Με δύο ουσιαστικές παρουσιάσεις και την ενεργό συμμετοχή στελεχών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, μελών της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και εθελοντών, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Υγιούς Γήρανσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2026.
Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στη διοργάνωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς, καθώς και μέλη ΚΑΠΗ από όλη τη χώρα.
Η παρουσία του Δήμου ανέδειξε δύο βασικές προτεραιότητες της κοινωνικής του πολιτικής: την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και την προώθηση του εθελοντισμού ως πεδίου ενεργού συμμετοχής, προσφοράς και δημιουργικής έκφρασης. 
Στη θεματική ενότητα «Ευημερία», η ψυχολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Βάσια Κούρτη, παρουσίασε τη λειτουργία και τα οφέλη της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας του Δήμου. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στη σημασία της ψυχολογικής ενδυνάμωσης, της καλλιέργειας κοινωνικών δεσμών και της αντιμετώπισης της μοναξιάς, ως παραγόντων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.
Στη θεματική ενότητα «Προετοιμασία», η υπεύθυνη του Γραφείου Εθελοντισμού, Γεωργία Καραμιχάλη, παρουσίασε τη συμμετοχή ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στις εθελοντικές δράσεις του Δήμου. Μέσα από συγκεκριμένες εμπειρίες αναδείχθηκε η συμβολή τους στην τοπική κοινωνία, καθώς και η αξία του εθελοντισμού για την κοινωνικοποίηση, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και τη διατήρηση μιας ενεργού και δημιουργικής καθημερινότητας.
Ξεχωριστή διάσταση στις παρουσιάσεις έδωσαν τα ίδια τα μέλη των ομάδων, τα οποία μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, αναδεικνύοντας έμπρακτα ότι η διάθεση για μάθηση, δημιουργία και κοινωνική προσφορά παραμένει ζωντανή σε κάθε ηλικία.
Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Μάριος Ψυχάλης, δήλωσε:
«Η υγιής γήρανση συνδέεται με την ποιότητα ζωής, την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με δράσεις πρόληψης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εθελοντισμού, δημιουργώντας ευκαιρίες επικοινωνίας, έκφρασης και προσφοράς.
Η συμμετοχή μας στο 1ο Φεστιβάλ Υγιούς Γήρανσης ανέδειξε τη συστηματική δουλειά της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας και την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών μας. Ευχαριστώ όλους όσοι εκπροσώπησαν τον Δήμο και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε υπηρεσίες και πρωτοβουλίες που στηρίζουν κάθε γενιά και ενισχύουν τους δεσμούς της τοπικής μας κοινωνίας».
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Συνοχής και Εθελοντισμού, κ. Γιώργος Στιβαχτής, ανέφερε:
«Στόχος μας είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική υποστήριξη και ευκαιρίες συμμετοχής, επικοινωνίας και δημιουργίας. Οι δύο παρουσιάσεις μας στο Φεστιβάλ ανέδειξαν τη σημασία της ψυχικής υγείας και του εθελοντισμού για μια ενεργή και ποιοτική ζωή.
Ευχαριστώ θερμά τις εργαζόμενες της Κοινωνικής Υπηρεσίας για την επιστημονική τους συμβολή, καθώς και τα μέλη των ομάδων και τους εθελοντές μας, που δίνουν καθημερινά περιεχόμενο στην έννοια της αλληλεγγύης. Αυτή τη φιλοσοφία υπηρετούμε και μέσα από το πρόγραμμα “Φροντί-Ζω”, αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και φροντίδας, με σταθερή επιδίωξη κανένας συμπολίτης μας να μη βιώνει τη μοναξιά και τον αποκλεισμό».
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης ευχαριστεί ιδιαίτερα την κ. Βελλή και την κ. Καλογρίδου, μέλη της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, για την παρουσία τους και την κατάθεση των προσωπικών τους εμπειριών. Θερμές ευχαριστίες εκφράζει επίσης στους εθελοντές Αλέκο Αλεξόπουλο, Γιούλα Αλεξοπούλου, Γιάννη Αναστασίου, Κική Γιαννακοπούλου, Ζωή Κέδε, Δήμητρα Τουρίκη και Ελένη Τσάκωνα, για τη συμμετοχή τους και τη διαρκή συμβολή τους στις δράσεις του Δήμου.































