Εγκυμοσύνη και Κορονοϊός

0
Pregnant Woman Fighting Virus Wearing Medical Face Mask

γράφει η Φύτρου Εμμανουέλα , 
Τελειόφοιτη του τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 

Τι ισχύει στην κύηση; Οι έγκυες νοσούν πιο σοβαρά; Το έμβρυο μπορεί να κολλήσει τον ιό; Ο ιός σχετίζεται με επιπλοκές στην κύηση;

Αν είσαι έγκυος και θέλεις να ενημερωθείς σχετικά με τον κορονοϊό για εσένα και το έμβρυο σου ή νοσείς από τον ιό, εδώ  θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική εταιρεία Μαιευτικού & Γυναικολογικού επείγοντος και από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

Όσον αφορά τη νόσηση κατά την κύηση τα δεδομένα είναι περιορισμένα και αφορούν κυρίως το 3ο τρίμηνο της κύησης. Αντίθετα με ότι συμβαίνει με τον ιό της γρίπης και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, τα έως τώρα περιορισμένα δεδομένα δεν υποστηρίζουν ότι οι έγκυες που θα προσβληθούν από τον νέο ιό θα παρουσιάσουν βαρύτερη συμπτωματολογία από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης δε φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής του εμβρύου με τα τρέχοντα δεδομένα, διότι δεν εχει παρατηρηθεί κάποιο περιστατικό προς το παρόν. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ενδομήτρια μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο.

Μερικά νεογνά που γεννήθηκαν σε γυναίκες με συμπτώματα κοροναϊού στην Κίνα έχουν γεννηθεί πρόωρα. Δεν είναι σαφές εάν ο κοροναϊός προκάλεσε την προωρότητα ή αν έγινε σύσταση πρόωρου τοκετού λόγω της δυσμενής υγείας της μητέρας.

Πώς θα προφυλαχθούν οι έγκυες;

Ως προφύλαξη, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις κυβερνητικές οδηγίες  για την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Εάν βρίσκεστε στο 3ο τρίμηνο (άνω των 28 εβδομάδων κύησης) θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τις οδηγίες.

Θα  πρέπει να τηρείτε αυστηρούς κανόνες αντισηψίας. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά, να μην ακουμπάτε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, που αποτελούν τις κύριες οδούς εισόδου του ιού στο σώμα, να αποφεύγετε χώρους συνωστισμού και επαφές με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές ή άτομα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα όπως πυρετός ή βήχας.

Έγκυες με ήπια συμπτώματα

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα ύποπτα για Covid-19 πρέπει να επικοινωνείσετε άμεσα με το γιατρό σας. Αν η συμπτωματολογία είναι ήπια θα μείνετε σε αυστηρή απομόνωση στο σπίτι για 14 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα δεν πρέπει να πηγαίνετε στη δουλειά ή σε δημόσιους χώρους, να χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην δέχεστε επισκέπτες, να αερίζετε το χώρο του σπιτιού, να έρχεστε όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με τα άλλα μέλη της οικογένειας φορώντας μάσκα και να χρησιμοποιείτε αυστηρά προσωπικά είδη υγιεινής, όπως πετσέτες.

Έγκυες με σοβαρά συμπτώματα

Αν παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι ενδονοσοκομειακή, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, υπό την επίβλεψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή αγωγή, αλλά στους βαρέως πάσχοντες χρησιμοποιούνται αντι-ιϊκά φάρμακα και πειραματικά φάρμακα που φαίνεται να βοηθούν, όπως τα φάρμακα για τον ιό HIV, για την ελονοσία κ.α. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με αντιπυρετικά (παρακεταμόλη), έλεγχο του ισοζυγίου των υγρών, παρακολούθηση της μυομητρικής δραστηριότητας και του εμβρυικού καρδιακού ρυθμού με καρδιοτοκογράφημα σε κυήσεις ≥ 26 –28 εβδομάδων. Σε καταστάσεις αναπνευστικής ανεπάρκειας εφαρμόζεται οξυγονοθεραπεία, ακόμα και εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

 Τι ισχύει για τα προγραμματισμένα ραντεβού των εγκύων με το γιατρό τους;

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την προγραμματισμένη φροντίδα ρουτίνας όταν είστε καλά. Η φροντίδα της μητρότητας είναι απαραίτητη και έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια για να μειώσει τις επιπλοκές στις μητέρες και τα νεογνά. Υπάρχει δυνητικός κίνδυνος βλάβης σε εσάς και το μωρό σας, αν δεν παρακολουθείτε το έμβρυό σας, ακόμη και στο πλαίσιο του κοροναϊού.

Οι έγκυες που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 πρέπει αν είναι εφικτό να αναβάλλουν για 14 ημέρες τα προγραμματισμένα ραντεβού με το γυναικολόγο τους ή τη μαία τους, ύστερα από συνεννόηση μαζί τους.

Στα ραντεβού είναι προτιμότερο να πηγαίνετε χωρίς συνοδούς και πάντοτε στην προκαθορισμένη ώρα προσέλευσης ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους αναμονής.

Τι ισχύει για το είδος του τοκετού;

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πρέπει να είναι μια αγχωτική και ανήσυχη περίοδος για εσάς αν πρόκειται να γεννήσετε τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση για το είδος τοκετού (φυσιολογικός ή καισαρική) και τον χρόνο του τοκετού πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση και να λαμβάνεται με βάση την ηλικία κύησης, την κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας και σε συνεννόηση με τους νεογνολόγους.

Αν έχετε επιλέξει να γεννήσετε στο σπίτι , αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένων των συνθηκών ορισμένες από τις υπηρεσίες  που θα είχατε στη διάθεσή σας να είναι περιορισμένες ή να μην είναι διαθέσιμες όπως είχε προβλεφθεί (όπως ασθενοφόρο και το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό).

Τι ισχύει με το θηλασμό;

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός δε μεταδίδεται μέσω του θηλασμού. Είναι γνωστή η σημασία του θηλασμού και της επαφής της μητέρας με το νεογνό της, ωστόσο η επαφή αυτή πρέπει να είναι περιορισμένη (διαφορετικά δωμάτια) και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα με εσάς να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας, να φοράτε μάσκα και να αποφεύγετε να βήχετε όταν έχετε κοντά σας το νεογνό, καθώς ο βασικός κίνδυνος είναι η μετάδοση μέσω της στενής επαφής. Αν χρησιμοποιείτε αντλία θηλασμού θα πρέπει προηγουμένως να έχετε πλένει πολύ καλά τα χέρια σας και η αντλία να καθαρίζεται προσεκτικά ύστερα από κάθε χρήση. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το γάλα να δίδεται στο νεογνό από υγιές άτομο. Έχει εφαρμοστεί κλινικά και η άποψη ότι τα μωρά πρέπει για 14 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με τις θετικές στον SARS-CoV -2 μητέρες τους, κάτι που εφαρμόστηκε στην Κίνα. Η τελική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από κοινού σε συνεννόηση με τη μητέρα και να εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας