Με πλήρη κινητοποίηση Περιφέρειας, Δήμων και ΣΠΑΠ επετεύχθη η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σταμάτα

0

Γ. Πατούλης: «Από την πρώτη στιγμή συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής. Απόλυτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών» 

Ο Δήμος Διονύσου ενημερώνει τους πολίτες ότι χάρη στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων των εμπλεκομένων φορέων (Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Εθελοντικά Κλιμάκια, Δήμος Διονύσου και γειτονικοί Δήμοι, ΣΠΑΠ, κλπ) η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη 27 Ιουλίου  σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο τέθηκε υπό έλεγχο αν και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων παρέμειναν όλο το βράδυ στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης απεύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, Δήμους, εθελοντές και υπαλλήλους οι οποίοι συνέδραμαν στην κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς.

Σε συνέχεια ευρείας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου που συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης 27/7 υπό τον Δήμαρχο Γιάννη Καλαφατέλη, με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων, Εντεταλμένων Συμβούλων και Υπηρεσιακών στελεχών, ανακοινώθηκε στους δημότες πως: Αναφορικά με 400 νοικοκυριά στη Ροδόπολη και τον Οικισμό Γαλήνη τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνταν λόγω βλαβών που προκάλεσε η πυρκαγιά, υπήρχε δέσμευση από τη ΔΕΔΔΗΕ και δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα από τα συνεργεία. Ενημερώνονται οι δημότες των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ότι έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν προσωρινά σε ξενοδοχείο με μέριμνα και δαπάνη του Δήμου Διονύσου. Για κάθε σχετική συνεννόηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δομών Υγείας Γεωργία Κριεμάδη στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6944 921957. Σε επιφυλακή βρίσκεται τέλος και ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού προκειμένου να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Η Περιφέρεια Αττικής με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη συνέβαλλε από την πρώτη στιγμή στις προσπάθειες για την καταστολή των πυρκαγιών που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας, στο Βύρωνα και στην Πάρνηθα.

Στην περιοχή της Σταμάτας στην Ανατολική Αττική μετέβη από την πρώτη στιγμή ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, o Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθ. Αυγερινός. Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκαν, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, 21 υδροφόρες, 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα έργου και 3 φορτηγά.  Ο Περιφερειάρχης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Κόκκαλη προκειμένου να ενημερώνεται για το πως εξελίσσεται η κατάσταση.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περιοχές του Δήμου Διονύσου, ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλες τις δυνάμεις για την αποφυγή επέκτασης της πυρκαγιάς στο Πεντελικό Όρος.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει  διαθέσει λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς προληπτικά υδροφόρες και οχήματα σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς. Στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν στα σημεία που ξέσπασαν πυρκαγιές και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη και τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής.

Με αφορμή τις πυρκαγιές ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, ο Μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε επί ποδός ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Η Περιφέρεια Αττικής, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία αντιμετώπισης των  πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους».

Άμεση και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση κλιμακίων   εργαζομένων και  εθελοντών του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ, Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμο στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Σταμάτα και στη Ροδόπολη.

Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του ΣΠΑΠ ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, έδωσαν πραγματική μάχη με την πύρινη λαίλαπα και τους ισχυρότατους ανέμους, που επικρατούσαν στην περιοχή και πολλαπλασίαζαν την ένταση της πυρκαγιάς και  κατάφεραν μετά από πολύωρες προσπάθειες  να γλυτώσουν δεκάδες σπιτιών, αυτοκινήτων και μεγάλη έκταση δάσους  από ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο ΣΠΑΠ συνιστά στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις αναλυτικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν στη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και στις ενέργειες που θα πρέπει να προβούν στην περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή φλόγες.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:  «Θα ήθελα δημοσίως να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου, τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου και την ικανοποίησή μου, στους εργαζομένους και τους εθελοντές του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), γιατί δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά και δείχνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρωτοφανή αυτοθυσία,  έδωσαν  πραγματική μάχη με την πύρινη λαίλαπα και τους ισχυρότατους ανέμους, που επικρατούσαν στην περιοχή και πολλαπλασίαζαν την ένταση της  πυρκαγιάς και κατάφεραν μετά από πολύωρες προσπάθειες ξεπερνώντας κάθε δυσκολία,  να γλυτώσουν δεκάδες σπιτιών και μεγάλη έκταση δάσους  από ολοκληρωτική καταστροφή.  Φυσικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εναερίων και επίγειων μέσων για τον τιτάνιο  για τον αγώνα  που έδωσαν, για να  γλυτώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες πολιτών  και τεράστια έκταση δάσους. Τέλος θέλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και εθελοντές του Δήμου Διονύσου, αλλά  και των γειτονικών δήμων που με την πρωτοφανή αυταπάρνηση  πού επέδειξαν, συνέδραμαν αποτελεσματικά το Πυροσβεστικό Σώμα στην κατάσβεση της επικίνδυνης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας