Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για τη γεμάτη δραστηριότητες καθημερινότητα των μαθητών. Τα παιδιά, εκτός από το πρωινό γεύμα στο σπίτι, θα πρέπει να εφοδιάζονται με ένα κολατσιό ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο θα τους δίνει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου.
Όταν το κολατσιό περιέχει τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, προτείνεται να καταναλώνεται στα πρώτα διαλείμματα του σχολικού προγράμματος.
Τυποποιημένα τρόφιμα όπως κρουασάν, πατατάκια, γλυκά και γενικά τρόφιμα που περιέχουν αρκετή ποσότητα λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, θα πρέπει να αποφεύγονται ως επιλογές για κολατσιό στο σχολείο. Τέτοιου είδους τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν πολύ περιστασιακά και σε μικρή ποσότητα, αν το παιδί το επιθυμεί, όπως σε μια γιορτή ή γενέθλια που θα προκύψουν.
Μερικές προτάσεις για κολατσιό στο σχολείο είναι οι παρακάτω:
- Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και λαχανικά
- Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, κοτόπουλο σπιτικά μαγειρεμένο και λαχανικά
- Κριτσίνια ολικής άλεσης με τυρί και λαχανικά
- Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, αυγό, τυρί και λαχανικά
- Σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά (χωρίς αλλαντικά)
- Χορτόπιτα σπιτική
- Κολοκυθόπιτα σπιτική

Η όποια επιλογή από τις παραπάνω, καλό είναι να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο εποχής ή από 100% φυσικό χυμό του κυλικείου ή από αποξηραμένα φρούτα χωρίς επικάλυψη ζάχαρης (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες).
Ιδανικά, το κολατσιό είναι καλό να προετοιμάζεται από γονείς και παιδιά μαζί και όχι μόνο από τον γονέα. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμη η καθοδήγηση του γονέα, ο οποίος θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού του.
Ελευθερία Κατσαμάνη MSc (MedSc)
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λεωφόρος Ειρήνης 21 Πεύκη Αττικής.
Τηλ: 2111832811
Κινητό: 6941585838



































