Σχεδιάζουμε τη Σοφοκλή Βενιζέλου – Σημαντική η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Δήμου Χαλανδρίου

0

 

Η διαδικασία συλλογής ιδεών συνεχίζεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Θερμή ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Δήμου Χαλανδρίου να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το σχεδιασμό και την ηπιοποίηση της κυκλοφορίας στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου, στο Κάτω Χαλάνδρι.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο 1ο εργαστήριο που αφορούσε στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τη συζήτηση γύρω από θετικά, αρνητικά και ιδέες για τη Σοφοκλή Βενιζέλου, που έγινε την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020.

Περίπου 120 άτομα συμμετείχαν στον περίπατο, πέρασαν από το σημείο, συζήτησαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Κάτοικοι της περιοχής –μικροί και μεγάλοι- εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, φορείς του Δήμου και ειδικοί στον αστικό σχεδιασμό έδωσαν το παρόν. Οι περισσότεροι περπάτησαν επί της Σοφοκλή Βενιζέλου, από το σημείο συνάντησης, στο Ναό της Παναγίας Μαρμαριώτισσας, ως την πλατεία Χίου, συζήτησαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Καταγράφηκαν σκέψεις, παρατηρήσεις, ιδέες και προβληματισμοί. Οι κάτοικοι κατέγραψαν σχόλια σχετικά με τις διαδρομές που ακολουθούν (πόδια, αμάξι, ποδήλατο, καρότσι) και την ποιότητα του δημόσιου χώρου.

Βασικά ζητήματα που αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων: η ανάγκη για μονοδρόμηση, ο σχεδιασμός ποδηλατοδρόμου, η συντήρηση και ο εμπλουτισμός του πρασίνου, η κατάργηση της παράνομης στάθμευσης, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η απομάκρυνση των εμποδίων στα υφιστάμενα, η καθαριότητα, οι υποδομές σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και οι ρυθμίσεις σχετικά με τη λαϊκή αγορά.

Η διαδικασία συνεχίζεται

Η διαδικασία όμως της συλλογής ιδεών και απόψεων συνεχίζεται! Στο εξής οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού https://ppurban.commonspace.gr, να ακολουθούν τις οδηγίες και να υποδεικνύουν ιδέες, θετικά, αρνητικά σημεία και διαδρομές.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έως τις 24 Ιουλίου 2020

Οδηγίες

  • Μπαίνετε στην πλατφόρμα https://pp-urban.commonspace.gr
  • Κάντε εγγραφή και συνδεθείτε με τα στοιχεία σας
  • Από την καρτέλα «Θέλω να συμμετέχω» επιλέξτε «Συμμετοχικά Κάτω Χαλάνδρι»
  • Προχωρήστε στην επιλογή «Συμμετέχω» / «1ο Εργαστήριο-Αναγνώριση γειτονιάς»

Μετά την ολοκλήρωση του 1ου εργαστηρίου θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα και θα ακολουθήσουν άλλα δύο συμμετοχικά εργαστήρια για τον σχεδιασμό της διαδρομής της Σοφοκλή Βενιζέλου, τα οποία θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους συμμετέχοντες, σχολίασε μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου: «Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που συμμετείχαν ενεργά με σκέψεις, προτάσεις και ιδέες. Η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να σχεδιάσουμε μαζί με τους κατοίκους και να υλοποιήσουμε το όραμά μας, όχι μόνο για τη Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά για ολόκληρη την πόλη.

»Ήδη έχουμε προχωρήσει σε στρατηγικές παρεμβάσεις στο Κάτω Χαλάνδρι, που είναι η πολυπληθέστερη συνοικία της πόλης, με στόχο να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα στις γειτονιές. Η δημιουργία του skate park, η λειτουργία ενός νέου Παιδικού Σταθμού (του 7ου), η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την απόκτηση του Κτήματος Δουζένη με σκοπό τη μετατροπή του σε πολιτιστικό χώρο, η απόκτηση της έκτασης των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο για την απόδοση της στην πόλη ως ελεύθερου χώρου, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος του 4ου-10ου Νηπιαγωγείου / 4ου Δημοτικού είναι μερικές από αυτές, και συνεχίζουμε».

Σχεδιάζουμε μαζί

Το έργο του επανασχεδιασμού της κινητικότητας στην Σοφοκλή Βενιζέλου εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Δήμου για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των υποδομών στις γειτονιές της πόλης, ενώ έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια μία σειρά από μελέτες, έργα και πρωτοβουλίες για την περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου.

Η συμμετοχή όλων στη διαδικασία κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι η Σοφοκλή Βενιζέλου είναι ένας πολύ σημαντικός οδικός άξονας γύρω από τον οποίο αρθρώνεται η συνοικία, ένας άξονας που συνδέεται με τις γειτονιές της, το κέντρο του Χαλανδρίου αλλά και με τον σταθμό του μετρό «Χολαργός».

Σημειώνεται επίσης ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Χαλανδρίου που εγκρίθηκε το 2019, περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις και για την περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου. Η σύνδεση πόλων δραστηριοτήτων (ελεύθεροι χώροι, σχολεία, προνοιακές δομές κτλ.) μεταξύ τους καθώς και με το κέντρο του Χαλανδρίου και τους σταθμούς του μετρό, η δημιουργία διαδρομών εξυπηρέτησης ήπιων μορφών μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο), η διαχείριση της στάθμευσης, η ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας για όλους και ιδιαίτερα για τα εμποδιζόμενα άτομα καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι κάποιοι από τους στόχους του ΣΒΑΚ για την περιοχή

Στο 1ο συμμετοχικό εργαστήριο εκτός από το δήμαρχο Χαλανδρίου βρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, Διοικητικών Υπηρεσιών & Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας, Αθλητισμού Χάρης Μαυρουδής, Παιδείας & Προσχολικής Αγωγή Ιωάννα Αθανασάτου, Διαχείρισης Απορριμμάτων Κώστας Γερολυμάτος, Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Ευθυμίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Λυμπεράτος. Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» Νίκος Πράσσος, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Χριστουλάκης και Ευγενία Κατούφα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Έπη Λέρτα, Τάνια Καραγιάννη και Θάνος Τσιαμπάς, ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιών & Κυκλοφορίας Γιώργος Ανδρεδάκης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κ.α.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας