Συνεργασία του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών

0

Το δικαίωμα όλων για ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στα έργα του πολιτισμού και της τέχνης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου για έκτη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Ρεματιάς για τη δημιουργία προσβάσιμων παραστάσεων στο περιεχόμενο.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, η συνεργασία αυτή ειδικότερα το περασμένο και το φετινό καλοκαίρι αποκτά για όλους και όλες μας ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ο αποκλεισμός και οι περιορισμοί που μας επιβλήθηκαν για την προστασία μας από τον κορονοϊό, με τις αρνητικές επιπτώσεις τους σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, έπληξαν περισσότερο τα ανάπηρα άτομα, τα οποία βρέθηκαν σε συνθήκες απομόνωσης συχνά απειλητικής για τη διαβίωσή τους. Παράλληλα, η κρίση που γνωρίζουν σήμερα εξαιτίας των ίδιων συνθηκών οι δημιουργοί, πλήττει επίσης διπλά τους ανάπηρους καλλιτέχνες και τις ανάπηρες καλλιτέχνιδες. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Φεστιβάλ Ρεματιάς εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τους δεσμούς που το ενώνουν τα τελευταία χρόνια με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, κάνοντας τη Ρεματιά έναν χώρο πληρέστερης έκφρασης και συμμετοχής, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό ως δύναμη αλληλεγγύης, ανταλλαγής και συμπερίληψης, δίνοντας στην τέχνη τον πραγματικό της προορισμό: να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους.

Oι προσβάσιμες στο περιεχόμενο εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης ξεκίνησαν ήδη το περασμένο Σάββατο (17/7) με έναν συμβολισμό: τη γιορτή της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων – Μηδενική Ανοχή, για τα δέκα χρόνια από τη γέννησή της. Τη σκυτάλη της προσβασιμότητας περιεχομένου πήρε την Κυριακή (18/7) η παράσταση Με τις μέλισσες ή με τους λύκους του Θανάση Καμπαγιάννη που παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνεχίζεται περιλαμβάνοντας μέχρι την ολοκλήρωσή του τις ακόλουθες προσβάσιμες στο περιεχόμενο εκδηλώσεις με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών:

Παρασκευή 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

Mind the gap από την ομάδα Dagipoli Dance Co

Η DAGIPOLI DANCE Co είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από ανάπηρα άτομα ενώ το έργο της στο σύνολό του είναι ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επιβάλει στον θεατή να βγει απ’ τη βολική θέση του παθητικού παρατηρητή, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του και να παλέψει με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.

Στην πορεία της, από τον Μάιο του 2004 που δημιουργήθηκε έως σήμερα, η ομάδα

αναγνωρίσθηκε και καταξιώθηκε από το ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας ισότιμα σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ και παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο 15 παραστάσεις το χρόνο σε πολύ μεγάλα και σημαντικά θέατρα σε όλον τον κόσμο.

Σύλληψη – Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Μουσική σύνθεση – εκτέλεση: Κώστας Λειβαδάς

Φωτισμοί: Γιώργος Καρακουλάκης

Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Φαίη Μάλαμα, Κλητώ Τσιγκρή,  Φανή Παρλή, Ελένη Κοντζίλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Mario–Sergio Bushi και Γιώργος Χρηστάκης

Αφήγηση: Άννα–Μαρία–Ελευθερία Ματζουράνη, Αναστάσης Κολοβός

Διάρκεια: 60’

Προσβάσιμη παράσταση χορού. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας