Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, γράφει ο Χάρης Ανδρέου, μαθητής Γ΄ Γυμνασίου

0

Μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία κατά την μικρασιατική εκστρατεία, ακολούθησε η έξοδος του Γ’ Σώματος στρατού στις 5 Σεπτεμβρίου από το λιμάνι της Αρτάκης αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανυπεράσπιστους Μικρασιάτες στο έλεος των Τούρκων.

Η καταστροφή άρχισε 7 ημέρες μετά από την έξοδο του ελληνικού στρατού από την Μικρά Ασία..

Αρχικά ένα δείγμα του τουρκικού ιππικού εισέβαλε στην πόλη και οι Τούρκοι στρατιώτες φωνάζοντας (μην φοβάστε) και σηκώνοντας το αριστερό τους χέρι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τα τρομοκρατημένα πλήθη ανθρώπων. Πριν νυχτώσει όλοι η στρατιά του ιππικού είχε μπει στην πόλη καθώς και οι δυο μεραρχίες του πεζικού που το ακολουθούσαν. Μερικές μέρες αργότερα από την είσοδο των Τούρκων στην Σμύρνη ακολούθησε εμπρησμός στην Αρμένικη συνοικία της πόλης, πιο συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα. Οι Έλληνες πρόσφεραν νερό και φαγητό στους πολιορκημένους αλλά οι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και ανατίναξαν την εκκλησία. Οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας τον άνεμο όπου έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία αλλά και την βενζίνη όπου είχαν ποτίσει τα σπίτια κατάφεραν να κάψουν όλη την πόλη εκτός από την εβραϊκή και την Μουσουλμανική συνοικία. Η φωτιά διήρκησε συνολικά πέντε ημέρες.

Η μεγάλη μάζα των προσφύγων στριμωχνόταν ανάμεσα στο πύρινο μέτωπο και την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Μερικά πλοία πλησίασαν προς το λιμάνι της Σμύρνης ακούγοντας της εφιαλτικές κραυγές του πλήθους όπου είχε καταλήξει να πηδάει στην θάλασσα για σωθεί.

Τώρα πια η θάλασσα ήταν γεμάτη πνιγμένους ενώ συμμορίες ψάρευαν με αγκίστρια τα πτώματα μαζεύοντας από αυτά ότι πολύτιμο είχαν πάνω τους.

Η τουρκική διοίκηση είχε ανακοινώσει στους συμμάχους ότι θα επέτρεπαν στους πρόσφυγες να φύγουν εξαιρώντας τους άντρες από την ηλικία των 17 έως των 45 ετών.

Επιπρόσθετα η τουρκική διοίκηση ανακοίνωσε ότι όποιος πρόσφυγας δεν εγκατέλειπε την πόλη μέσα σε μια εβδομάδα θα εκτοπιζόταν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 350.000 πρόσφυγες να φτάσουν στο λιμάνι της Σμύρνης σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο μέχρι πνιγμού για να προλάβουν να αποβιβαστούν στα μόνο 8 πλοία όπου βρίσκονταν εκεί πέρα.

Τελικά τα 8 πλοία με την συνοδεία αμερικανικών αντιτορπιλικών αναχώρησαν παίρνοντας μαζί τους 43.000 πρόσφυγες.

 Μέχρι της 8 Οκτωβρίου η εκκένωση της Σμύρνης είχε ολοκληρωθεί αφήνοντας πίσω της 10.000 αδικοχαμένες ψυχές.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας