64 χρόνια Κεσκέκι στην μνήμη του Άι- Γιώργη από τους Γκιουλμπαξιώτες των Μελισσίων

0

64 χρόνια κρατά ζωντανή η παράδοση. Οι Μικρασιάτες- Γκιουλμπαξιώτες των Μελισσίων, άναψαν και φέτος τις φωτιές στα καζάνια και μοίρασαν στον κόσμο το Κεσκέκι προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Γεωργίου.

Μια πατροπαράδοτη γιορτή στη μνήμη του Άι-Γιώργη, που την κράτησαν αναλλοίωτη οι πρόσφυγες που ρίζωσαν στα Μελίσσια, αποτελεί για χρόνια σημείο αναφοράς και συνάντησης των Μικρασιατών του βόρειου τομέα της Αττικής. Μια γιορτή που εκτός του εθίμου συμβολίζει και το φόρο τιμής προς τους προγόνους καθώς και την υπόσχεση πως κανείς δεν ξεχνά τις αλύτρωτες πατρίδες.

Μια εβδομάδα πριν τη γιορτή μια αποστολή αποτελούμενη από μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Μελισσίων «Ο Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» πηγαίνουν το στάρι σε παραδοσιακό μύλο για να το αλέσουν. Την παραμονή της εορτής το βράδυ, το αποφλοιωμένο σιτάρι μπαίνει στα καζάνια όπως και το κρέας μαζί με μπαχαρικά, ανάβουν οι φωτιές και το Κεσκέκι, όπως λέγεται το παραδοσιακό φαγητό, αρχίζει να μαγειρεύεται. Περαστικοί, κάτοικοι, Μικρασιατες και όχι μόνο περνούν από την πλατεία για να ανακατέψουν το φαγητό και να γιορτάσουν. Όλο το βράδυ ανακατεύουν με ξύλινες μεγάλες κουτάλες το στάρι και το κρέας ώσπου να γίνει ένας χυλός, να μαλακώσει και μελώσει.

Την άλλη μέρα το πρωί, όταν τελειώσει η επίσημη Δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, οι Ιερείς βγαίνουν και περνούν απέναντι, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου για να ευλογήσουν το Κεσκέκι που είναι πλέον έτοιμο μέσα στα καζάνια. Μετά την ευλογία, το φαγητό μοιράζεται στον κόσμο μαζί με άφθονο κρασί και το γλέντι ξεκινά. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, με παραδοσιακές φορεσιές και με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας γεμίζουν την πλατεία και ο κόσμος καταχειροκροτεί. Καρσιλαμάδες, χασάπικα, πολίτικα, τραγούδια και χοροί πλαισιώνουν τη γιορτή που συνεχίζεται μέχρι το απόγευμα με πολύ κέφι.

Το βράδυ της παραμονής πολύς ήταν ο κόσμος που πέρασε από τα καζάνια για να παρακολουθήσει την προετοιμασία του φαγητού αλλά και για να βοηθήσει. Παρούσα και η Δήμαρχος κα Νατάσα Κοσμοπούλου συνοδευόμενη από μέλη της Διοίκησης συμμετείχε στο έθιμο.

Το επόμενο πρωί, στην Πλατεία του Άι- Γιώργη, αφού οι ιερείς ευλόγησαν το φαγητό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Παναγιώτης Γκατζόλης καλωσόρισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και τόνισε πως οι Μικρασιάτες θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό να κρατούν τις ρίζες και τις παραδόσεις τους.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα μέλη των χορευτικών τμημάτων, παιδιών και ενηλίκων με τις παραδοσιακές φορεσιές για να μαγέψουν το κοινό. Παρόντες η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κα Λουκία Κεφαλογιάννη, η Δήμαρχος κα Νατάσα Κοσμοπούλου, μέλη της Διοίκησης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, στους δρόμους της πόλης. Εκατοντάδες πιστοί ακολούθησαν κρατώντας αναμμένα κεριά συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας και της Φιλαρμονικής της Πυροσβεστικής που παιάνιζαν ευλαβικά αποδίδοντας τιμές στην Ιερά Εικόνα του Αγίου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας