15 Αυγούστου – Η Κοίμησης της Θεοτόκου- Το «Πάσχα του καλοκαιριού»

0

Στις μέρες του κορωνοϊού με όλο και νέα περιοριστικά μέτρα να ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, η φετινή εορτή του Δεκαπενταύγουστου σίγουρα δεν θα είναι όπως κάθε χρόνο. Παράλληλα η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός από την προκλητική στάση της γειτονικής τουρκικής χώρας συμπληρώνει ένα σκηνικό σίγουρα πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο η πίστη και  η αισιοδοξία μας δυναμώνουν ακόμα περισσότερο μέσα από δυσκολίες σαν κι αυτή. Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες και αποστάσεις, χωρίς τα πανηγύρια και της εκδηλώσεις που είχαμε συνηθίσει θα γιορτάσουμε και φέτος την Παναγιά μας από άκρη σε άκρη της χώρας, με την ίδια όμως λαμπρότητα, με τον ίδιο σεβασμό, με την ίδια κατάνυξη και ευλάβεια όπως και τη βεβαιότητα πως σύντομα θα μπορούμε να γιορτάζουμε όλοι μαζί και πάλι όπως παλιά. Άλλωστε η Κοίμησης της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν», αναστήθηκε.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και μάλιστα ονομάζεται και “Πάσχα του καλοκαιριού”.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Παναγία έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί. Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και διέμενε, μετά τη σταύρωση του Χριστού. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου την έθαψαν.

Όταν μετά από τρεις ημέρες ο απόστολος Θωμάς πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Πάνω στον τάφο της Παναγίας χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη. Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».  Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν. Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά. Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό. Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία.

Και για να θυμηθούμε πως γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παναγία αναφέρουμε πως στην Τήνο, χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, στο Ναό της Ευαγγελίστριας, να παρακολουθήσουν τις κατανυκτικές λειτουργίες και να ακολουθήσουν τον επιτάφιο και τη λιτάνευση της εικόνας σε όλη την πόλη. Πολλοί από αυτούς διανύουν τον ανηφορικό δρόμο από το λιμάνι ως την εκκλησία γονατιστοί, για να εκπληρώσουν ένα τάμα. Η Παναγία της Τήνου θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα όλης της Ελλάδας.

Ένας άλλος σημαντικός πόλος έλξης χιλιάδων προσκυνητών τον Δεκαπενταύγουστο, είναι η Πάρος, που ξεχωρίζει χάρη στην εντυπωσιακή εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς. Μετά την περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και άφθονο ντόπιο κρασί. Στο λιμάνι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες φωτίζουν τη νύχτα και προσεγγίζουν την προβλήτα δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής. Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορό.

τέλος σημαντικός προσκυνηματικός σταθμός για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, το θρησκευτικό έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού και εορτάζεται πανηγυρικά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Εκεί συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Εσπερινό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας