ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Γυναίκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέσεις ευθύνης

0

Σε ένα περιβάλλον ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων οι γυναίκες πασχίζουν όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στους πολλαπλούς ρόλους τους αλλά και να αντιμετωπίσουν ανισότητες και έμφυλες συμπεριφορές που ακόμα και σήμερα, το έτος 2023, συνεχίζουν και υφίστανται. Στον εργασιακό στίβο, στην επαγγελματική καταξίωση, στην εκπαίδευση, στην οικογενειακή ζωή, στις παροχές και τα δικαιώματα έχουν γίνει μεγάλα βήματα αλλά μένουν ακόμα και πολλά να γίνουν. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων από τον νόμο δεν αρκεί αν δεν αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια τόσο οι οικονομική και ανθρωπιστική κρίση όσο και η πανδημία έθεσαν και πάλι τη θέση της γυναίκας σε αμφισβήτηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περσυνό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνόψισε την πραγματικότητα στις παρακάτω γραμμές «Οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει με ηρωικό τρόπο την πανδημία COVID-19 ως γιατροί, νοσοκόμες, ως εργαζόμενες στη δημόσια υγεία και την κοινωνική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή όμως, τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι οι πρώτες που χάνουν τις δουλειές τους ή εγκαταλείπουν το σχολείο, ασχολούμενες περισσότερο σε μη αμειβόμενες εργασίες φροντίδας, αντιμετωπίζοντας υψηλότατα επίπεδα οικιακής και ψηφιακής κακοποίησης και παιδικών γάμων».

Όσο για τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης ο κος Γκουτέρες  σημειώνει πως «χρειαζόμαστε γυναίκες υπουργούς Οικονομικών και διευθύνουσες συμβούλους, που θα αναπτύσσουν και θα εφαρμόσουν πράσινες και κοινωνικά προοδευτικές πολιτικές προς όφελος όλων».

Στη χώρα μας το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και οι γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης όλο και περισσότερο, το ίδιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 του Μάρτη, το ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ ζήτησε από τις γυναίκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τους έχουν ανατεθεί θέσεις ευθύνης και αξιώματα να απαντήσουν σε τρείς ερωτήσεις. Γυναίκες δυναμικές, καταξιωμένες, ικανές και δραστήριες καλούνται όχι απλά να ανταπεξέλθουν σε ρόλους και να διαχειριστούν πιθανές ανισότητες αλλά κυρίως να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και το όφελος των τοπικών κοινωνιών και των συμπολιτών τους. Τις ευχαριστούμε όλες θερμά για τον χρόνο που διέθεσαν και την θερμή ανταπόκρισή τους.

Σε αυτό το φύλλο δημοσιεύουμε τις εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Αμαρουσίου και Δήμο Κηφισιάς. (Θα ακολουθήσουν στα επόμενα φύλλα οι γυναίκες στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πεντέλης και Διονύσου)

Απευθύναμε σε όλες τις εξής ερωτήσεις:

 1. Στην αυτοδιοικητική σας πορεία ως τώρα έχετε λάβει δίκαιη αντιμετώπιση ή έχετε συναντήσει και απαξιωτικές, έμφυλες συμπεριφορές;
 2. Πόσο επιτυχημένη είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δήμο που υπηρετείτε και πόσο στην αυτοδιοίκηση γενικότερα; Υπάρχει αλλαγή σε σχέση με παλαιότερα;
 3. Ποιο είναι το στοίχημα για τις γυναίκες στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία, ποιος ο επόμενος στόχος που πρέπει να κατακτηθεί;                                                                                                                                                                                     Λουκία Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα «Μόνο με πολιτικές συνειδητοποίησης και δράσεις ευαισθητοποίησης θα σταματήσει να διαιωνίζεται η έμφυλη ανισότητα.   1.                                                                                                                            Ο τομέας ισότητας ξέρετε είναι και στην αυτοδιοίκηση, όπως και στη ζωή, ένα πεδίο διαρκούς συνεργασίας και σύνθεσης. Δεν θυμάμαι κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά, ίσως γιατί στην πορεία μου μέχρι τώρα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, προσπαθώ να δίνω τον αγώνα για την καθημερινότητα των συμπολιτών μου σεβόμενη όλες τις διαφορετικές απόψεις που θα συναντήσω, έχοντας πάντα επιχειρήματα για τις θέσεις μου.Ωστόσο, δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε. Η απαξιωτική συμπεριφορά και οι έμφυλες διακρίσεις παραμένουν συχνό φαινόμενο στην κοινωνία μας γενικότερα.Ως προς αυτό είναι ξεκάθαρο πως μόνο με πολιτικές συνειδητοποίησης και δράσεις ευαισθητοποίησης που στόχο θα έχουν την αλλαγή των πρακτικών, οι οποίες δρουν στο εσωτερικό των θεσμών, θα σταματήσει να διαιωνίζεται η έμφυλη ανισότητα.                            2.Αναμφίβολα, έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός ως προς την εκπροσώπηση και τις θέσεις ευθύνης. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά για την Περιφέρεια Αττικής, όπου αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο στηρίζοντας τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα.

  Δεν είναι μόνο οι δράσεις ή οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Περιφερειακή Αρχή σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Είναι και η επιλογή από τη μεριά του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να εμπιστευθεί σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες στις θέσεις Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την βούλησή του πάνω στην ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων και στην αυτοδιοίκηση.

  Θεωρώ, λοιπόν, πως έχει γίνει η αρχή, τα πρώτα μεγάλα βήματα αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν και άλλα.

  Η αυτοδιοίκηση υπηρετείται από εξαιρετικά άξιες και δυναμικές γυναίκες που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων.

  Το στοίχημα παραμένει το ίδιο και δεν είναι άλλο από την μεγαλύτερή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, όχι όμως γιατί το επιβάλλουν οι νομικές ποσοστώσεις αλλά γιατί η κοινωνία το έχει ανάγκη.

  Η πολιτική διάσταση των θεμάτων πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τα θέματα κεντρικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος είναι πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία, τον πολύπλευρο χαρακτήρα αλλά και τις οργανωτικές δυνατότητες της γυναίκας.Στις προσεχείς εκλογές οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν την τιμητική τους, όχι χαριστικά αλλά ουσιαστικά.

  Πολυτίμη Λεονάρδου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής «Ο στόχος που πρέπει να κατακτηθεί σε όλα τα επίπεδα εξουσίας είναι οι γυναίκες να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι συμβαίνει σήμερα!»

  Η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση αλλά και γενικά στην ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι μεγάλη πια και μπορώ με σιγουριά να πω, ότι η αντιμετώπιση ήταν και είναι  πάντα με σεβασμό.

  Δεν έχω νιώσει να με αντιμετωπίζουν με διακρίσεις ή απαξίωση λόγω του φύλου, αλλά αυτό είναι πάντα και θέμα της κάθε μιας από εμάς.

  Εννοώ, και είναι βαθιά πεποίθησή μου αυτό, πως ο καθένας πρέπει να μας αντιμετωπίζει με γνώμονα το συγκεκριμένο το ρόλο που κατέχουμε και το έργο μας και όχι το φύλο μας, κι αυτό είναι στο χέρι μας να το κατακτήσουμε με τη στάση ζωής και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Προσωπικά νιώθω πως αυτό το έχω κατακτήσει όλα αυτά το χρόνια.

  Ως Αντιπεριφερειάρχης Αττικής η ίδια σήμερα, η εκπροσώπηση των γυναικών στην Περιφέρεια Αττικής είναι ικανοποιητική. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης στελεχώνεται από άξιες και καταξιωμένες επαγγελματικά γυναίκες, γιατί εμπιστεύεται τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους στην άσκηση εξουσίας, δίνοντάς σε πολλές από εμάς σημαντικούς ρόλους ευθύνης και αποδεικνύοντας πως για εκείνον η δουλειά και το αποτέλεσμα έχουν αξία και όχι το φύλο. 

  Γενικά στου Δήμους αλλά και στις Περιφέρειες η εκπροσώπηση από γυναίκες είναι χαμηλή αν και αυξανόμενη σε σχέση με παλαιότερα, και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια και  ανάγκη, θα έλεγα, βελτίωσης.

  Όμως θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω, πως αυτό είναι και θέμα των ίδιων των πολιτών! Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι κατοχυρωμένη όσον αφορά στα ποσοστά, όμως η τελική απόφαση κρίνεται από την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό τους την ώρα της κάλπης! 

  3.

  Ο στόχος που πρέπει να κατακτηθεί σε όλα τα επίπεδα εξουσίας είναι οι γυναίκες να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι συμβαίνει σήμερα! 

  Η κάθε μία από εμάς έχει αποδείξει πόσο άξια μπορεί να είναι στους πολλαπλους ρόλους που επιτελεί καθημερινά ως οικογενειάρχης και πάνω από όλα μάνα, ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος της προσφοράς μέσα από την ενασχόληση με την πολιτική.

  Ας μας δείξουν και οι πολίτες μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με την ψήφο τους, αλλά και η Πολιτεία ας εξετάσει το ενδεχόμενο στο μέλλον η εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια να αυξηθεί ποσοστιαία έως, γιατί όχι, και το 50%.

  Προσωπικά, θα συνεχίσω να αγωνίζονται από όποια θέση ευθύνης κατέχω και αυτή τη δυσκολη προεκλογική χρονιά θα αγωνιστώ για την επανεκλογή μου δίπλα στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον και το καλύτερο αύριο όλων των πολιτών της Αττικής και κυρίως των παιδιών μας.                                                                                                                           

  Μαίρη Γαλαζούλα, Γεν. Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου «Το 2023 είναι μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για τις γυναίκες να συμμετέχουν με επιτυχία στις εκλογικές διαδικασίες και στο δημόσιο διάλογο».

  1.

  Στην επταετή μου πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνάντησα πολλές και διαφορετικές συμπεριφορές.

  Η θέση που κατέχω χαρακτηρίζεται κυρίως ανδροκρατούμενη αν αναλογιστεί κανείς ότι η εικόνα των μετρήσιμων δεικτών εμφανίζει ότι περίπου το 30% των Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι γυναίκες.

  Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μου ήρθα αντιμέτωπη με στερεοτυπικές πεποιθήσεις, προκαταλήψεις και σίγουρα όχι δίκαιες συμπεριφορές.

  Μια γυναίκα που «εκτίθεται» στον δημόσιο χώρο απαιτείται να δουλέψει πολύ περισσότερο για να πείσει για την δουλειά της.

  Με την πάροδο των χρόνων και με αρκετές εκπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή κατάφερα να αμβλύνω την επαγγελματική ανισότητα και αντιμετωπίζομαι ισάξια.

  Το φύλο λειτουργεί ως «φίλτρο» για όλους τους τύπους των διακρίσεων, αφήνοντας τις γυναίκες περισσότερο εκτεθειμένες σε συμπεριφορές που εισάγουν διακρίσεις συνολικά.

  2.

  Θεωρώ πως είμαι ιδιαίτερα τυχερή καθώς στο Δήμο Αμαρουσίου συνεργάζομαι με πολύ δυναμικές και άξιες γυναίκες, διαφορετικών ειδικοτήτων και πολυετή εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες έχουν καταφέρει να συνδράμουν και να αφήσουν το αποτύπωμα τους στο κοινό καλό της τοπικής κοινωνίας.

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αλλαγή στην λειτουργία και οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με υιοθέτηση νέων μοντέλων, προτύπων και εργαλείων, στοιχεία τα οποία παρακινούν όλο και περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά.

  Παρόλα αυτά η συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση είναι ακόμη σε πολύ μικρό ποσοστό εάν δούμε ότι στον ά βαθμό, μόλις το 6% στο σύνολο των Δήμων της χώρας είναι γυναίκες Δήμαρχοι και περίπου το 35% Δημοτικοί Σύμβουλοι.

  Το  δικαίωμα ψήφου και τα υπόλοιπα δικαιώματα που αποδόθηκαν στις Ελληνίδες σχεδόν έναν αιώνα μετά από τα αντίστοιχα των ανδρών, ναι μεν κατοχύρωσαν την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στα όργανα και στις λειτουργίες του κράτους, εν τούτοις όμως, η συμμετοχή τους στην Τοπική Διοίκηση δεν αυξήθηκε σημαντικά. Αν και έχουν περάσει σχεδόν επτά δεκαετίες και δεκατέσσερις δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας, τα ποσοστά των γυναικών παραμένουν σε μειοψηφικό επίπεδο.

  3.         

  Το 2023 είναι χρονιά εκλογών σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και είναι μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για τις γυναίκες να συμμετέχουν με επιτυχία στις εκλογικές διαδικασίες και στο δημόσιο διάλογο.

  Η διερεύνηση της συμμετοχής των γυναικών στα αιρετά όργανα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην επόμενη αυτοδιοικητική πορεία, θα πρέπει να αποτελέσει κύριο και ουσιαστικό στόχο πέρα από τις ποσοστώσεις που προβλέπονται στο νομοθετικό πλαίσιο.

  Η ενθάρρυνση για τη συμμετοχή στην πολιτική σκηνή και η στήριξη τους θα πρέπει να είναι πολύπλευρη, από την οικογένεια, τους φίλους και το επαγγελματικό περιβάλλον όπως είναι και ο ρόλος τους στην κοινωνία.

  Η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής θεωρώ πως είναι ο κυριότερος παράγοντας ενθάρρυνσης της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά. Η ισόρροπη και ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων στις οικογενειακές ευθύνες παρέχει τη δυνατότητα και στους δυο να ανταποκρίνονται επαρκώς στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να εξελίσσονται ικανοποιητικά σε αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα τους.

  Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος μου εμπιστεύθηκε τη θέση της Γενικής Γραμματέως στο Δήμο, έχοντας μια ουσιαστική συνεργασία μαζί του για την εκτέλεση των καθηκόντων της αρμοδιότητας μου, ακολουθώντας κανόνες δίκαιης και ίσης αντιμετώπισης.

   

  Ρένα Χαλιώτη Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δημοσίων Σχέσων και Γραμμής Δημότη Αμαρουσίου «Οι άξιοι πρέπει να προχωρούν μπροστά! Ανεξαρτήτως φύλου!»

  1.  

  Η αυτοδιοικητική μου πορεία μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι έχω αντιμετωπισθεί δίκαια και έχω περάσει από θέσεις υψίστης ευθύνης όπως φαίνεται από το βιογραφικό μου. (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ.α.

  Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να κρίνω τις επιλογές των Δημάρχων, με τους οποίους συνεργάστηκα. Μόνο για τη δική μου επιλογή μπορώ να πω ότι ήταν και είναι δίκαιη ανάλογα με την πολύχρονη πορεία και την προσφορά μου στην πόλη μας.

  Δεν πιστεύω ούτε πίστευα ποτέ στην ποσόστωση. Θεωρώ ότι οι άξιοι πρέπει να προχωρούν μπροστά! Ανεξαρτήτως φύλου! Εύχομαι στα επόμενα χρόνια να είναι περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή! Αυτό εξαρτάται από εμάς!!

   

  Ελένη Βλάχου, Πρόεδρος Α΄Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου «Είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών»

  Υπηρετώ ως αιρετή την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 12 χρόνια. Οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στη τοπική αυτοδιοίκηση η  οποία υπηρετείτε  από άξιες, ικανές και δραστήριες γυναίκες που  δίνουν καθημερινή μάχη για την επίλυση προβλημάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών.

  Η αντιμετώπιση της  δικής μου πορείας στην τοπική αυτοδιοίκηση,  πιστεύω  ότι  σε ένα αρκετά υπολογίσιμο ποσοστό είναι δίκαιη και   εισπράττω αποδοχή της προσφοράς μου από τους συναδέλφους άνδρες αιρετούς. Οπωσδήποτε όμως υπάρχει και ένα ποσοστό, ευτυχώς όχι μεγάλο  που δεν κρύβουν την απαξίωση τους  προερχόμενη από φυλετική συμπεριφορά.

  Η εκπροσώπηση  των γυναικών στο Δήμο Αμαρουσίου σε θέσεις ευθύνης αλλα και σε άλλους δήμους  ακόμη και στη περιφέρεια πιστεύω ότι καταγράφουν επιτυχίες και έχουν αποτελεσματικότητα. Τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι υπάρχει μια μετακίνηση με καλύτερο ποσοστό προς τα πάνω για   θέσεις ευθύνης στη γυναίκα. Ευχή μου είναι να συνεχιστεί με μεγαλύτερο ρυθμό γιατί θα είναι προς όφελος  στις τοπικές κοινωνίες.

  Χωρίς να θέλω να μειώσω τους άνδρες συναδέλφους θέλω στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εκλεγμένων γυναικών και επίσης αυξημένο ποσοστό  σε θέσεις ευθύνης.  Οι γυναίκες το αξίζουν !!!!

   

  Λέκκα Ελένη, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Αμαρουσίου «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει ο φορέας που θα αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες στην εξάλειψη της ανισότητας ανδρών και γυναικών».

  1.

  Εκλέγομαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάνω από 20 χρόνια και σε σειρά μεταξύ των πρώτων. Έχω εισπράξει την αγάπη και την εκτίμηση των δημοτών του Αμαρουσίου στον μεγαλύτερο βαθμό. Η κοινωνία πάντα αναγνωρίζει το έργο μας και μας ανταμείβει με την εμπιστοσύνη της. Η εμπειρία μου ως μητέρα με τρία παιδιά και ως εκπαιδευτικού με 36 χρόνια προσφοράς στα παιδιά και στην αυτοδιοίκηση πολλών ετών με έχει κάνει έμπειρη και πολύ δυνατή.

  Ασχολούμαι με την ισότητα των γυναικών πάνω από 15 χρόνια και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να προσπαθώ για ισάξια μεταχείριση.

  Εγώ προσωπικά δεν έχω εισπράξει δίκαιη αντιμετώπιση κι έχω αντιμετωπίσει άνισες συμπεριφορές. Όμως αυτό με κάνει πιο δυνατή γιατί η αγάπη και η εκτίμηση των δημοτών νομίζω είναι ανώτερη.  

  2.

  Η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δήμο θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Χρέος του Δήμου είναι οι τοπικές κοινωνίες να αναγνωρίζουν την αξία της γυναίκας. Στο Δήμο μας λειτουργεί Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, όμως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

  Παρά το γεγονός ότι το νομικό καθεστώς των γυναικών στην Ευρώπη έχει αναμφίβολα βελτιωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες η αποτελεσματική ισότητα απέχει κατά πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο μπροστά μας.

  Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όμως το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών παραμένει ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η συμμετοχή των γυναικών που θέτουν υποψηφιότητα είναι μικρός έναντι των ανδρών και οι γυναίκες που εκλέγονται είναι πολύ λίγες.

  Επίσης θεωρώ προσβλητικό να υπάρχει νόμος στο σύνταγμα που να υποχρεώνει την ποσόστωση των γυναικών στο 40% . Η εποχή των ποσοστώσεων που ήταν η αρχή της πορείας των γυναικών δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνεται.

  Διεκδικούμε επί ίσοις όροις τη συμμετοχή μας στα κοινά και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  Και εδώ επιτρέψτε μου να εκφράσω την πικρία μου, που μπορεί να μην συμβαίνει σε όλους αλλά συμβαίνει πολύ συχνά. Ζητούν ποσόστωση στις εκλογές αλλά δεν παίρνουν οι γυναίκες αναλογικά τις θέσεις ευθύνης που τους αναλογούν με τους άντρες. Πράγματι πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση και μπορεί να παίρνουν ανώτατα αξιώματα άνθρωποι που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Η πολιτική μολονότι είναι γένους θηλυκού ανδροκρατείται.

  3.

  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη γυναικεία συμμετοχή για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και κυρίως σε όσα απασχολούν τις γυναίκες που συνήθως είναι οι πρώτες που υφίστανται πιεστικά τις συνέπειες των όποιων αλλαγών. Για να επιτύχουμε λοιπόν ισότιμη συμμετοχή γυναικών στα κοινά χρειάζεται να αμφισβητηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στερεότυπα  και πρακτικές που οδηγούν στη διάκριση των γυναικών και στην συνακόλουθη περιθωριοποίησή τους και αυτό μπορεί να γίνει με ευαισθητοποίηση του κοινού, με ειλικρινή και διαρκή προσπάθεια, την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων σε πολιτικές και πρακτικές που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και προκαταλήψεων κατά των κοριτσιών και των γυναικών.

  Το στοίχημα των γυναικών στην επόμενη αυτοδιοικητική πορεία είναι να συμμετέχουν όσες περισσότερες γυναίκες μπορούν. Η αυξημένη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλλου εκεί που αποφασίζονται και διαμορφώνονται οι πολιτικές και οι υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσει να ακουστούν οι φωνές και οι προσδοκίες των γυναικών και να γίνουν σεβαστές από την τοπική κοινωνία.

  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει ο φορέας που θα αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες στην εξάλειψη της ανισότητας ανδρών και γυναικών.

  Οι γυναίκες είναι άξιες, δραστήριες και αποτελεσματικές. Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο προς το μέλλον θα εργαστούμε, θα βοηθήσουμε και θα ενθαρρύνουμε  ώστε η γυναίκα να πάρει τη θέση που δικαιούται και της αξίζει. 

  Ρόζυ Χαριτοπούλου, Γενική Γραμματέας Δήμου Κηφισιάς «Οι γυναίκες στις θέσεις της αυτοδιοίκησης προσφέρουν μια φρέσκια ματιά στα προβλήματα και συνεισφέρουν με ενσυναίσθηση στα θέματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος».

  1. 

  Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι σε όλη μου την επαγγελματική πορεία, όπου απασχολήθηκα σε περιβάλλον και θέσεις που το αντρικό φύλο είχε ιδιαίτερα υψηλή εκπροσώπηση, δεν αντιμετώπισα κάποια απαξιωτική, φυλετική συμπεριφορά. Το ίδιο έγινε και μετά στην ενασχόληση μου με τα κοινά. Σαν γυναίκα μπορεί να ήμουν στην μειοψηφία αλλά η αντιμετώπιση δεν είχε κάποιο φυλετικό πρόσημο. Και από θέσεις ευθύνης, σαν Εντεταλμένη ή Αντιπρόεδρος Νομικού Προσώπου και σαν Διευθύντρια δεν έτυχε να αντιμετωπίσω προβλήματα.

  Στον Δήμο Κηφισιάς, όταν ανέλαβα μέλος Δημοτικού Συμβουλίου (2014-2019) είχαμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών (16 σε σύνολο 41) και την μεγαλύτερη εκπροσώπηση νέο-συμμετεχόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που έδειξε ότι υπήρχε μια δυναμική για την συμμετοχή γυναικών στα κοινά. Βλέποντας την σύνθεση Δημοτικών Συμβουλίων παλαιότερα υπάρχει σίγουρα μια αλλαγή προς το καλύτερο σχετικά με την εκπροσώπηση μας. Εκτός αυτού επί της θητείας μου είχαμε και 2 φορές Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου γυναίκες και το ίδιο ισχύει και τώρα στην τρέχουσα περίοδο (2022 – 2023). Επίσης υπήρχαν γυναίκες σε θέσεις Αντιδημάρχων και Προέδρων Νομικών Προσώπων και μάλιστα με κρίσιμες αρμοδιότητες. Εκτός αυτού ισχυρή εκπροσώπηση γυναικών υπάρχει στην ιεραρχία των Δημοτικών Υπηρεσιών, καθώς στον Δήμο Κηφισιάς έχουμε γυναίκες σε θέσεις Γενικής Γραμματέα και Διευθυντριών, ενώ σε θέσεις ΠΕ και ΤΕ υπάρχει επίσης υψηλό ποσοστό. Το ίδιο βλέπω να συμβαίνει και σε άλλους Δήμους, καθώς βλέπω πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες σε θέσεις Γενικών Γραμματέων ΟΤΑ. Στο Δήμο μας υπάρχει και ιδιαίτερα ενεργή ΔΕΠΙΣ (Δημοτική Επιτροπή Ισότητας), η οποία ασχολείται με θέματα ισότητας στο δημόσιο βίο. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο μπροστά μας, γιατί σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και κάλυψης θέσεων ευθύνης στο δημόσιο υστερούμε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί θα βοηθήσει η νέα πρόβλεψη του νόμου για ποσόστωση 40% σε εκπροσώπηση γυναικών.

  Βλέποντας κανείς τις Συνελεύσεις συλλογικών οργάνων όπως η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ, βλέπει ότι υπάρχει μικρή συμμετοχή γυναικών και σε θέσεις ευθύνης αλλά και σε εκπροσώπηση γενική. Στις συνελεύσεις το θέμα των φυλετικών διακρίσεων δεν θίγεται, καθώς μονοπωλούνται θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να συμμετέχουν όλο και περισσότερες γυναίκες στις θέσεις της αυτοδιοίκησης, καθώς προσφέρουν μια φρέσκια ματιά στα προβλήματα και συνεισφέρουν με ενσυναίσθηση στα θέματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ο στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών στην αυτοδιοίκηση, μέσω και παροχής διευκολύνσεων για να συμμετέχουν, η κάλυψη θέσεων ευθύνης, η ανάληψη δράσεων για αντιμετώπιση θεμάτων ισότητας μεταξύ φύλων. Καθώς οι Δήμοι αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών και συγκεντρώνουν θεσμικά τις βασικές αρμοδιότητες σε τομείς φροντίδας, πρόληψης και κοινωνικής πολιτικής αποτελούν το πλέον κατάλληλο πεδίο για να δημιουργηθούν οι «θερμοκοιτίδες» για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε τοπικό επίπεδο.

  Λίλα Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς «Χρειαζόμαστε γυναίκες με όραμα και ελπίδα που θα αναδείξουν τις ικανότητές τους και θα διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες για μια πιο δίκαιη κοινωνία»

   1.

   Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε «η συμμετοχή της γυναίκας στον δημόσιο βίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το επίπεδο της αναπτύξεως κάθε χώρας». Επομένως η συμμετοχή της γυναίκας είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση υπηρετεί μια αυτονόητη πρακτική, λογική και ηθική αναγκαιότητα. Το πώς αντιμετωπίζουν  οι άντρες μια γυναίκα εξαρτάται εν πολλοίς από το πώς αντιμετωπίζει μία γυναίκα τους άντρες. Πιο συγκεκριμένα ο βαθμός του σεβασμού που απαιτεί ένας άνθρωπος είναι ανάλογος με τον σεβασμό που εμπνέει. Την ρατσιστική συμπεριφορά τη δέχεται κανείς όταν σε κάποιο βαθμό και ο ίδιος την αποδέχεται.

  2.

  Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στον Δήμο Κηφισιάς, όπως π.χ. της Κοινωνικής Μέριμνας, του Πολιτισμού, των ΚΑΠΗ και άλλων φορέων. Αυτό επισημαίνεται και αξίζει να το αναγνωρίσουμε. Πιο συγκεκριμένα η ανθρώπινη προσέγγιση στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της γυναικείας ενσυναίσθησης είναι πιστεύω πιο αποτελεσματική και πιο ουσιαστική.

  3.

  Χρειαζόμαστε γυναίκες με όραμα και ελπίδα που θα αναδείξουν τις ικανότητές τους και θα διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Η προσωπική μου εμπειρία καθώς και η έξωθεν καλή μαρτυρία από τα χρόνια μου στον Δήμο Κηφισιάς τόσο από τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και από τους συνδημότες μου με πείθουν ότι η γυναικεία πινελιά στον ζωγραφικό πίνακα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη. Το αντίθετο θα ήταν απογοητευτικό γιατί θα παρέπεμπε συνειρμικά στον πολιτικό πρωτογονισμό.

                                                                                              

  Zέτη Κασιμάτη, Αντιδήμαρχος Κηφισιάς «Αν συμμετείχαν περισσότερες γυναίκες θα υπήρχαν πιο ολοκληρωμένες δράσεις, πολύ πιο γρήγορες υλοποιήσεις σε ό,τι γίνεται»

   

  Στην δικιά μου περίπτωση ήμουν τυχερή διότι συνεργάστηκα με έναν Δήμαρχο όπως είναι ο Γ. Θωμάκος που εκτιμούσε απεριόριστα τις γυναίκες.

  Άρα  έγινε η σωστή πρόταση από τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος είναι ικανός να ηγείται της ομάδας που ασχολείται με τα κοινά. · Η υπόλοιπη ομάδα ήταν αξιόλογη ·  Το όραμα, ο σκοπός και οι στόχοι για τον τόπο ήταν κοινοί και τέλος ήταν  η κατάλληλη στιγμή στη ζωή μου γιατί είχα αρκετή πείρα στους τομείς που ζητήθηκαν από το δήμαρχο και συγχρόνως είχα τη δυνατότητα να ανταπεξέλθω, είχα χρόνο για να δουλέψω η μάλλον καλύτερα να προσφέρω . Έτσι λοιπόν μου δόθηκε η ευκαιρία  να αποδείξω τι αξίζω και  οι πολίτες όπως και οι συνεργάτες μου μου έδειξαν  πως εκτιμούν τις προσπάθειές μου,  ότι με εμπιστεύονται και έχω απολαύσει ευχαριστήρια και συγχαρητήρια, κάτι για το οποίο δεν ήμουν προετοιμασμένη, δηλαδή δεν το περίμενα.

  Χωρίς να το επιδιώξω απολαμβάνω μια αντιμετώπιση  πολύ ζεστή που μου δίνει πολύ δύναμη και πολύ ενέργεια στο να συνεχίζω αισθανόμενη ότι είμαι στη σωστή κατεύθυνση.

  Οι θέσεις που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος ήταν υψηλής ευθύνης με μία εκ των οποίων να θεωρείται καθαρά « ανδρική» όπως η Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας καθώς και  αναπληρώτρια Δημάρχου. Αυτό λοιπόν έδειξε ότι έχει να κάνει όχι μόνο με τις δικές σου ικανότητες αλλά είναι συνάρτηση της κουλτούρας του εκάστοτε συνεργάτη σου.

  Θα ήθελα να συμμετέχουν ακόμα περισσότερες γυναίκες αν και ο αριθμός στον δικό μας Δήμο είναι ικανοποιητικός. Αν συμμετείχαν περισσότερες γυναίκες θα υπήρχαν πιο ολοκληρωμένες δράσεις, πολύ πιο γρήγορες υλοποιήσεις σε ό,τι γίνεται, διότι οι γυναίκες είναι πολύ στο δια ταύτα, δηλαδή το τι θα κάνουν το κοιτούν πρακτικά, το κλείνουν και πάνε παρακάτω.

  Το επόμενο στοίχημα είναι να πεισθούν κι άλλες γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά γιατί  στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί κανείς να έχει μέσα σε μια θητεία την εμπειρία και τη γνώση που δεν του δίνει μια ολόκληρη ζωή στο επάγγελμά του, ότι επάγγελμα κι αν είναι αυτό. Άρα ο θησαυρός της εμπειρίας και της γνώσης που μπορεί κανείς να έχει στο δήμο είναι ανεκτίμητος.

       

  Νίνα Βλάχου, Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Βικέλας» «Η γυναίκα αενάως θα προχωρεί μπροστά και θα κατακτά με τις γνώσεις το μεράκι και την νοικοκυρεμένη σκέψη της»

  Πριν σας απαντήσω θα ήθελα να εκφράσω της ευχαριστίες μου για την φιλοξενία σας και επίσης να σας δώσω τα συγχαρητήρια μου διότι προάγεται το γυναικείο ζήτημα και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Μην ξεχνάμε ότι από το 1857 που ξεσηκώθηκαν οι εργάτριες της Αμερικής  διεκδικώντας  και αυτές το δικαίωμα της ψήφου κάτι που έγινε το 1920.τα πράγματα  ακόμη  και σήμερα εν έτη 2023 η ποσόστωση σε όλα τα μετερίζια δεν είναι ικανοποιητική για το γυναικείο φύλλο.

  Θεωρό ότι είμαι τυχερή σε αυτό, αν κρίνω από το ότι οι προσλαμβάνουσες που έχω αποκομίσει στην διάρκεια της  μέχρι τώρα αυτοδιοίκητής μου πορείας είναι θετικές. Ίσως αυτό να συμβαίνει δεδομένου ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι ιερό καθήκον μου να τηρώ τον όρκο που έδωσα ως εργάτη ενώπιον θεού και ανθρώπων να υπηρετώ τους συμπολίτες μου.

  Θεωρό ότι κανένας Δήμος δίχως την ύπαρξη αιρετών γένους θηλυκού προκοπή δεν κάνει! και αν κρίνουμε από την υπάρχουσα αντίληψη Δήμαρχοι και στους 335 Δήμους της επικράτειας επιδιώκουν πάντοτε την ύπαρξη γυναικών στα ψηφοδέλτια τους. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο χρήσιμες είναι οι γυναίκες και στην αυτοδιοίκηση.

  Η λέξη «στοίχημα» δεν νομίζω ότι εναρμονίζεται επί του προκειμένου όσον αφορά την δική μου άποψη. Η γυναίκα αενάως θα προχωρεί μπροστά και θα κατακτά με τις γνώσεις το μεράκι και την νοικοκυρεμένη σκέψη. Και τέλος να προσθέσω τα μικρά και μεγάλα θαύματα γίνονται πάντα όταν γυναικά και άνδρας προχωρούν χέρι-χέρι           

           

  Κατερίνα Καραλή, Πρόεδρος Κοινωνικής Μέριμνας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Κηφισιάς «Μία γυναίκα είναι ο κατάλληλος αποδέκτης κοινωνικών θεμάτων και βρίσκει λύσεις εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη διακριτικότητα».

  Για το θέμα της ισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα θεωρώ ότι εξελίσσεται σε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό. Υπάρχει ανταγωνισμός, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι υγιής.

  Όταν μια γυναίκα θέλει πραγματικά να χαίρει της εκτίμησης των συνεργατών της, μπορεί να  την έχει. Βέβαια πάντα υπάρχουν δυστυχώς κι εκείνοι που πιστεύουν πως μια γυναίκα δεν μπορεί να «σταθεί» σε μια θέση ευθύνης και να παράγει έργο ισάξιο ή και ανώτερο από εκείνους.

  Έχω συναντήσει κι εγώ τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά στο παρελθόν.

  Το 1964, το έτος της γέννησής μου, εκλέχτηκαν στις δημοτικές εκλογές, 135 γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι. Ένας σημαντικός λόγος ο οποίος βοήθησε πολύ στην αύξηση της συμμετοχής του γυναικείου φύλου στην πολιτική, ήταν το 2008 η καθιέρωση της ποσόστωσης με το άρθρο 3 Ν. 3636/2008.

  Τον Μάρτιο του 2015, ο Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( Κ.Ε.Δ.Ε. ), στα πλαίσια μιας εκδήλωσης βράβευσε κάποιες γυναίκες και συγκεκριμένα αιρετές γυναίκες, οι οποίες είχαν μακρά πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην ομιλία του ανέφερε: «Δεν είστε πολλές, ωστόσο, η διάθεσή μας είναι όλες σας να έχετε σημαντικό ρόλο, αρκεί να έχετε τη διάθεση».

  Στον Δήμο Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας – Εκάλης στον οποίο υπηρετώ ως Πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι περίπου το 32%. Το ίδιο ποσοστό ήταν και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο.

  Η συνεργασία είναι βασική προϋπόθεση για να ολοκληρώνονται όλοι οι στόχοι που τίθενται από την αρχή και που αφορούν τελικά το σύνολο της κοινωνίας. Άρα ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι το κάθε μέλος που δουλεύει γι’ αυτή να είναι για το καλό του συνόλου.

  Στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία πιστεύω πως πρέπει η εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των γυναικών να είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί μία γυναίκα είναι ο κατάλληλος αποδέκτης κάποιων κοινωνικών θεμάτων και βρίσκει λύσεις ιδιαίτερα εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη διακριτικότητα. Η αντιμετώπιση που απολαμβάνουμε είναι πολύ ζεστή και μας δίνει πολλή δύναμη και πολλή ενέργεια στο να συνεχίζουμε ξέροντας πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

  Ο Δήμαρχός μας, κ. Γιώργος Θωμάκος, βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες ενθαρρύνοντας την Επιτροπή Ισότητας, της οποίας το έργο την επόμενη τετραετία θα είναι πολύπλευρο.

                                                 

  Έφη Κούτση, Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ ΚΕΜΜΕ «Μια γυναίκα, για να αποδείξει και να επιβάλει την αξία της, πρέπει να πολεμήσει περισσότερο από έναν άνδρα».

   1.

  Στην ερώτηση αυτή θα απαντήσω κατηγορηματικά με ένα “ΌΧΙ”. Παρόλα ταύτα, δεν μπορώ να μη σημειώσω, ότι έχουν πέσει στην αντίληψή μου κάποια τέτοιου είδους περιστατικά εις βάρος άλλων γυναικών, τα οποία ήταν καθαρά “σεξιστικά” και μου έκαναν αλγεινή εντύπωση. Το συμπέρασμα που έχω αποκομίσει από την εμπειρία μου, είναι κάτι που έχει ήδη ευρέως τεκμηριωθεί: Μια γυναίκα, για να αποδείξει και να επιβάλει την αξία της, πρέπει να πολεμήσει περισσότερο από έναν άνδρα.  Υπάρχουν δηλαδή ακόμη κοινωνικά κατάλοιπα ανισότητας των δύο φύλων, τα οποία κάποιες φορές τα διακρίνουμε να προέρχονται ακόμη και από άτομα του ιδίου φύλου. Το γενικό συμπέρασμα όμως. είναι ότι ο αγώνας έχει κερδηθεί σε μεγάλο ποσοστό.

   

  Η λέξη “επιτυχημένη”, η οποία, όπως φαντάζομαι, ορίζει τον αριθμό των γυναικών που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν νομίζω ότι εκφράζεται δυναμικά στον Δήμο μας. Οι γυναίκες αποτελούν το ένα τέταρτο του Συμβουλίου και αυτό δεν το θεωρώ “επιτυχία”! Και βέβαια είναι κάτι, που παρατηρείται πανελλαδικά και θα έλεγα και παγκοσμίως σε όλες τις βαθμίδες. Δυστυχώς οι γυναίκες είναι δέσμιες ενός άλλου κοινωνικού καθεστώτος, το οποίο τις αναγκάζει, εάν είναι εργαζόμενες και μητέρες, να μην είναι σε θέση να ασχοληθούν με τα κοινά. Λίγες είναι εκείνες ,που έχουν την απαραίτητη φιλοδοξία για να φτάσουν σε θέσεις εξουσίας Η υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στον κατάλογο των υποψηφίων των παρατάξεων θεωρώ, ότι βοήθησε σημαντικά στην παρακίνηση των γυναικών να συμμετέχουν στις υποψηφιότητες, αλλά σαφώς δεν απεικονίζεται και στο τελικό αποτέλεσμα. Τα αίτια αυτού του φαινομένου νομίζω ότι έχουν ήδη εξηγηθεί. Το μόνο παρήγορο είναι ότι υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν.

  Ο στόχος ήταν, είναι και θα είναι η ανάπτυξη μεγαλύτερης δημιουργικής φιλοδοξίας στην γυναικεία προσωπικότητα. Η φιλοδοξία αυτή θα οδηγήσει στη δύναμη, να ξεπεραστούν τα εμπόδια με ικανοποιητικό τρόπο. Η συμμετοχικότητα των ανδρών στις οικογενειακές υποχρεώσεις είναι το κύριο κοινωνικό στοίχημα και αυτό, βέβαια, δεν θα επιτευχθεί εντός μιας αυτοδιοικητικής θητείας. Οι αγώνες αυτού του είδους έχουν μακρύ δρόμο. Στην πλευρά των γυναικών λοιπόν, το στοίχημά τους είναι η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή τους στα κοινά.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας