ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022

0

Μια ακόμη χρονιά προκλήσεων και δυσκολιών φτάνει στο τέλος της. Το 2022 που σε λίγες μόνο ημέρες θα αποτελεί παρελθόν σημαδεύτηκε από αρκετά αρνητικά γεγονότα με κυρίαρχο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο τέλος του Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ξεκινώντας καταστρεπτικούς βομβαρδισμούς κι ένα πόλεμο που κρατά πλέον σχεδόν έναν χρόνο. Το αντίκτυπο στον παγκόσμιο χάρτη τεράστιο. Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση με αμέτρητους μετανάστες να συρρέουν σε πολλές χώρες η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα παγκοσμίως στη χρονιά που φεύγει.

Στη χώρα μας το έτος ξεκίνησε με την σφοδρή κακοκαιρία «Ἑλπίς» η οποία για τρείς ολόκληρες ημέρες καθήλωσε τους πολίτες στα σπίτια τους και προξένησε μεγάλη ταλαιπωρία. Σοβαρές ήταν και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα να κορυφώνει την προκλητική της στάση. Οι γυναικοκτονίες απασχόλησαν και αυτή την χρονιά έντονα την επικαιρότητα. Στο τέλος του Ιανουαρίου το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την είδηση των διαδοχικών θανάτων  τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα με υπαίτια την ίδια τους τη μητέρα. Τον Οκτώβριο έφυγε από τη ζωή και ο ολυμπιονίκης του Tae Kwon Do, Αλέξανδρος Νικολαΐδης μετά από σκληρή μάχη με τη σπάνια μορφή καρκίνου NUT. Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από την είδηση ότι ένας 53χρονος βίαζε και εξέδιδε ένα 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό. Λίγο πριν κλείσει το έτος μια ακόμα δυσάρεστη είδηση αιφνιδιάζει το πανελλήνιο. Η διοίκηση του Οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου» και ο πατέρας Αντώνιος βρίσκονται κατηγορούμενοι μετά από καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων και οικονομικές ατασθαλίες.

Όπως συμβαίνει πάντα σε ανθρωπιστικές κρίσεις και αυτή τη χρονιά κυριάρχησε η αλληλεγγύη ενώ στα ενεργειακά προβλήματα η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων οδηγεί και σε πιο οικολογικές μορφές ενέργειας. Άλλωστε πάντα μέσα από το κακό αναδεικνύεται και το καλό, μαθαίνουμε, παραδειγματιζόμαστε, εξελισσόμαστε, εμφανίζονται νέες προκλήσεις, ευκαιρίες, και η ελπίδα πως η νέα χρονιά θα εκπληρώσει τους στόχους μας για ένα καλύτερο αύριο!

Καλή Χρονιά!

Μερικές καλές ειδήσεις στη χρονιά που φεύγει

 • Μέσα στο έτος έγινε γνωστό ότι τα εμβόλια COVID-19 απέτρεψαν 19,8 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο
 • Εκατομμύρια ασθενείς με Αλτσχάιμεργέμισαν ελπίδες φέτος, αφού ένα νέο φάρμακο έδειξε ότι επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών
 • Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτωνξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια το 2022
 • Η θανατική ποινή καταργήθηκε ακόμα και στις πιο αυταρχικές χώρες του κόσμου.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 στους ΔΗΜΟΥΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 • Ο Δήμος Αμαρουσίου ολοκληρώνει με επιτυχία τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
 • Με Ομόφωνο ψήφισμά του το Δ.Σ. Πεντέλης προς το Υπουργείο Υγείας ζητά την ΑΜΕΣΗ επαναφορά των 24ωρων εφημεριών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 • Ξεκίνησε το έργο αναβάθμισης 48 στάσεων Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Αμαρουσίου
 • Ο Δήμος Αμαρουσίου παραλαμβάνει 3 νέα σάρωθρα στη μάχη για την καθαριότητα και το περιβάλλον

Τα νέα οχήματα εντάσσονται στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου του Δήμου που αφορά στην ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου με 17 νέα Οχήματα και 6 νέα Μηχανήματα Έργου νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

 • Ένα έργο πνοής για την περιοχή του Αγίου Θωμά ξεκινάει – πρότυπο πάρκο αναψυχής για το Μαρούσι και όλη την Αττική
 • Ξεκίνησε η υπογείωση των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον Δήμο Πεντέλης

ΜΑΡΤΙΟΣ

 • Ένα σύγχρονο μηχάνημα επούλωσης λάκκων προμηθεύτηκε ο Δήμος Κηφισιάς μέσω του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”.
 • Άλλα 2,43 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η δημοτική αρχή για έργα στο Δήμο Πεντέλης, αυτή τη φορά από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 2.434.113,10 €. για μια ακόμη πρόταση του Δήμου Πεντέλης που είχε υποβληθεί στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ανεβάζοντας συνολικά σε 5 εκατ. ευρώ τα εγκεκριμένα έργα του Δήμου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 • Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής εντάχθηκαν οι μελέτες για το 6ο Νηπιαγωγείο Πεύκης

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 • Παρελήφθησαν τα 2 νέα απορριμματοφόρα 12 τόνων παρουσία του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου

Στις 21 Μαρτίου 2022 είχε γίνει η παραλαβή και επίδειξη λειτουργίας 3 νέων απορριμματοφόρων 8 τόνων, στο πλαίσιο προμήθειας συνολικά 5 απορριμματοφόρων.

 • Θετική εξέλιξη για το θέμα των διοδίων στη Βαρυμπόμπη, στο Δήμο Κηφισιάς

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπουν διόδια μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός των αναλογικών διοδίων, καθώς κι ότι δεν θα γίνει ο ανισόπεδος κόμβος στη Βαρυμπόμπη.

 • Η Δημοτική κοινότητα Πεντέλης αποκτά πολεοδομικό σχεδιασμό – Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών με τις χρήσεις γης  
 • Επανεκκινούν τα σχολεία στο Ηλιακό Χωριό από την ΚΤΥΠ και προχωρά το 6ο Νηπιαγωγείου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια

Σχετικά με τα σχολεία στο Ηλιακό Χωριό έργο προϋπολογισμού 3.038.012,40€, του οποίου ο εργολάβος είχε κηρυχθεί έκπτωτος, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι το  Δ.Σ. της ΚΤΥΠ πήρε απόφαση στις 7 Απριλίου για την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΜΑΙΟΣ

 • Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ξεκινούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, στο Μαρούσι

Το «πράσινο» φως για την υλοποίηση κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου στο Μαρούσι για την καλύτερη θωράκιση της πόλης δόθηκε με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου.

Τα έργα θα γίνουν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 520 χιλιάδων ευρώ και  προβλέπουν την επαρκή αποχέτευση ομβρίων σε περιοχή η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Δήμου, στα σύνορα με το Δήμο Πεύκης, όπου παρατηρείται η εμφάνιση συχνών πλημμυρικών φαινομένων.

 • Για 1η φορά πραγματοποιείται στο Μαρούσι «Γιορτή Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων»
 • Εντυπωσιακό το 1ο Φεστιβάλ Graffiti του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα την «Ειρήνη»

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν οι νέοι εντός και εκτός Αττικής, το 1ο Φεστιβάλ Graffiti, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαΐου 2022, στο Skate Park (πλησίον ΟΑΚΑ), με θέμα την «Ειρήνη».

 • Ο Δήμος Πεντέλης ολοκλήρωσε τη σύνταξη του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 • Ένα νέο Πλυντήριο Κάδων εντάσσεται στη μάχη για την Καθαριότητα της πόλης του Αμαρουσίου
 • Σάλος αντιδράσεων και διαμαρτυρίες στο Δήμο Κηφισιάς για τα έργα που μειώνουν το στίβο στο Ζηρίνειο

Τα νέα έργα που έχουν ξεκινήσει στο «Ζηρίνειο» δημοτικό στάδιο Κηφισιάς έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από αθλητικές Ενώσεις και Σωματεία, την αντιπολίτευση του Δήμου αλλά και βουλευτές του Βόρειου Τομέα. Τα έργα στόχο έχουν να εξοικονομήσουν χώρο για το γήπεδο ποδοσφαίρου, αφαιρώντας ωστόσο ζωτική έκταση από τον στίβο.

ΙΟΥΛΙΟΣ

 • Εκτεταμένες ζημιές από την εμπρηστική επίθεση στον Real FM στο Μαρούσι

Άγνωστοι τοποθέτησαν μηχανισμό με τρία γκαζάκια, στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM 97,8 και η εφημερίδα Real News επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι προκαλώντας μικρή φωτιά στην είσοδο από την έκρηξη, ωστόσο λόγω ενός αεραγωγού η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε στον τρίτο όροφο του κτηρίου, προκαλώντας πυρκαγιά και εκτεταμένες ζημιές.

 • Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοπορεί με την ίδρυση της Δημοτικής Ακαδημίας “Maroussi Digital Academy”

Μια νέα υπηρεσία προσανατολισμένη στους νέους της πόλης αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να αναπτύξει τις ηλεκτρονικές του δεξιότητες παρουσίασαν την Παρασκευή 15 Ιουλίου ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου και ο Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς κος Γ. Ιωαννίδης μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε μια συνέντευξη που παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τοπικού Τύπου.

Η νέα Δημοτική Ακαδημία “Maroussi Digital Academy”, αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη ευκαιριών και την αύξηση της απασχόλησης.

 • Μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου 2022, με 30 χιλιάδες θεατές
 • Την 4η κατά σειρά παιδική χαρά παραδίδει ο Δήμος Πεντέλης

Η παιδική χαρά επί της οδού Κιλικίας στη Νέα Πεντέλη που ήταν εγκαταλελειμμένη μετατράπηκε σε ένα όμορφο χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά

 • Μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώθηκαν προσωρινά οι οικισμοί Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, δεκάδες στρέμματα καμμένα και περιουσίες.
 • Προχωρά το έργο του δικτύου ακαθάρτων στο  Ηλιακό Χωριό Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

 

AΥΓΟΥΣΤΟΣ

 • Ξεκινά η πρώτη φάση αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Αμαρουσίου με 550 νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED
 • Ολοκληρώνεται ο ανοιχτός διαγωνισμός για το έργο κατασκευής Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου (προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»)
 • Εγκρίσεις έργων στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» και  Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Εγκρίσεις έργων άνω των 10  εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος  «Αντώνης Τρίτσης» και νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Κηφισιάς.

 • 24 έργα σε εξέλιξη στον Δήμο Κηφισιάς

Πρόκειται για έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών και αφορούν μεταξύ άλλων σε σχολικά κτήρια, συντηρήσεις και κατασκευές ηλεκτροφωτισμού, εργολαβίες συνδέσεων με τα δίκτυα αποχέτευσης, έργα ασφαλτοστρώσεων, κατασκευής πεζοδρομίων, διανοίξεις οδών, αναπλάσεις και ανακατασκευές αθλητικών χώρων.

 • Εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ οι όροι δημοπράτησης του έργου της κατασκευής αποχέτευσης της Καλλιθέας Πεντέλης, ύψους 4,3 εκατ. ευρώ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των νέων στο 1ο “Youth Festival Maroussi”

Μια διήμερη γιορτή έκφρασης, δημιουργίας, ψυχαγωγίας και ανταλλαγής απόψεων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι νέοι και τα παιδιά, στο 1ο “Youth Festival Maroussi” που κατέκλεισαν την πλατεία Αγίας Λαύρας στο Μαρούσι, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022. Καθώς ήταν μόλις η πρώτη απόπειρα πραγματοποίησης μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, το γεγονός πως στην πλατεία συνέρρεε κόσμος σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κάνει την επιτυχία των διοργανωτών ακόμα μεγαλύτερη και δικαιώνει απόλυτα τις προσπάθειές τους. Το 1ο “Youth Festival Maroussi” αποδείχθηκε μια εξαιρετική ιδέα που αξίζει όχι μόνο να επαναληφθεί αλλά και να καθιερωθεί ως θεσμός.

 • Ξεκινά το εμβληματικό έργο πολιτισμού, ανακαίνισης της Βίλας Λουμίδη στο Μαρούσι

Υπεγράφη η σύμβαση του Δήμου Αμαρουσίου με την ανάδοχο εταιρία για το έργο αποκατάστασης – αξιοποίησης της Βίλας Λουμίδη.

Το έργο, προϋπολογισμού 927.790,65€ χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από ίδιους πόρους του Δήμου Αμαρουσίου. Η δημοπράτηση του έργου έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό.

 • Μεγάλη η επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.
 • Ένα νέο σύστημα πυρόσβεσης για όχημα 4Χ4 απέκτησε ο Δήμος Πεντέλης από τους χορηγούς του Φεστιβάλ Πεντελικού.
 • Νέο σύγχρονο δάπεδο στο Κλειστό Γυμναστήριο «Παναγιώτης Τριανταφύλλου» στα Μελίσσια με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Πεντέλης από το Υπουργείο Εσωτερικών

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 • Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας #Beyond 4.0
 • Ισχυρά τα μηνύματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης από τη δράση προσφοράς του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου στον ακριτικό Αη Στράτη.
 • Ολοκληρώνεται το έργο αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου
 • Εγκαινιάζεται ο νέος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης

Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του συνεχάρη τη διοίκηση του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, όλα τα στελέχη και εργαζόμενους στο σύνολο των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, καθώς όπως τόνισε, με την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν αγκαλιάζουν τη Μαρουσιώτικη οικογένεια, ικανοποιώντας τις ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων.

 • Τις μελέτες για το 12ο Νηπιαγωγείο και το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου χρηματοδοτεί η Περιφέρεια

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την κατασκευή δύο νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων στο Μαρούσι, έγινε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, μετά τη σχετική υπογραφή των συμβάσεων για την ανάθεση των μελετών ωρίμανσης, οι οποίες θα εκπονηθούν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μέσω ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τις 568 χιλ ευρώ.

 • Διαμορφώνεται η Πλατεία Αδαμών στο Δήμο Κηφισιάς
 • Έξι νέα υπαίθρια γυμναστήρια παρέδωσε στους πολίτες ο Δήμος Πεντέλης
 • Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης –Πεύκης Τάσος Μαυρίδης ανακοινώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος

Την απόφασή του να αποσυρθεί από την αυτοδιοικητική σκηνή ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κος Τάσος Μαυρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου στους εκπροσώπους του Τοπικού Τύπου. Με φανερή συγκίνηση στα λόγια του ο κος Τ. Μαυρίδης έκανε έναν σύντομο απολογισμό δράσης, έργων και προσφοράς τονίζοντας πως έκλεισε ένας επιτυχημένος και σημαντικός κύκλος στη ζωή του. 

 • Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας- Δήμου για το μεγάλο έργο κατασκευής του ΚΑΠΗ Κάτω Πεύκης

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) στην Κάτω Πεύκη, το οποίο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσου Μαυρίδη, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Λουκίας Κεφαλογιάννη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 782.000.00 ευρώ και περιλαμβάνει την εκτέλεση όλων των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών για τη κατασκευή του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 • Νέος εξοπλισμός για τα 4 ΚΑΠΗ και τους 11 Παιδικούς Σταθμούς στον Δήμο Κηφισιάς
 • Στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου εντάχθηκε η ανάπλαση δύο πλατειών του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 • Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το νέο Κλειστό Γήπεδο στο 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αμαρουσίου «Ζεκάκειο»

Ο Δήμαρχος εστίασε κατά την ομιλία του στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατασκευής, του λυόμενου στεγάστρου (τεχνολογίας αεροφερόμενων πλαισίων), η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, υψηλής αισθητικής, ειδικών προδιαγραφών ασφαλείας απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα και ικανή να λειτουργήσει ως προπονητήριο για τα αθλήματα μπάσκετ, βόλει, χαντμπολ και ποδόσφαιρο σάλας.

 • Εντάχθηκε σε χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης το μεγάλο έργο οδοποιίας και πεζοδρομίων 3,5 εκατομμυρίων στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας