Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Νικολαράκος «Το Μαρούσι αποτελεί το επίκεντρο για την Κεραμική Τέχνη και ο Δήμος έμπρακτα αποδεικνύει τη στήριξή του στους κεραμίστες, στη διοργάνωση των Εκθέσεων και σε κάθε πολιτιστική δράση που αναδεικνύει την τέχνη τους»

0

Κυριακή 24 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής

            Όλα έτοιμα για την 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής να υποδεχτεί τους επισκέπτες στην τελετή εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Ενόψη της Έκθεσης, το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου, οι δυο συνδιοργανωτές, Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Δήμος Αμαρουσίου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στον Τοπικό Τύπο.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών κος Ν.Βαλλάτος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου για την παρουσία τους και την στήριξη στο έργο και τους αγώνες των κεραμιστών, τόνισε πως και η φετινή έκθεση διαθέτει μοναδικά εκθέματα, έργα τέχνης πολύ αξιόλογα που αντανακλούν το μεράκι και την έμπνευση του κάθε καλλιτέχνη, «η Κεραμική είναι μια δύσκολη τέχνη, θέλει κατάθεση ψυχής, αυτό ακριβώς βλέπουμε και στα φετινά εκθέματα».

Παράλληλα ο κος Ν. Βαλλάτος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του χώρου της Κεραμικής, έναν χώρο ιστορικό που αποτελεί σημείο αναφοράς αυτής της πόλης, ωστόσο ακόμη το ιδιοκτησιακό του καθεστώς βρίσκεται σε εκκρεμμότητα «η ιστορία του χώρου είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να τον εγαταλείψουμε. Είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε το μοναδικό αυτό χώρο που δεν υπάρχει αντίστοιχός του σε όλη τη χώρα και η στήριξη του Δήμου στην προσπάθεια μας είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, όμως και η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει ένας χώρος πολιτισμού και να λειτουργήσει το Μουσείο Κεραμικής». Όπως επεσήμανε ο κος Ν. Βαλλάτος όραμα και στόχος των κεραμιστών είναι να δημιουργηθεί το Μουσείο Κεραμικής στο οποίο θα εκτεθούν και τα βραβεία όλων των περασμένων Εκθέσεων, καθώς και η ανάπτυξη πολλών πολιτιστικών δράσεων. Γι’ αυτό το λόγο η Ένωση Κεραμιστών έχει έρθει σε επαφη με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών προκειμένου να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα αξιοποίησης του χώρου και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ως προς τα οικονομικά. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως ήδη λειτουργεί και κρατικό ΙΕΚ κεραμικής ενω όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος μεγάλος αριθμός μαθητών από τα σχολεία της περιοχής επισκέπτονται την κεραμική και έρχονται σε επαφή με τον πηλό.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Γ. Νικολαράκος μεταφέροντας το χαιρετισμό και το μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, τόνισε την ισχυρή βούληση της Διοίκησης για τη διατήρηση και ενίσχυση της τέχνης των Ελλήνων κεραμιστών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση της πόλης του Αμαρουσίου  και τόνισε πως ο Δήμος Αμαρουσίου πάντα στέκεται στο πλευρό των κεραμιστών και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειές τους «Το Μαρούσι αποτελεί το επίκεντρο της Κεραμικής. Μέσα από τα έργα της Κεραμικής αποτυπώνεται η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και η πόλη του Αμαρουσίου, γνωστή και ως Κεραμούπολη, έχει συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοσή της με την κεραμική. Η τέχνη της Κεραμικής είναι μοναδική γιατί συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, νερό, χώμα, φωτιά και αέρα και αυτό εμπνέει τους κεραμίστες. Εμείς ως Δήμος επιθυμούμε να κρατήσουμε αυτήν την παράδοση ζωντανή και θα κάνουμε ότι μπορούμε γι’ αυτό τον σκοπό».

Στην Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νικόλαος Πέππας, η επιμελήτρια της έκθεσης κα Μαριάνθη Βελλίδου και ο τέως Πρόεδρος της ΠΕΚΑ κ. Κώστας Γαλάνης.

Στην τελετή των εγκαινίων θα απονεμηθούν  τα βραβεία και οι έπαινοι στους κεραμιστές που διακρίθηκαν στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής, τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ), δίνοντας την ευκαιρία σε νέους κεραμιστές, αλλά και σε ήδη καταξιωμένους να προτείνουν νέες προσεγγίσεις και φόρμες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αρχαιότερης των τεχνών.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας