Η μνήμη των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο γραφικό ξωκκλήσι του Αμαρουσίου

0

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό.
Στο Μαρούσι, το Εκκλησάκι Άγιος Κωνσταντίνος, επί της ομώνυμης οδού, Αγίου Κωνσταντίνου έχει την εορτή του. Από τις προηγούμενες ημέρες ήδη ο δρόμος μπροστά έχει σημαιοστολιστεί και το εκκλησάκι είχε προετοιμαστεί για να υποδεχτεί τους πιστούς. Αξιοσημείωτο πως μόνο μια φορά το χρόνο μπορεί να το βρει κάποιος ανοιχτό, την ημέρα της γιορτή του. Τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιείται ο εορτασμός και η επίσημη Δοξολογία ανήμερα της εορτής.
Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι κόσμημα, ένα γραφικό μικρό ναό, στην άκρη του δρόμου που μαρτυρά την ηλικία του αναλλοίωτο και καλοδιατηρημένο μέσα στους αιώνες, με τα πανύψηλα κυπαρίσσια και τα πεύκα γύρω του. Παρότι είναι επισκέψιμο μόνο μια φορά το χρόνο συγκεντρώνει πλήθος πιστών για να τιμήσουν την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το παρεκκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου είναι ιδιωτικός ναός ιδιοκτησίας της οικογένειας Μεσογείτη και ανοικοδομήθηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν μονόχωρο δρομικό ξυλόστεγο ναό, με ημικυκλική αψίδα ιερού. Πιθανότατα την εποχή που ανεγέρθηκε να μην είχε αφιερωθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά στα Εισόδια της Θεοτόκου ενώ έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Λέγεται πως εξαιτίας κάποιου μέλους της οικογένειας που είχε την ονομαστική γιορτή του στις 21 Μαΐου, και διοργάνωνε μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή όλου του τότε Μαρουσιού, επικράτησε σιγά-σιγά να γιορτάζει το εκκλησάκι αυτήν την ημέρα, ενώ τα χρόνια εκείνα και στα Εισόδια της Θεοτόκου τελούνταν εορτή, εφόσον είναι αφιερωμένο στην Παναγία.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας