Η καθαριότητα στην πρώτη γραμμή – 4 Αντιδήμαρχοι μιλούν στο ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ για τον καθημερινό τους αγώνα

0

Τη δύσκολη αυτή περίοδο της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας η Υπηρεσία Καθαριότητας κάθε Δήμου έχει αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν επιβάλλουν εκτός από το ήδη απαιτητικό έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων επιπλέον τις συχνές απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και των οδηγιών της πολιτείας. Τα συνεργεία καθαριότητας κάθε Δήμου έχουν αναλάβει το βάρος της διαφύλαξης της ασφάλειας για να επιτευχθεί ο στόχος  του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊου και καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σ΄ αυτή τη νέα πολύ απαιτητική πραγματικότητα. Οι επικεφαλείς των Υπηρεσιών, πολιτικοί προϊστάμενοι των τμημάτων, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κάθε πόλης έχουν επιφορτιστεί το χειρισμό, το συντονισμό και την υλοποίηση όλου αυτού του εγχειρήματος που υλοποιείται σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα ώστε οι δήμοι και οι πολίτες τους να βγουν νικητές  απ΄αυτήν τη δοκιμασία. Η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ θεώρησε πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε πως βιώνουν οι ίδιοι οι Αντιδήμαρχοι αυτήν τη δύσκολη καθημερινότητα και τι μήνυμα έχουν να στείλουν προς τους συμπολίτες τους

Οι ερωτήσεις που τους θέσαμε είναι οι εξής

 1. Την περίοδο αυτή έχετε αναλάβει το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας όπως και την ευθύνη των απολυμάνσεων. Πιστεύεται πως ο Δήμος με τα μέτρα που έχει λάβει έχει θωρακίσει επαρκώς τους πολίτες;
 2. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζοντας την έκτακτη αυτή πραγματικότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ή δυσκολία που συναντήσατε;
 3. Πως κρίνετε τις αντιδράσεις του κόσμου; Έχουν συμμορφωθεί στα περιοριστικά μέτρα στην πόλη σας;
 4. Ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Επαμεινώντας Κατσιγιάννης Aντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Αμαρουσίου: «Θεωρώ πως διατηρούμε το Μαρούσι μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής»

 1. Το έργο της καθαριότητας μίας πόλης είναι το μείζον ζήτημα για κάθε επιτυχημένη Δημαρχεία. Υπ’ αυτή την έννοια το στοίχημα της καθαρής πόλης είναι ένα διαρκές στοίχημα, είναι μία καθημερινή πρόκληση για τη Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που δίνουν τη δική τους μάχη στους δρόμους, τις πλατείες και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Όσο αφορά την ειδική περίοδο της πανδημίας, εμείς δράσαμε έγκαιρα και πριν το φαινόμενο λάβει αυτές τις διαστάσεις. Με σαφείς εντολές του Δημάρχου μας Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ξεκινήσαμε τις προληπτικές απολυμάνσεις σε σημεία υψηλού κινδύνου όπως λεωφορεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ κ.α. πριν ακόμη λάβουν χώρα τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα. Σήμερα συνεχίζουμε να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε βάσει επαναλαμβανόμενου προγράμματος και θεωρώ πως διατηρούμε το Μαρούσι μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής. Βέβαια σε αυτό ζητούμε και τη συμβολή των συμπολιτών μας. Η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι ακόλουθη της πανδημίας και να μην ρυπαίνουν, καθώς επιβαρύνουν τις υπηρεσίες μας που αυτό τον καιρό έχουν ένα διπλό φόρτο.
 2. Νομίζω πως η πρόκληση, τουλάχιστον στον τομέα της καθαριότητας είναι να τηρείται ευλαβικά το περιοδικό πρόγραμμά μας και να μην μένει κανένα σημείο της πόλης μας χωρίς να έχει καθαριστεί επαρκώς και να έχει απολυμανθεί που ταυτόχρονα είναι και χώρος επισκέψιμος από τους πολίτες.
 3. H Ελληνική κοινωνία πειθάρχησε με σύνεση στα έκτακτα μέτρα, αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα θετικά αποτελέσματα εξάπλωσης του covid Όσο αφορά το Δήμο μας προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αποφορτίσουμε τους χώρους μαζικής προσέλευσης του κόσμου όπως Ληξιαρχείο, ΚΕΠ κ.α. δίνοντας στους πολίτες την εναλλακτική της τηλεφωνικής ή διαδικτυακής εξυπηρέτησης. Οι Μαρουσιώτες ανταποκρίθηκαν θετικά και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο
 4. Είναι ώρες ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Όχι μόνο όσο αφορά την καθαριότητα αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά μας. Πρέπει να μείνουμε απομονωμένοι αλλά ταυτόχρονα μονοιασμένοι και αλληλέγγυοι σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Εύχομαι με την ευκαιρία της εορταστικής περιόδου, το Άγιο Φως της Ανάστασης να μας δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Με πίστη θα τα καταφέρουμε.

Παναγιώτης Μπόλας  Αντιδήμαρχος  Δημοτικής Κοινότητας  και Καθαριότητας-Πρασίνου Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης: «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και απ’ ότι φαίνεται μας το αναγνωρίζει και η τοπική κοινωνία της πόλης»

 

 1. Απολύτως. Εκτός από τις αποκομιδές των απορριμμάτων που τις συνεχίζουμε εντατικά όπως και πριν, έχουμε προβεί και σε πλύσεις κάδων συστηματικά. Ακόμα και το Σαββατοκύριακο απολυμαίνουμε τους πολυσύχναστους χώρους που τη Δευτέρα θα δεχτούν πολύ κόσμο, όπως supermarket, κρεοπωλεία, φούρνοι, φαρμακεία, περίπτερα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και απ’ ότι φαίνεται μας το αναγνωρίζει και η τοπική κοινωνία της πόλης. Επίσης συνδράμουμε με τα οχήματά μας και την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι το οποίο αυτή την δύσκολη περίοδο έχει πολύ περισσότερα εξυπηρετούμενα μέλη, και γενικώς ο Δήμος αυξάνει συνεχώς τις προσπάθειές του και τις δραστηριότητες στήριξης σύμφωνα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της πολιτείας προς αντιμετώπιση της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
 2. Από μόνη της αυτή η περίοδος και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια πρόκληση στην οποία ο Δήμος μας και η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει ανταποκριθεί άψογα. Είμαι περήφανος για την ποιότητα των εργαζομένων που έχουμε, κάνουν μια δουλειά πολύ δύσκολη-είναι οι αφανείς ήρωες που βγάζουν το Δήμο ασπροπρόσωπο– εξυπηρετώντας τις ανάγκες των δημοτών χωρίς οι ίδιοι να διεκδικούν καμία δάφνη, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό.
 3. Με την καθοδήγηση του Δημάρχου κου Τ. Μαυρίδη έχει γίνει αντιληπτό από την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας ότι πρέπει να συμμορφωθούν, και έχουμε διαπιστώσει ότι σε μεγάλο βαθμό το πράττουν, με πολύ μικρές εξαιρέσεις που φυσικά ποτέ δεν λείπουν, αλλά αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.
 4. Ζητάμε από όλους να συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της πολιτείας. Πράγματι πάμε καλά, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την καλή προσπάθεια όπως μέχρι τώρα κάνουμε, αυτό είναι και το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω προς τους συμπολίτες μου.

Ζέτη Κασιμάτη Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Κηφισιάς: «Όλοι μας δίνουμε τη μάχη για να βγούμε υγιείς από τον νέο κορονοϊό»

 

 1. Ο Δήμος Κηφισιάς βρίσκεται σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα. Υπάρχει διαρκής παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και τον Ιατρό Εργασίας, των ανακοινώσεων και οδηγιών που εκδίδονται από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του νέου κορονοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Προχωρήσαμε:

-Ενημερωθήκαν  άμεσα οι πολίτες για  τις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Δήμου.

–  Νέο σύστημα αποκομιδής κηπαίων ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ  https://kipaia.kifissia.gr/

-Ειδικά συνεργεία της καθαριότητας (πλυντήριο κάδων) καθημερινά προβαίνουν σε απολυμάνσεις και καθαρισμούς κάδων απορριμμάτων, κάθε φορά και σε διαφορετική συνοικία του Δήμου μας. Επίσης απολυμαίνονται πεζοδρόμια και δρόμοι.

-Ειδικά συνεργεία έχουν πραγματοποιήσει απολυμάνσεις σε πλατείες και δρόμους με παγκάκια καθώς και σε στάσεις λεωφορείων όπου υπήρξε το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωση πολιτών.

 1. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει πολλές φορές η Διεύθυνση καθαριότητας είναι όχι μόνο τώρα αλλά και προ κορωνοϊού, είναι η μη συμμόρφωση κάποιων πολιτών στους κανόνες καθαριότητας ( π.χ. όχι σακούλες εκτός κάδων, όχι εναπόθεση κλαδιών και ογκωδών χωρίς ραντεβού κλπ).
 2. Οι αντιδράσεις του κόσμου στην πλειονότητα είναι πως συμμορφώνονται στα περιοριστικά μέτρα, δυστυχώς όμως όχι όλοι.
 3. -Πριν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου θα έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση.

-Οι σχολικές μονάδες έχουν επανδρωθεί με κλειστά καλαθάκια    απορριμμάτων, αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα καθώς και στις  εισόδους των. Με το άνοιγμα των σχολείων  έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση της καθαριότητας τους με επιπλέον προσωπικό, για απολύμανση ειδικών επιφανειών όπως πόμολα, πόρτες, βρύσες, χερούλια κ.α

Μήνυμα στους συμπολίτες μας «Όλοι μας οφείλουμε να επιδείξουμε ατομική υπευθυνότητα, προσήλωση στους κανόνες και στις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, και φυσικά ψυχραιμία».

Παναγιώτης Ηλιόπουλος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Πεντέλης “Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ταυτόχρονα να λειτουργούν όλες οι παροχές προς τους πολίτες με αποδοτικότητα, προγραμματισμό, και επιτυχία”

 1. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την θωράκιση των πολιτών μας, σε όλη την διάρκεια της κρίσης δημόσιας υγείας που διανύουμε πραγματοποιήσαμε απολυμάνσεις σε κεντρικούς δρόμους πλατείες, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πραγματοποιούμε καθημερινά απολυμάνσεις στους κάδους απορριμμάτων, συνεχίζοντας θέσαμε σε λειτουργία και το πλυντήριο των κάδων μετά από πολλά χρόνια σε καθημερινή λειτουργία όπως και την υδροφόρα του δήμου μας που λειτουργεί κάθε Σάββατο αρχής γενομένης από το προηγούμενο και πλένει κεντρικά πολυσύχναστα σημεία και στις τρεις Δημοτικές ενότητες.
 2. Η ευθύνη της καθαριότητας της πόλης είναι μια πρόκληση από μόνη της ειδικά την περίοδο που διανύουμε τώρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ταυτόχρονα να λειτουργούν όλες οι παροχές προς τους πολίτες με αποδοτικότητα, προγραμματισμό, και επιτυχία. Νομίζω το καταφέραμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και συνεχίζουμε και στο μέλλον βγαίνοντας πιο δυνατοί από την κρίση, πιο έμπειροι και έτοιμοι να συνεχίζουμε με πολύ όμορφα πράγματα που οι πολίτες θα αγκαλιάσουν.
 3. Οι πολίτες στην καθαριότητα απαιτούν στο σύνολό τους και πολλοί εξ αυτών δεν συμμορφώνονται στους κανόνες που θέτει η Υπηρεσία. Νομίζω γεγονότα που παρατηρήθηκαν πανελλήνια, παρατηρήθηκαν και εδώ, με πεταμένα γάντια ή μάσκες σε πολλά σημεία της πόλης. Αυτό είναι κάτι που είναι λυπηρό. Όπως επίσης θα τονίζω από όπου μπορώ και την Υπηρεσία αποκομιδής των ογκωδών αντικειμένων κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέρος των πολιτών συνεχίζουν να εναποθέτουν εκτός προγράμματος και χωρίς επικοινωνία με το Γραφείο Δημότη όπως ‘έχουμε ανακοινώσει. Δεν βγάζουμε ογκώδη αν δεν έχουμε επικοινωνήσει με το Γραφείο Δημότη και δεν πετάμε κάτω τα μέτρα ατομικής προστασίας.
 4. Μένουμε μέσα και εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και εθνική ενότητα και να είστε σίγουροι θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας