Κοινό μέτωπο τριών Δήμων και ΣΠΑΠ ενάντια στην επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό

0

Με μαχητικές προσπάθειες και την αισιοδοξία πως ο αγώνας τους θα δικαιωθεί οι τρείς Δήμαρχοι, Διονύσου Γ.Καλαφατέλης, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος και Πεντέλης Δ. Κεχαγιά όπως και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Β. Σιώμος παραχώρησαν κοινή συνέντευξη προς τους εκπροσώπους του Τοπικού Τύπου, με θέμα την επιχειρούμενη επαναλειτουργία των ανενεργών λατομείων στη Ραπεντώσα, στα όρια Διονύσου και Πεντέλης. Οι κινητοποιήσεις των τριών Δήμων κλιμακώνονται δυναμικά και όπως φαίνεται μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, δηλαδή να γίνει ξεκάθαρο και οριστικό πως δεν θα απειληθεί με κανένα τρόπο το Πεντελικό και δεν θα υπάρξει καμία δραστηριότητα στα ανενεργά και επιζήμια για το περιβάλλον λατομεία της Πεντέλης. Ήδη έχουν γίνει επιστολές, επικοινωνίες και ενημερώσεις σε αρμόδιους φορείς αλλά και σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο, έχουν παρθεί ομόφωνες καταδικαστικές αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια, έχουν εκδοθεί ψηφίσματα, ενώ υλοποιείται και μια ηλεκτρονική ψηφοφορία πολιτών.

Τη συνέντευξη συντόνιζε ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του Δήμου Διονύσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και εκπρόσωπος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των Λατομείων Γιάννης Φωτάκης.

Ο τρεις Δήμαρχοι και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ζήτησαν την άμεση ανάκληση των αδειών που έχουν δοθεί για Λατομικές Έρευνες στην περιοχή «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας» του Δήμου Διονύσου και τη διακοπή κάθε ενέργειας που αποσκοπεί στην επαναλειτουργία Λατομείων, μέσα από την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης και την οριστική κατάργηση των παλιών Λατομικών Ζωνών.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι σε ένα διαφαινόμενο οικολογικό έγκλημα, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ προσπάθεια εγκατάστασης νέων Λατομείων στο Πεντελικό μετά από πολλά χρόνια, τα οποία με το πρόσχημα της εκμετάλλευσης μαρμάρου αναμένεται να προβούν σε εξόρυξη αδρανών υλικών.

Η εν λόγω εκμετάλλευση, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα αναπτυχθεί φαινομενικά σε επιφάνεια 243 στρεμμάτων για αρχικό διάστημα 44 χρόνων, ουσιαστικά όμως, μέσω της κατάτμησης, εξαπλώνεται σε τέσσερις χώρους συνολικής  επιφάνειας 913 στρεμμάτων. Με τη μέθοδο αυτή απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησής της καθώς κατατάσσεται σε υποδεέστερη κατηγορία και υπόκειται στη δικαιοδοσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στη συνέντευξη έγινε αναφορά στις αρνητικές συνέπειες λόγω των Λατομείων, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων:

– η μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Λεωφόρου Διονύσου λόγω του τεράστιου μεταφορικού όγκου (περίπου 100 φορτηγά ημερησίως)

– η μεγάλη επιβάρυνση σε σκόνη και θόρυβο αλλά και η οπτική ρύπανση που προκαλείται

– ο σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων και ατυχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου λόγω των δυσμενών κλίσεων σε πολλά σημεία

– η μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Διονύσου, το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Σπήλαιο του Διονύσου, τον προϊστορικό οικισμό και άλλες αρχαιότητες,

–  οι αρνητικές επιπτώσεις στο καταφύγιο άγριας ζωής του Δημόσιου Δάσους της Ραπεντώσας

Επίσης στη συνέντευξη τύπου προαναγγέλθηκε η έναρξη δικαστικού αγώνα στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και η κινητοποίηση του κόσμου, εφόσον χρειαστεί, με πρώτη ενέργεια την πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης – μουσικής συναυλίας την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 19:00 στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου του Διονύσου.

 

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Δήμαρχος Διονύσου κος Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του θέματος και τόνισε πως οι προσπάθειες θα κλιμακωθούν μέχρι να αποτραπεί οριστικά αυτό που επιχειρείται να γίνει. Σημειώνεται πως το λατομείο της Ραπεντώσας στο Πεντελικό, ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του στο Δήμο Διονύσου και ο Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε μαχητικά και δυναμικά το θέμα, παίρνοντας ομόφωνες αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίσματα, συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής και ενημέρωση των φορέων του Δήμου αλλά και των όμορων Δήμων. O κος Γ. Καλαφατέλης τόνισε πως «Για εμάς, οι μόνες αποδεκτές παρεμβάσεις στην Πεντέλη, είναι αυτές που την συνδέουν με τον Πολιτισμό και την ιστορία του τόπου καθώς και με το γεγονός ότι μαζί με την Πάρνηθα και τον Υμηττό, αποτελούν βασικό πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο. Δηλαδή οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις αναπλάσεις των ανενεργών λατομείων, τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής, αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου και βέβαια χώρων ιστορίας και Πολιτισμού. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος πραγματικός πλουτοπαραγωγικός πόρος της περιοχής και τίποτα παρά πέρα, γεγονός που έχουμε από κοινού αναγνωρίσει οι Δήμαρχοι της περιοχής με τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, κατά την επιτόπια επίσκεψή μας».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κηφισιάς κος Γ. Θωμάκος τόνισε πως επιβάλλεται να παραμένουμε σε επαγρύπνηση όταν πρόκειται για το Πεντελικό», και θύμισε πως η Κηφισιά και ο Διόνυσος έχουν ήδη κοινό μέτωπο από την κοινή διεκδίκησή τους να σταματήσει η εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων.  Υπογραμμίζοντας πως ακόμα και η παραμικρή υποχώρηση θα είναι καταστροφική τόνισε πως «για εμάς είναι κόκκινη γραμμή, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα η ανοχή πρέπει να είναι μηδενική».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δήμαρχος Πεντέλης κα Δ. Κεχαγιά η οποία επεσήμανε πως τα ιστορικά σημεία του βουνού, όπως η οδός Λιθαγωγίας και τα αρχαία λατομεία θα πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν πόλος έλξης για επισκέπτες και παρατηρητές, γεγονός το οποίο αναδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρ. Υπουργού Περιβάλλοντος κου Κ. Χατζηδάκη, και όπως τόνισε η κα Δ. Κεχαγιά δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για άδεια διερευνητικών εργασιών στο λατομείο.  Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα Δήμαρχος τόνισε πως  «Η βλάβη που θα προκαλέσει στο περιβάλλον μία τέτοιου μεγάλου μεγέθους παρέμβαση δυσανάλογα μεγαλύτερη του όγκου του Πεντελικού σε άμεση συνάρτηση και ευθεία αναφορά με την ιστορικότητα και τη σημαντικότητα του βουνού, στους κατοίκους και στην ποιότητα ζωής τους θα είναι μεγάλη και η αποκατάστασή της θα είναι ανέφικτη. Στόχος μας είναι να μην εγκριθεί ποτέ καμία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και για τους τέσσερις προτεινόμενους χώρους. Η Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ, ενωμένη γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας, να είμαστε δίπλα στον πολίτη δίπλα στα προβλήματα.  Είμαστε αρμόδιοι να προστατέψουμε το δάσος, να προστατέψουμε τις περιοχές μας και να τα αναδείξουμε.  Έχουμε αποδείξει με επιτυχία και σε άλλες περιπτώσεις, ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε και τις περιοχές μας και το συμφέρον των συμπολιτών μας. Ἡ προστασία του Πεντελικού είναι αδιαπραγμάτευτη και το κοινό μέτωπο εξυπακούεται».

Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κος Β. Σιώμος μίλησε για ένα υπερτοπικό πρόβλημα που αγγίζει όλη την Αττική καθώς το Πεντελικό είναι ο πνεύμονας όλου του λεκανοπεδίου.Πρέπει να κατανοήσουμε ότι με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση απειλείται το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα ολοκλήρου του λεκανοπεδίου, καθώς καταστρέφεται ένας από τους βασικούς πνεύμονες ζωής του”.  Μάλιστα κάλεσε όλες τις πλευρές να μην υπάρξουν εσωδημοτικά παιχνίδια, αλλά ενωμένοι όλοι μαζί να παλέψουν σε ένα κοινό μέτωπο.  Όσο για τον ΣΠΑΠ τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας όσο δυναμικά και αν χρειαστεί, θα αντιταχθούμε με κάθε μέσο».

Στην συνέντευξη πήρε μέρος και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή που έχει συσταθεί στον Δήμο Διονύσου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας και από τους τρείς όμορους Δήμους.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας