Hyundai Bayon, «Πολυεργαλείο»!, του Χρήστου Φωτιάδη

0

 

Οι διαχρονικές περιγραφές των αυτοκινήτων που στοιχίζουν λίγο και προσφέρουν πολλά είναι το «τίμιο» μοντέλο ή το περίφημο “value for money”! Το Bayon πληροί όλε στις προϋποθέσεις, αφού είναι πράγματι φτηνό (από 15.990 ευρώ με τον κινητήρα 1,2 λτ. με 84 ίππους), είναι ευρύχωρο (κάτι σαν μικρό κουπέ SUV!), διαθέτει ένα πολύ καλό πακέτο εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, που περιλαμβάνει στάνταρ οθόνη αφής 8 ιντσών για το infotainment, κάμερα όπισθεν και cruise control, μέχρι αυτόματο φρενάρισμα με αναγνώριση πεζών και δίκυκλων και πλήρη σουίτα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας!

Στηρίζεται στο i20, διαθέτει (στον κινητήρα 1.0 TGDi) υβριδικό σύστημα, αλλά παραμένοντας πιστό στην κλασική παλιά συνταγή της πρωτοπόρας πλέον κορεατικής φίρμας. Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι είναι ειδικά σχεδιασμένο για την Ευρώπη, όπου τόσο τα μεγέθη όσο και οι απαιτήσεις για καινοτομίες είναι πιο προσγειωμένα μεγέθη… Παρ’ όλα αυτά, η γκάμα του περιλαμβάνει δυο κινητήρες (1.0 T-GDi και 1.2 MPi) με ισχύ 120, 100 και 84 ίππων και με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Αν και οικονομικό, λοιπόν, είναι και πολύ ξεχωριστό στην εμφάνιση, με  τα χαρακτηριστικά που το κάνουν διαφορετικό να είναι τα πολύ λεπτά ψηλά τοποθετημένα φώτα ημέρας LED, οι πιο χαμηλά τοποθετημένοι προβολείς, ο μυώδης προφυλακτήρας και η μεγάλη μάσκα. Το εσωτερικό, για εύλογη οικονομία κλίμακας, προέρχεται αυτούσιο από το νέο i20. Ξεχωρίζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με διαγώνιο 10,25 ιντσών, ο οποίος προσφέρεται στάνταρ από τη μεσαία έκδοση εξοπλισμού. Το ίδιο ισχύει και για την οθόνη αφής των 8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων. Η καμπίνα ευρύχωρη, τα καθίσματα πολύ άνετα και το πορτμπαγκάζ των 411 λίτρων απολύτως επαρκές για την κατηγορία.

Στην πιο οικονομική έκδοση, ο 1.200άρης τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας αποδίδει 84 ίππους και 118 Nm ροπής και συνδυάζεται με πεντατάχυτο κιβώτιο. Είναι «ήσυχος», αλλά μια χαρά στην πόλη και στα ταξίδια, όπου απουσιάζει κάθε ενοχλητικός θόρυβος. Ο 1.0 T-GDI των 100 ή 120 PS συνδυάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή το αυτόματο που προαναφέραμε.

Σε κάθε περίπτωση, το Bayon ανήκει στην κατηγορία των αυτοκινήτων που στοιχίζουν λίγο, ζητούν ελάχιστα και προσφέρουν πολλά! Ιδανικό δηλαδή για τις δύσκολες εποχές που περνάμε.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας