Α΄ΜΕΡΟΣ
Σήμερα οι διάφορες μορφές άνοιας, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται αλματωδώς: υπάρχουν 150.000 ασθενείς στην Ελλάδα, 5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 40 εκατομμύρια παγκοσμίως. Στο μέλλον, το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας που πάσχουν από άνοια θα αυξηθεί δραματικά.
Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που προσβάλλουν τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα αφορούν τις νοητικές λειτουργίες και έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά και αυτόνομα στην καθημερινή του ζωή. Ο ασθενής εμφανίζει διαταραχή σε μία ή και περισσότερες νοητικές λειτουργίες, όπως προκύπτει και από την κλινική εξέταση του ειδικούΝευρολόγου.
Έτσι μπορεί να υπάρχει διαταραχή στη μνήμη, στο λόγο, στη γραφή, στην ανάγνωση και στην συγκέντρωση. Επίσης μπορεί να υπάρχει διαταραχή στον προγραμματισμό, στην προσοχή, στην κρίση, στην οπτικοχωρική ικανότητα, δηλ. στην αναγνώριση αντικειμένων (σε τι χρησιμεύουν), του χώρου ή και δυσκολία στο χειρισμό των αντικειμένων και στο ντύσιμο. Τέλος μπορεί να υπάρχει γενικότερη διαταραχή στην προσωπικότητα, στην συμπεριφορά και στο συναίσθημα.
Η συχνότητα της άνοιας έχει σχέση με την ηλικία. Σε ηλικίες κάτω των 65 ετών αφορά 1-2% του πληθυσμού. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες η συχνότητα διπλασιάζεται για κάθε 5ετία. Έτσι στις ηλικίες των 85-90 ετών το 32% του πληθυσμού εμφανίζει κάποια μορφή άνοιας.
Πορεία της άνοιας
Κάθε μορφή άνοιας ξεκινάει με διαφορετική συμπτωματολογία (πχ η νόσος Alzheimer με διαταραχή στη μνήμη ενώ η μετωποκροταφική άνοια με προβλήματα συμπεριφοράς). Με το πέρασμα του χρόνου προστίθενται συμπτώματα που αφορούν και τις υπόλοιπες νοητικές λειτουργίες, όπως και προβλήματα συμπεριφοράς. Σε πλέον προχωρημένα στάδια, εμφανίζονται και προβλήματα κίνησης, τα οποία και καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι, με τους ασθενείς στα τελικά στάδια να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της καθήλωσης (πνευμονία από εισρρόφηση, ουρολοίμωξη κα).
Συνήθως η πορεία είναι σταδιακά εξελισσόμενη ή με την πρόσκαιρη εμφάνιση περιόδων σχετικής σταθερότητας. Το προσδόκιμο επιβίωσης ανάλογα με τις διάφορες παθήσεις είναι 5-10 χρόνια.
Στο επόμενο φύλλο η συνέχεια με τους παράγοντες που επηρεάζουν και τη διάγνωση
Αριστείδης Β. Βασιλείου, MD
Ειδικός Νευρολόγος
Εξειδικευθείς στην Μ. Βρετανία
Southmead Hospital, Bristol, UK
ΙΑΤΡΕΙΟ:
Κονδύλη 5, Μαρούσι , 15122
ΤΗΛ. 215-5255-964