Μνήμες, ιστορία και ποντιακή παράδοση στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου

0

Τραγούδια με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας, τοπικές φορεσιές και χορευτικά, τραγούδι, θέατρο, εικόνες και ντοκουμέντα από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού αναβίωσαν με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Αγίας Λαύρας παρουσία πλήθους Μαρουσιωτών. Η εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Αθλητισμού με απόλυτο σεβασμό τόσο στα φρικτά γεγονότα της ποντιακής ιστορίας, όσο και στα ήθη και έθιμα του Πόντου προσέφερε στο κοινό μια ξεχωριστή βραδιά – αφιέρωμα που τα περιείχε όλα, χορό, τραγούδι, συγκίνηση, γέλιο, κεράσματα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» και της  Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου.

Καλωσορίζοντας το κοινό ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου συνεχάρη τον  Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Πολιτισμού κο Γ. Νικολαράκο, για την πρωτοβουλία όπως και τα στελέχη της αρμόδιας Δνσης του Δήμου για την άριστη διοργάνωση. Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου εξήρε τη αξία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και παραγωγών στη διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής ποντιακής παράδοσης και ιδιαιτέρως στην διατήρηση άσβεστης της μνήμης και των βιωμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μάλιστα φανερά συγκινημένος ο κος Δήμαρχος μοιράστηκε με το κοινό πως μια από τις φωτογραφίες του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε και απεικόνιζε την καταστροφή της Σμύρνης την κρατούσε ο παππούς του ως ενθύμιο της θλιβερής ιστορίας των ξεριζωμένων Ελλήνων.

Η εκδήλωση άνοιξε με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του κου Παπαχαρίτου, με τις συγκλονιστικές εικόνες από την Ποντιακή Γενοκτονία, την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και τη φρίκη του σημερινού πολέμου της Ουκρανίας. Ακολούθησε το Χορευτικό σχήμα της Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική και στη συνέχεια η Θεατρική παράσταση ΕΝΕΚΑ ΖΕΝΕΚΑ του Δημήτρη Πιπερίδη με τους Τάκη Βαμβακίδη, Αλέξη Παρχαρίδη και Τίσσα Βασιλάκη.  Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία ποντιακής μουσικής.

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου με την νέα Πρόεδρο κα Β. Βανδώρου και μέλη του Δ.Σ. ανέλαβαν το θερμό καλωσόρισμα του κόσμου στον χώρο στης εκδήλωσης. Θερμό καλωσόρισμα αλλά και γευστικό, αφού εκτός από καλωσόρισμα προσέφεραν και νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι από τις κυρίες του Συλλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας