Κ. Χριστόπουλος: “Η «πολιορκία» του Παίδων Πεντέλης συνεχίζεται”

0
Μόλις 1,5 μήνα από την επαναφορά των εφημεριών στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις φορέων, εργαζομένων και γονέων, προέκυψε (sic) νέα «αξιοποίηση» για το Παίδων Πεντέλης:
Δομή φιλοξενίας για «την προσωρινή παραμονή παιδιών και εφήβων έως 16 ετών μετά από εισαγγελική παραγγελία»!
Καταργώντας έτσι 2 θαλάμους και δεκάδες κρεβάτια από την ΩΡΛ, την Παιδοχειρουργική και την Οδοντιατρική κλινική αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο και ταυτόχρονα καταδικάζοντας τα παιδιά των εισαγγελικών εντολών να ζουν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον.
Μα θα πει κανείς, το σχολείο είναι δομή Παιδείας, το νοσοκομείο είναι δομή Υγείας και ο ξενώνας παιδιών είναι δομή Πρόνοιας.
Ψιλά γράμματα…
Πρόσφατα άλλωστε ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης στις 28/3/2022, από την δήμαρχο κ. Κεχαγιά, μετά από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς παραχώρησης και τα σχέδια χρήσης του πρώην Νοσοκομείου (πτέρυγα) Μπόμπολα, ότι «…προορίζεται για χρήση από την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σεμινάρια γονέων κ.α. …».
Οι δομές φιλοξενίας παιδιών και ενηλίκων είναι αντικείμενο Κοινωνικής Πρόνοιας και αρμοδιότητα και υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και όχι φυσικά του Υπουργείου Υγείας.
Η παραμονή μέχρι σήμερα δεκάδων παιδιών με εισαγγελικές εντολές σε ακατάλληλους χώρους νοσοκομείων είναι πρόβλημα και όχι λύση. Πόσο μάλλον πεδίο «ευεργεσίας» ΜΚΟ και οργανώσεων όπως η Ένωση Ροταριανών Ομίλων 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ που με δωρεά αναλαμβάνει τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των χώρων στο Παίδων Πεντέλης για να φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι όμως το γεγονός ότι μόλις 100 μέτρα από το Παίδων Πεντέλης βρίσκεται το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, όπου λειτουργούν χώροι φιλοξενίας παιδιών και στο παρελθόν υπήρχαν και δομές φιλοξενίας. Παλαιότερα κακοποιημένων γυναικών και πριν 2 χρόνια ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.
Υπάρχουν τουλάχιστον 2 πτέρυγες (άνω των 300τμ η καθεμία) διαθέσιμες, οι οποίες πριν 1,5 χρόνο είχαν προσφερθεί προς το 2ο ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας για προσωρινή στέγαση, μετά από επαφές και επισκέψεις που είχαμε κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και η προϊστάμενη του 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας κ. Χατζοπούλου.
Το ΠΙΚΠΑ και τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται τους χώρους (ΕΚΚΑ) ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το καθ’ ύλην αρμόδιο δηλαδή για δομή φιλοξενίας παιδιών!
Η προτροπή μάλιστα να απευθυνθούμε τότε στον διοικητή του ΠΙΚΠΑ κ. Καραγκούνη ήταν της αν. διοικήτριας του Ν. Παίδων Πεντέλης κ. Κατοίκου, η οποία είχε δείξει ενδιαφέρον και προσέβλεπε αφενός σε περεταίρω συνέργειες και συνεργασία με το ΠΙΚΠΑ και το ΚΕΣΥ και αφετέρου σε αναβάθμιση του Νοσοκομείου και της περιοχής ακόμα και σε θέματα πρόσβασης.
Θα μπορούσαν λοιπόν τα όποια κονδύλια, ακόμα και από δωρεά, να διατεθούν για διαμόρφωση και εξοπλισμό σε χώρους που προορίζονται για τέτοια χρήση ή να αναζητηθούν νέοι και σίγουρα όχι να καταργούνται θάλαμοι και κρεβάτια από το Νοσοκομείο Παίδων της μισής σχεδόν Αττικής.
Τα Νοσοκομεία και τα σχολεία δεν περισσεύουν και δεν κοστίζουν. Αξίζουν.

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

τ. Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης
Γραμματέας Συλλόγου Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας