Mήνυμα του δημάρχου Σίμου Ρούσσου για τη Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων

0

1η Οκτωβρίου, Διεθνής► Ημέρα Ηλικιωμένων∙ μια υπόμνηση μόνο για όλα όσα οφείλουμε στους απόμαχους της ζωής τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.

Όλο αυτό το διάστημα και ειδικά την περίοδο της πανδημίας, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας στερήθηκαν όχι μόνο την καθημερινότητά τους στα ΚΑΠΗ, αλλά επιπλέον βίωσαν ακόμα πιο έντονα τον εγκλεισμό, το φόβο της ασθένειας και πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στη δεινή θέση να μην μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα.

Στο Δήμο Χαλανδρίου, όλο το προσωπικό των ΚΑΠΗ με τη συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας στάθηκε όλους αυτούς τους μήνες δίπλα στους ηλικιωμένους για να τους παράσχει ψυχολογική υποστήριξη, να τους εξασφαλίσει τα τρόφιμα και τα φάρμακά τους, να τους διασυνδέσει με τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου ή έστω να ακούσει τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους.

Την δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας αφενός παρασχέθηκαν στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου κοινωνικοπρονοιακές, νοσηλευτικές και φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες και αφετέρου με τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες κρατήθηκε ζωντανός ο δεσμός των μελών με τα ΚΑΠΗ.

Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίστηκαν από τους κοινωνικούς λειτουργούς των ΚΑΠΗ  συνολικά 164 αιτήματα, για οικονομικά βοηθήματα, φιλοξενία σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και στέγες ηλικιωμένων, κατ’ οίκον παροχές, ενώ προσφέρθηκε ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο χώρο των ΚΑΠΗ από ψυχολόγο.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης 213 επισκέψεις για νοσηλευτικές υπηρεσίες (ενεσοθεραπεία, συνταγογραφήσεις, μέτρηση σακχάρου και πίεσης, συνοδεία σε γιατρό ή νοσοκομείο, ενημερώσεις σε θέματα υγείας). Για την ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων απαιτήθηκε συνεργασία με το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Χαλανδρίου, τα τοπικά καταστήματα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης και με γιατρούς και φαρμακοποιούς που εξυπηρετούσαν τους ωφελούμενους.

► Οι φυσικοθεραπευτές, εκτός από τις θεραπείες που εκτέλεσαν στο χώρο των ΚΑΠΗ, συνέδραμαν και με κατ΄οίκον επισκέψεις, ενώ η οικογενειακή βοηθός πραγματοποίησε 23 κατ΄οίκον επισκέψεις για υπηρεσίες που περιλάμβαναν καθαριότητα οικίας, ψώνια, παρασκευή φαγητού, συντροφιά.

► Το σημαντικότερο ίσως, και αυτό που τόσο έλειψε στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, ήταν η επικοινωνία. Το προσωπικό των ΚΑΠΗ με τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες φρόντισε – και συνεχίζει- να βρίσκεται κοντά στους ηλικιωμένους με μια γλυκιά κουβέντα αλλά και με διερεύνηση των αναγκών τους, έτσι ώστε να ενισχύεται το αίσθημα «του ανήκειν» σε ένα φορέα που δεν σταματά να νοιάζεται για τα μέλη του.

Εντοπισμός αναγκών – σχεδίαση δράσεων

Σημειώνεται ότι από το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησαν οι ανανεώσεις και οι εγγραφές νέων μελών στα ΚΑΠΗ, οι οποίες συνοδεύονται από καταγραφή αναγκών. Ήδη 420 άτομα έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους.

Η διαδικασία -που έγινε με ατομικά ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης- βασίστηκε στο σκεπτικό ότι το ΚΑΠΗ ως φορέας κοινωνικής πολιτικής για την Τρίτη Ηλικία, οφείλει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνικής κατάστασης των μελών του, των ενδιαφερόντων τους και των προσδοκιών από την εγγραφή τους.

Δίκτυο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων

Από το Δεκέμβριο του 2020, λειτουργεί στο Δήμο Χαλανδρίου και η νέα υπηρεσία Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ο.Φ.ΗΛΙ.), ως επέκταση της δραστηριότητας του Κέντρου Κοινότητας.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που στοχεύει αφενός στην υποστήριξη των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας και αφετέρου στο συντονισμό των υφιστάμενων δημοτικών δομών και υπηρεσιών που παρέχονται στους ηλικιωμένους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (ΚΑΠΗ, Κέντρο Βοήθειας κ.α.).

Η επιστολή του δημάρχου Χαλανδρίου στα μέλη των ΚΑΠΗ 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος απηύθυνε στα μέλη των ΚΑΠΗ την παρακάτω επιστολή.

«Είναι, δυστυχώς, η δεύτερη χρονιά, που είμαστε αναγκασμένοι, λόγω της πανδημίας,  να γιορτάσουμε από μακριά τη “Διεθνή Ημέρα Τρίτης Ηλικίας”, προκειμένου να μην απειληθεί η ασφάλειά σας.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ηλικιωμένες και οι ηλικιωμένοι μας χρειάζονται πιο πολύ απ’ όλους την επαφή,  την κουβέντα,  τον καλό λόγο και υπόσχομαι ότι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξαναβρεθούμε, θα μιλήσουμε και θα γιορτάσουμε. Σας το χρωστάμε, άλλωστε, αφού τόσα πολλά έχετε προσφέρει στην κοινωνία και τις οικογένειές σας. Σας αξίζει κάθε τιμή και αναγνώριση.

Θέλουμε όμως να είστε όλες και όλοι σίγουροι, ότι και φέτος, παρόλο που τα ΚΑΠΗ δεν θα λειτουργήσουν πλήρως, ο Δήμος με όλο το προσωπικό των Κέντρων και με το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων» θα σταθούν δίπλα σας, καταγράφοντας τις ανάγκες σας και προσφέροντας κάθε αναγκαία υπηρεσία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορονοϊό που έχει προβλέψει η Πολιτεία. Δεν είστε μόνες. Δεν είστε μόνοι!

Ας κρατήσουμε όλοι την αισιοδοξία και την ελπίδα μας ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα ανταμώσουμε πάλι στους φιλόξενους χώρους των ΚΑΠΗ μας», καταλήγει η επιστολή του δημάρχου Χαλανδρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας