Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2021) είναι: « Η Ψυχική Υγεία σε ένα άνισο κόσμο».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH,)mε το φετινό θέμα επιχειρείται να αναδειχθεί το γεγονός ότι αυξάνεται η πόλωση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο που ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι ανισότητες αφορούν το γένος, την εθνικότητα, την έμφυλη ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον σεβασμό των δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, με συνέπειες στα δικαιώματα των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, σύμφωνα με τηνWFMH, με το 75-95% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μην έχουν καμία πρόσβαση και στις πλουσιότερες χώρες τα πράγματα να μην είναι πολύ καλύτερη. Απουσία επένδυσης στην ψυχική υγεία δυσανάλογη με το συνολικό προϋπολογισμό της υγείας καταλήγει σε κενό στην φροντίδα της ψυχικής υγείας.
Το 2020 η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας βρήκε τις υπηρεσίες για τους ψυχικά ασθενείς να έχουν διαταραχθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί σε ευαισθητοποίηση και δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην ψυχική υγεία.
Η πανδημία προκάλεσε μέτρια συμπτώματα φόβου, αϋπνίας, άγχους και κατάθλιψης, ενώ επέφερε σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση της κατανάλωσης φαγητού, αλλά και του χρόνου βάδισης. Οι έφηβοι που επρόκειτο να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις ανέφεραν ότι τους αγχώνει σημαντικά το ότι δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία τέλεσης των πανελληνίων και νιώθουν ότι πιέζονται περισσότερο από τους καθηγητές τους σε σχέση με την οικογένειά τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην ψυχική υγεία που πραγματοποίησε (Απρίλιος- Μάιος 2020) η Α Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία λειτουργεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Στόχος ήταν η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαλωτότητα για την εκδήλωση κλινικών διαταραχών που συνδέονται με την πανδημία, έτσι ώστε έγκαιρα να σχεδιαστεί και η παροχή βοήθειας. Επιπλέον, η κατανόηση των επιπτώσεων της καραντίνας στην ψυχική υγεία. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, εστίασε στις άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τη χρήση ουσιών, τους εφήβους και την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη λήξη της καραντίνας.
Πηγή: Sansimera.gr