ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Γυναίκες της αυτοδιοίκησης σε θέσεις ευθύνης -2ο μέρος

0

Η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις γυναίκες της αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αυτήν την εβδομάδα απήυθυνε ερωτήσεις στις εκλεγμένες κυρίες των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης και Διονύσου. 

  1. Στην αυτοδιοικητική σας πορεία ως τώρα έχετε λάβει δίκαιη αντιμετώπιση ή έχετε συναντήσει και απαξιωτικές, φυλετικές συμπεριφορές;
2. Πόσο επιτυχημένη είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δήμο που υπηρετείτε και πόσο στην αυτοδιοίκηση γενικότερα; Υπάρχει αλλαγή σε σχέση με παλαιότερα;
  1. Ποιο είναι το στοίχημα για τις γυναίκες στην πολιτική και ποιος ο επόμενος στόχος που πρέπει να κατακτηθεί;

Σοφία Κατσίγιαννη Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου  Διονύσου: «Οι αγώνες των γυναικών δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί»

1.

Η απαξιωτική ή φυλετική συμπεριφορά έγκειται στον άνθρωπο, την παιδεία και την ανατροφή του. Όπως λοιπόν και στην κοινωνία μας, έτσι και στον τομέα της αυτοδιοίκησης υπάρχουν όλων των ειδών οι συμπεριφορές. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν ένα δημοτικό συμβούλιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας;! Φυσικά, λοιπόν, και έχω συναντήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, και προς το πρόσωπο μου αλλά έχω γίνει κοινωνός τέτοιων συμπεριφορών και προς άλλες γυναίκες της αυτοδιοίκησης καθώς είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη ανάμεσα μας άνθρωποι που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι ανδρική υπόθεση και ότι η γυναίκα ανήκει στο σπίτι. Βέβαια, οφείλω να τονίσω ότι σε ό,τι αφορά το πρόσωπο μου οι μειωτικές αναφορές είχαν να κάνουν με την …ηλικία  μου. Ωστόσο έχω υπάρξει μάρτυρας πραγματικά ακραίων περιστατικών για τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αφορούν άλλα πρόσωπα.

 

Στο Δήμο Διονύσου σε σύνολο 41 ατόμων οι γυναίκες είναι μόλις 9. Προφανώς και αναλογικά οι γυναίκες είναι λίγες, όπως είναι και συνολικά λίγες στην πολιτική, είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε μιλάμε για την κεντρική πολιτική σκηνή. Το θέμα μας, όμως, δεν είναι απαραίτητα η ποσότητα αλλά η ποιότητα της δουλειάς και η παραγωγή έργου και αυτό δεν μπορεί να αφορά το φύλο του ανθρώπου, αλλά την ικανότητα του. Σε ό,τι αφορά, όμως, το Δήμο Διονύσου, οι γυναίκες του δημοτικού συμβουλίου είναι όλες εξαιρετικές και αναπληρώνουν με τη δουλειά τους τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, είτε αυτές που είναι εκλεγμένες με την παράταξη της διοίκησης είτε με των λοιπών παρατάξεων. Παράλληλα, ο Δήμαρχος μας, κ.  Γιάννης Καλαφατέλης είναι ένας άνθρωπος προοδευτικός, με σύγχρονες ιδέες και ιδιαίτερα υποστηρικτικός σε ό,τι αφορά τη γυναικεία παρουσία σε θέσεις ευθύνης του δήμου. Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, θα σας αναφέρω ότι και ο Δήμος Διονύσου, όπως όλοι οι προοδευτικοί δήμοι, φαντάζομαι και ελπίζω, έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς τα μπρος στο θέμα της γυναικείας παρουσίας και εκπροσώπησης στην αυτοδιοίκηση. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά και οι τοπικές κοινωνίες τις στηρίζουν. Φυσικά, έχουμε δρόμο ακόμη ώστε να εξισωθεί η κατάσταση, αλλά είμαστε στο σωστό «μονοπάτι».

3.

Η πολιτική ζωή του τόπου υπηρετείται από άξιες και ικανές γυναίκες που δίνουν, καθημερινή μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητας και την επίλυση προβλημάτων που έχουν οι πολίτες, προβλήματα που τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και ακολούθως με την ενεργειακή κρίση έχουν ενταθεί. Το στοίχημα για όλους μας όμως είναι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά και σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι γι’ αυτό, όχι γιατί επιβάλλεται από τις νομικές ποσοστώσεις αλλά γιατί υπάρχει  ανάγκη για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες στα κοινά του τόπου μας.

Θα ήταν όμως υποκριτικό να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι οι γυναίκες ακόμη και σήμερα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον ίδιο «στίβο», τον πολιτικό στην προκειμένη περίπτωση,  εκεί που για τους άντρες τα πράγματα έρχονται σχεδόν φυσιολογικά, αβίαστα και χωρίς εμπόδια.

Δεν αρκεί λοιπόν η τυπική και νομοθετικά κατοχυρωμένη ισότητα για να πούμε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, ο επαγγελματικός διαχωρισμός καθώς και η έμφυλα άνιση συμμετοχή στην απασχόληση εξακολουθούν να αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα παραμένει, ότι η αρχή της ισότητας υπάρχει μόνο στη θεωρία και ότι οι ίσες ευκαιρίες δε δίνονται αυτή τη στιγμή με βάση την επαγγελματική αξία του καθενός αλλά, σε μεγάλο βαθμό, με βάση το φύλο του.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αγώνες των γυναικών δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί και μένουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στο ιδεατό αποτέλεσμα.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να μεταπηδήσω από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του προέδρου Ν.Ανδρουλάκη να είμαι υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

(Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στον δήμο Διονύσου Αττικής, Αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ και υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ)

Κριεμάδη Γεωργία Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Αλλυλεγγύης και Αθλητισμού Δήμου Διονύσου «Χωρίς την παρουσία και την ενεργή πρωτοβουλία των γυναικών δεν θα μπορούσε να λειτουρήσει με ορθό και άρτιο τρόπο η αυτοδιοίκηση»

  1. Δεν έχω συναντήσει απαξιωτικές, φυλετικές συμπεριφορές στην αυτοδιοικητική μου πορεία, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Άλλωστε, λόγω του χαρακτήρα μου, της παιδείας μου και των αρχών μου δεν θα επέτρεπα ποτέ τέτοιου είδους συμπεριφορές.
  2. Εννοείται ότι οι εποχές αλλάζουν και δεν υφίστανται οι ίδιες καταστάσεις με το παρελθόν. Η εκπροσώπηση των γυνακών στο Δήμο είναι άκρως ικανοποιητική. Αναμφίβολα, χωρίς και την παρουσία- ενεργή πρωτοβουλία των γυναικών δεν θα μπορούσε να λειτουρήσει με ορθό και άρτιο τρόπο η αυτοδιοίκηση.
  3. Το στοίχημα που πρέπει να κατακτηθεί είναι να ενσωματωθούν ολοένα και περισσότερες γυναικές στην αυτοδιοίκηση. Η αρχή έχει γίνει αλλά θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα κίνητρα για να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση.

 

Άννα Ασπραδάκη, Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας «Το έργο είναι πάνω από τα φύλα, η διάθεση για προσφορά είναι πάνω από τις ηλικίες, η ανάγκη να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο πρέπει να ξεπερνά κάθε διάκριση».

Η δική μου αυτοδιοικητική πορεία ξεκίνησε απρόσμενα. Δέχτηκα μία πρόταση από τον φίλο μου Τάσο Μαυρίδη να συμμετάσχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Η εμπιστοσύνη μου στις ικανότητες του με έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη να απαντήσω θετικά σε αυτή την πρόταση. Έτσι λοιπόν είχα την τύχη και την χαρά να βρίσκομαι δίπλα σε έναν άνθρωπο ο οποίος σεβόταν πάντα τις γυναίκες δίνοντας τους την ευκαιρία να ηγηθούν σε θέσεις που θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές. Συνεπώς η αυτοδιοικητική μου καριέρα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στην πορεία μου μέχρι σήμερα δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ωστόσο, επειδή η πολιτική είναι ένας χώρος ανδροκρατούμενος, ένιωθα ότι έπρεπε να συνεχώς να αποδεικνύω ότι μπορώ να σταθώ ισότιμα σε θέσεις διοίκησης και ευθύνης. Η πιέση που αισθάνεται μια γυναίκα η οποία συμμετέχει ενεργά στα κοινά ίσως είναι μεγαλύτερη καθώς θα πρέπει να εναρμονίσει τους παραδοσιακούς ρόλους όπως είναι της μητέρας, της συζύγου με τους πιο σύγχρονους όπως είναι ο αυτοδιοικητικός. Μια γυναίκα έχοντας και το βάρος των παραδοσιακών ρόλων όπως είναι της μητέρας, της συζύγου πιθανόν να πελαγοδρομήσει αναλαμβάνοντας και τους πιο σύγχρονους ρόλους. Μία γυναίκα κρίνεται πολύ πιο εύκολα από την εμφάνιση της, από τον τρόπο που μιλάει, από τον τρόπο που περπατάει, από την προσωπική της ζωή παρά από το έργο της. Αυτό αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα που προσπαθούμε συμμετέχοντας στα κοινά να εξαλείψουμε. Το έργο είναι πάνω από τα φύλα, η διάθεση για προσφορά είναι πάνω από τις ηλικίες, η ανάγκη να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο πρέπει να ξεπερνά κάθε διάκριση. Είμαστε όλοι άνθρωποι Ισότιμοι και ο καθένας από τη θέση ευθύνης που αναλαμβάνει προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία, για τον εαυτό του αλλά και για την συνείδηση του. Τι καλύτερο όταν θα τελειώσει αυτός ο απολογισμός όλες να νιώθουμε υπερήφανες και να ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Προσπαθήσαμε για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Θεωρώ ότι ως επί το πλείστον, στο Δήμο μας τουλάχιστον, οι γυναίκες έχουν εκπροσωπηθεί επάξια σε θέσεις Ευθύνης που έχουν αναλάβει, τιμώντας την θέση τους, ξεχωρίζοντας για την εργατικότητα τους, τις οργανωτικές τους δεξιότητες πολλές φορές μάλιστα και για την υπομονή τους. Ο σεξισμός δεν είναι αποδεκτός ούτε από τον άντρα προς τη γυναίκα αλλά ούτε και από τη γυναίκα προς τον άντρα. Άλλωστε ως πρόεδρος της επιτροπής ισότητας μία από τις πιο βασικές μας αρχές είναι ότι «είμαστε ίσοι αλλά όχι ίδιοι». Συνεπώς το κάθε φύλο με τις ιδιαιτερότητες του προσπαθεί να μετριάσει τα «ειδικά» του χαρακτηριστικά λειαίνοντας τις γωνίες που πιθανό να προκαλούν προστριβές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο αριθμός των γυναικών που μετέχουν στα κοινά είναι ολοένα και μεγαλύτερος. Συμπερασματικά λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μία υγιή ανοδική πορεία.

Ο επόμενος στόχος θα είναι να δούμε και περισσότερες γυναίκες Δημάρχους στην αυτοδιοίκηση αφού αυτή τη στιγμή από τους 332 δήμους μόνο οι 17  έχουν γυναίκα δήμαρχο. Και βέβαια συνεχίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό να επιθυμούμε να συμμετέχουν οι γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανοίγοντας τους ορίζοντες τους, αποκτώντας εμπειρία και αποδεικνύοντας τις δυνατότητες τους. Η αυτοδιοίκηση είναι ένα όμορφο ταξίδι και βοηθά τις γυναίκες να παραμένουν δραστήριες και ενεργές και την κοινωνία να εκπροσωπείται από εκείνες όχι απλά και μόνο γιατί επιβάλλεται από τις νομικές ποσοστώσεις. Ευχή αλλά και στοίχημα για όλους θα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα κοινά!

Nότα Σοκορέλη, Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης «Η ισότιμη συμμετοχή στην ηγεσία των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης τώρα και στο μέλλον».

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, προσπάθησα να δομήσω από τη θέση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού, μια αυτοδιοικητική ατζέντα που θα αναδείκνυε σειρά ζητημάτων που απασχολούσαν τις πόλεις μας για πολλά χρόνια καινά συμβάλλω σε μια πιο αποδοτική λειτουργία του Δήμου μας. Εργάστηκα στην κατεύθυνση αναβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών, προσεγγίζοντας τα ζητήματα των ευπαθών ομάδων, των παιδιών, των νέων, της οικογένειας, της τρίτης ηλικίας, των οικονομικά αδυνάτων, στρέφοντας την προσοχή μου στην καθημερινότητα του δημότη, κατοίκου της περιοχής μας. Βασική μου προτεραιότητα ήταν να υποστηρίξω τις υπηρεσίες του Δήμου με κοινωνικό πρόσημο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στη φροντίδα των ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά ομάδων.  Στην τελευταία διετία παράλληλα με την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών, πραγματοποιήθηκαν πληθώρα επιμορφωτικών προγραμμάτων, σεμινάρια, ημερίδες και είχα την ευκαιρία να εισηγηθώ σε διεθνή συνέδρια θεματικές όπως η αποτροπή του εγκλήματος, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών και άλλα φλέγοντα και επίκαιρα ζητήματα. Το βλέμμα μου ήταν στραμμένο στις ανάγκες της πόλης μας και ως εκ τούτου οποιαδήποτε ηθελημένη, εσκεμμένη ή μη απόπειρα απαξιωτικής συμπεριφοράς εις βάρος μου με βάση το φύλο δεν θα μπορούσε να ανακόψει την αυτοδιοικητική μου πορεία.

2.

Η ισότιμη συμμετοχή στην ηγεσία των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης τώρα και στο μέλλον. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων πανελληνίως και ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων στην πολιτική ζωή είναι μακριά. Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση δείχνουν ότι σε σύνολο 136 χωρών, οι γυναίκες αποτελούν το 34% των εκλεγμένων μελών στα τοπικά διαβουλευτικά όργανα, με μόνο δύο χώρες να έχουν φτάσει το 50% στη συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στη Διακήρυξη του Πεκίνου, διεθνώς συμφωνημένος στόχος αποτελεί η ισόρροπη πολιτική συμμετοχή και η κατανομή της εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη λήψη αποφάσεων. Με μια αναλογία μια γυναίκα προς έξι άνδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα στην τοπική αυτοδιοίκηση η γυναικεία υπόθεση αφορά μόνο δεκαεννέα γυναίκες στο αξίωμα Δημάρχου σε σύνολο 334 Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας προνομιακός χώρος άσκησης πολιτικής που οφείλει να προάγει την ισότητα των φύλων. Ένα από τα εργαλεία του Δήμου μας είναι η ύπαρξη του Συμβουλίου Ισότητας γυναικών στο οποίο και δραστηριοποιούμαι. “Η αυτοδιοίκηση είναι… γυναίκα” όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΟι γυναίκες αποτελούν το δυναμικό που μπορεί με ευαισθησία να αναβαθμίσει τόσο τον πολιτικό λόγο όσο και τις πρακτικές. Οι γυναίκες για ιστορικούς και πολιτισμικούς κυρίως λόγους είναι φορείς ιδεών αξιών και συμπεριφορών που εναρμονίζονται πλήρως με τις κοινωνικές ανάγκες που γεννά το παρόν και το μέλλον. Έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταδείξει ότι εκτός από εξίσου άξιες οι γυναίκες μπορεί να είναι και πολύ καλύτερες γιατί αναλαμβάνουν άμεσα και αγόγγυστα περισσότερες πρωτοβουλίες προωθούν καλύτερα τα ζητήματα του τόπου τους και επιτυγχάνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα διαθέτοντας μεγαλύτερη ενσυναίσθηση πράγμα που υποστηρίζει καλύτερα τις μάχες που καλούνται να δώσουν για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε το πολιτικό δυναμικό μας στην αυτοδιοίκηση με υποψήφιες γυναίκες στη θέση του δημάρχου των δημοτικών και περιφερειακών θώκων. Χρειαζόμαστε βιώσιμα μοντέλα διοίκησης στις πόλεις που να βασίζονται σε ένα συνδυασμό αντιπροσωπευτικής αμεσοδημοκρατικής συμμετοχικής διακυβέρνησης και συνεργασίας τα οποία να στηρίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των δημοτών που συγκροτούν το ανθρώπινο δυναμικό των πόλεων μας της Λυκόβρυσης και της Πεύκης. Ωστόσο αξιοποιώντας τα όποια θετικά βήματα σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Μαρία Μουρατίδη Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης & Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης «Η ισότητα των δύο φύλων είναι ουσιαστικά τυπική ακόμη και σήμερα».

Παρόλο που η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση  είναι σχετικά μικρής χρονικής διάρκειας (μόλις 4 ετών), θα παραθέσω ένα χαρακτηριστικό γεγονός που με εξέπληξε αρνητικά καθότι προήλθε από γυναίκα!

Όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά μου, με πλησίασε  συγκεκριμένη κυρία, κάτοικος της ευρύτερης γειτονιάς μου και με παρότρυνε να μην εμπλακώ στην διαδικασία εκλογής διότι  οι επιδόσεις των ανδρών υπερσκελίζουν αυτές των γυναικών και ως εκ τούτου δεν είναι επιτυχημένες και αποδεκτές οι γυναίκες στην αυτοδιοίκηση. Επίσης με ενημέρωσε πως και η ίδια ψηφίζει μόνο άνδρες. Δεν θεωρώ μεν πως είναι ενδεικτικό δείγμα, δεν μπορώ να παραβλέψω δε, πως παρόμοιες συμπεριφορές καταγράφονται έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό . Σε κάθε περίπτωση όμως, σε μια προηγμένη κοινωνία οι αντιλήψεις αυτές σταδιακά εκλείπουν.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι παρατηρείται μία μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης από γυναίκα προς γυναίκα και λιγότερο από τους άνδρες προς τις γυναίκες. Αυτό όμως είναι ένα ευρύτερο θέμα που δεν αφορά μόνο στη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

2.

Το συντριπτικό ποσοστό των θέσεων εξουσίας είναι ανδρική υπόθεση. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως στο σύνολο των 66 Δήμων της περιφέρεις Αττικής, γυναίκες Δήμαρχοι είναι μόνο 3!!! Ποσοστό κάτω του 5%.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης τον οποίο υπηρετώ, σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων οι 10 είναι γυναίκες. Ποσοστό αντιπροσώπευσης γυναικείου φύλου περίπου 30%.

Σε συσχετισμό με το παρελθόν, η συμμετοχή των γυναικών  στην διοίκηση όσον αφορά στις συνθέσεις δημοτικών συμβουλίων είναι μεγαλύτερη στις ημέρες μας.

Στο αμέσως ανώτερο επίπεδο  αυτοδιοίκησης όμως, (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες) γίνονται δειλά βήματα και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών. Χαρακτηριστικά αναφέρω το γεγονός ότι στο τιμόνι του  Δήμου Αθηναίων ήταν γυναίκα μία και μόνο φορά και έκτοτε έχουν περάσει τουλάχιστον 2 δεκαετίες.

Επίσης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα γυναικείας ηγεσίας για πρώτη φορά.

Εν κατακλείδι λοιπόν, βελτιωμένη κατάσταση μεν, σε σχέση με το παρελθόν, μεγάλα περιθώρια εξέλιξης δε, σε σχέση με το μέλλον.

3.

Η ισότητα των δύο φύλων είναι ουσιαστικά τυπική ακόμη και σήμερα. Οι μακροχρόνιοι αγώνες για την κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων δεν έχουν δικαιωθεί πλήρως! Στην χώρα μας όπου οι γυναίκες είναι περισσότερο φτωχές, περισσότερο άνεργες, με την έξαρση της έμφυλης  βίας και των γυναικοκτονιών δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω πως φαντάζει εξαιρετικά μακρινή η επίτευξη του στόχου των ίσων ευκαιριών.

Στον χώρο της αυτοδιοίκησης το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως  στο γεγονός ότι υπάρχει μικρή συμμετοχή υποψηφίων γυναικών για τις θέσεις ευθύνης.

Οι γυναίκες πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην διοίκηση με την ευρύτερη έννοια. Κι αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με το ότι η γυναίκα στην χώρα μας την σημερινή εποχή, είναι πλέον στην μεγάλη πλειοψηφία εργαζόμενη, με συνεισφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ παραμένει η κλασική μάνα με βαρύνοντα ρόλο στην ανατροφή των παιδιών καθώς και στην φροντίδα του σπιτιού. Δεν υπάρχει λοιπόν ο χρόνος αλλά και η ψυχική διάθεση για απαιτητικότερους ρόλους προσφοράς στα κοινά.

Άρα για να επιτευχθεί ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπάρξει μία περισσότερο ισόρροπη κατανομή των οικογενειακών βαρών (κάτι που επιτυγχάνεται στα νέα ζευγάρια!).Κάτι που έχει επιτευχθεί βέβαια  και στην προηγμένη Ευρώπη όπου βλέπουμε πολλές γυναίκες σε σημαντικές θέσεις εξουσίας.

Ελπίζω μετά τις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου η γυναικεία παρουσία στις διοικήσεις  Δήμων και Περιφερειών να είναι περισσότερο ικανοποιητική .

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η αυτοδιοίκηση είναι γένους θηλυκού!

 

Ποριώτου Χρούσου Γεωργία  Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης «Οι γυναίκες κερδίζουν , όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση , εκλέγονται όλο και περισσότερες»

1.

Η αυτοδιοικητική μου πορεία , ξεκίνησε το 1994, όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκα δημοτική σύμβουλος , στον τότε Δήμο Λυκόβρυσης

Από το 2010 εκλέγομαι στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης . Όλα αυτά τα χρόνια ,σχεδόν τριάντα , έχω λάβει δίκαιη αντιμετώπιση από τον εκάστοτε Δήμαρχο και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων (πλειοψηφίας και μειοψηφίας ) που αποτελούν το δημοτικό συμβούλιο .Δεν έχω γίνει αποδέκτης καμιάς απαξιωτικής η φυλετικής συμπεριφοράς

2.

Η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δήμο που υπηρετώ σε αυτή τη δημοτική περίοδο σχεδόν αγγίζει το 40%. Σε σύνολο 33 δημοτικών συμβούλων , οι 12 είμαστε γυναίκες . Συγκριτικά με προηγούμενες δημοτικές θητείες , οι γυναίκες κερδίζουν , όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση , εκλέγονται όλο και περισσότερες .

Επίσης θέλω να αναφέρω , ότι τους ανατίθενται θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου , όπως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ,Αντιδήμαρχοι ,Πρόεδροι Νομικών Προσώπων ,Πρόεδροι η μέλη επιτροπών όπως :οικονομική επιτροπή , επιτροπή ποιότητας ζωής, δημοτική επιτροπή παιδείας κ.α

Οι γυναίκες με την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά , απέδειξαν ότι δεν είναι ‘’η ποσόστωση του 40%’’η οποία απαιτείται για την εγγυρότητα του ψηφοδελτίου , του εκάστοτε συνδυασμού , αλλά ως ενεργοί πολίτες , συμμετέχουν στα κοινά , διεκδικούν την ψήφο των συνδημοτών τους και όταν εκλεγούν , ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις θέσεις ευθύνης , που τους αναθέτει ο Δήμαρχος ή το Δημοτικό συμβούλιο .

3.

Στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία, ο στόχος που πρέπει να κατακτηθεί , είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και η εκλογή περισσοτέρων γυναικών που θα συγκροτήσουν τα δημοτικά συμβούλια της επόμενης πενταετούς θητείας . Στόχος εφικτός !

Αν θα μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια όλες τις γυναίκες θα τους έλεγα :

  • Πρέπει να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και τις ταμπέλες!
  • Πρέπει να αγωνιζόμαστε , γι’αυτά που πιστεύουμε !
  • Έχουμε άποψη και επιβάλλεται να τη λέμε !
  • Τέλος να θυμάστε , πως σε αυτή τη ζωή , τίποτα δε χαρίζεται , όλα αποκτώνται με αγώνες , κόπους και θυσίες !

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας