και δίνουμε εξετάσεις κάθε μέρα. Είναι αγώνας αντοχής». Ο κος Δήμαρχος σχολίασε και τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων ο οποίος όπως εξήγησε προερχόταν από περιστατικά των πρώτων ημερών της πανδημίας ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και πολύ αυστηρές συστάσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες και δεν τηρούν τις αποστάσεις αλλά συνωστίζονται. Όμοια με τους υπόλοιπους Δήμους και η Κηφισιά ανέπτυξε ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών παροχών φροντίδας και αλληλεγγύης, αιμοδοσίες, τακτικές απολυμάνσεις. Όσο για το οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει όλη αυτή η κατάσταση στο δήμο, ο κος Γ. Θωμάκος σημείωσε πως παρότι το ταμείο είναι αρκετά εύρωστο δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τόσες μειώσεις και αναστολή πληρωμών. Εξήγησε πως για να αντιμετωπιστεί αυτή κατάσταση  θα γίνουν περικοπές δαπανών, και εξοικονομήσεις. Παράλληλα ενημέρωσε πως το τελευταίο διάστημα το κράτος έχει ενισχύσει το Δήμο με 70.000 ευρώ τακτική επιχορήγηση και άλλα 380.000 από έκτακτη επιχορήγηση.

Ο κος Δήμαρχος ρωτήθηκε και για το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και σημείωσε πως αυτός ο νόμος έχει σαν αποτέλεσμα 14 συνδυασμούς να μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο γεγονός το οποίο κάνει εξαιρετικά δύσκολη τα λήψη αποφάσεων, με πολύωρες συζητήσεις και ταλαιπωρία, ωστόσο όπως διευκρίνισε η διοίκηση του Δήμου ασκείται απρόσκοπτα.  Τέλος τόνισε πως ο Δήμος έχει αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις ψηφιακές υπηρεσίες του προς τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Παπάγου –Χολαργού κος Ηλ. Αποστολόπουλος σημείωσε πως από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε ο Δήμος ήταν η ασφάλεια των εργαζομένων του και ο κατάλληλος εξοπλισμός του. «οι Δήμοι σηκώσαμε αυτό το βάρος και αποδείξαμε ότι είμαστε κοντά στους πολίτες» τόνισε ο κος Δήμαρχος αναλύοντας την έντονη κοινωνική δράση και στήριξη του Δήμου αυτό το δύσκολο διάστημα προς τους πολίτες του. Αναφερόμενος στο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στο δήμο ανέφερε πως μόνο από τα δημοτικά των επιχειρήσεων υπολογίζεται 250.000 ευρώ λιγότερα έσοδα  και αν συνυπολογιστούν τροφεία και αθλητικές εγκαταστάσεις τότε το ποσό ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Ο κος Ηλ. Αποστολόπουλος μίλησε και για τα έργα που γίνονται αυτόν τον καιρό στον Δήμο όπως η κατασκευή ενός τριώροφου κτιρίου για κοινωνικές υπηρεσίες και ΚΑΠΗ,  ανάπλαση της πλατείας του Χολαργού, μια Παιδική Χαρά, συντηρήσεις στους αύλειους χώρους των σχολείων. Τέλος για την δίχρονη  προσχολική εκπαίδευση εξήγησε πως ο Δήμος το έχει λύσει αυτό το ζήτημα, έχουν βρεθεί κατάλληλοι και ασφαλείς χώροι και από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας