Πολλές και κάποιες, άγνωστες ίσως στο ευρύ κοινό, πτυχές της προσωπικότητας του διανοούμενου Τάκη Καφετζή και τον τρόπο που έδρασε ως επιστήμονας, δάσκαλος και ενεργός πολίτης στο χώρο της Αριστεράς ανέδειξε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «Η προσφορά του Τάκη Καφετζή στις επιστήμες και το Χαλάνδρι», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο κατάμεστο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την προσωπικότητα του Τάκη Καφετζή σκιαγράφησαν ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο συνταγματολόγος και καθηγητής του Παντείου Ξενοφών Κοντιάδης και η σύζυγός του Κατερίνα Φραγκάτου.
«Διαρκή συνομιλητή και συνοδοιπόρο στη σκέψη και τη ζωή» χαρακτήρισε τον Τάκη Καφετζή, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, μιλώντας με πάθος για τις αναζητήσεις, επιστημονικές και υπαρξιακές του «αδελφικού του φίλου». «Ήταν πεπεισμένος πώς το πρώτιστο καθήκον ενός κοινωνικού επιστήμονα που αναζητά την αλήθεια δεν είναι να εξηγεί και να ερμηνεύει απλώς, τη δεδομένη κανονικότητα ενός κόσμου που υπάρχει απλώς σε νοηματική αντιδιαστολή με όσα δεν υπάρχουν. Ο κόσμος των ανθρώπων θα πρέπει επιπλέον και κυρίως να προσαρμόζεται σε αξιακή αντιπαράθεση με έναν άλλο ιδεατό κόσμο που θα θέλαμε να υπάρχει. Δεν έβλεπε ποτέ τον εαυτό του ως ουδέτερο και αποστασιοποιημένο ερμηνευτή ενός αδιάφορου ιστορικού γίγνεσθαι. Παρέμεινε ο στρατευμένος συναυτουργός ενός ακαθήλωτου οράματος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ξενοφών Κοντιάδης με τη σειρά του, …ακολούθησε τον Τάκη Καφετζή, από τη γενέτειρά του, το Χαλάνδρι, στο Παρίσι των σπουδών, στα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου, στην ερευνητική του δουλειά στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στην πανεπιστημιακή του πορεία, στη συνεισφορά του με άρθρα και αναλύσεις στο ιστορικό περιοδικό ΑΝΤΙ και τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και ΕΦΣΥΝ, αναδεικνύοντας συγχρόνως γλαφυρά την αντιφατική προσωπικότητα ενός ανθρώπου με απαράμιλλο ήθος. «Ήταν στοχαστικός με ένα βλέμμα που μας λείπει πάρα πολύ σήμερα. Ενθουσιώδης. Ένας άνθρωπος που λες και είχε μια περίεργη διαίσθηση με τους φίλους του, εμφανιζόταν όταν τον είχαν ανάγκη. Ήταν συγχρόνως γλεντζές, μηχανόβιος, ροκάς, άνθρωπος της παρέας και του βιβλίου βέβαια. Συγχρόνως εσωστρεφής και εξωστρεφής, λόγω των εσωτερικών του αντιφάσεων. Πολύ σεμνός», σημείωσε ο Ξενοφών Κοντιάδης.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, καταθέτοντας, από την πλευρά του, την προσωπική του εμπειρία από τη γνωριμία του με τον Τάκη Καφετζή, τόνισε «ότι οι άνθρωποι αυτής της γενιάς και αυτής της κουλτούρας λείπουν πάρα πολύ σήμερα», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Τον γνώρισα περισσότερο μέσα από τα κείμενα, τις αναλύσεις, τα διαβάσματα. Και θέλω να πω ότι οι άνθρωποι αυτής της γενιάς και αυτής της κουλτούρας λείπουν πάρα πολύ σήμερα. Για πολλούς από μας που διαλέξαμε το δρόμο της καθημερινής παρέμβασης στην πολιτική, σε τοπικό επίπεδο, ο Τάκης έκανε τη ζωή που δεν ζήσαμε εμείς και τον ζηλέψαμε πολύ γι’ αυτό. Μετά όμως από μια πολύωρη συζήτηση μαζί του, μου έχει μείνει η αίσθηση ότι και αυτός ζήλευε κάτι από αυτά που κάναμε εμείς τότε».
Η κ. Κατερίνα Φραγκάτου, στάθηκε στην ταπεινότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καίτοι ξεχώρισε με την ευρυμάθειά του και το λαμπρό μυαλό του ήταν υπερβολικά σεμνός και διακριτικός, ποτέ δεν περιαυτολογούσε. Ήθελε να περνάει κατά το δυνατόν απαρατήρητος». Συνόψισε δε την αντίληψή του για τη ζωή και τον κόσμο σε μια δική του φράση: «Το θέμα στη ζωή είναι πώς παλεύεις το θάνατο με όπλο την ψευδαίσθηση, το φευγαλέο της ζωής, δύο αυγές, δύο δειλές αχτίδες σε μια θάλασσα που συγχωρεί την αλαζονεία σου. Για το είναι μέσω του έχειν σου».
Η τιμητική εκδήλωση για τον Τάκη Καφετζή φιλοξενήθηκε στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, εκεί όπου έχει μεταφερθεί πλέον η προσωπική του βιβλιοθήκη, με δική του επιθυμία. «Η πολύτιμη βιβλιοθήκη του η οποία θα κρατάει πάντα ζωντανή τη μειλίχια, αγαπημένη ύπαρξή του», όπως είπε ο συγγραφέας και δημοτικός σύμβουλος Σέργιος Γκάκας, στην έναρξη της εκδήλωσης.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειον Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλουμπίδης, ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Δημήτρης Σεβαστάκης, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ Χρήστος Λυριτζής, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Έφη Γαζή, ο ιστορικός και αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης, οι δημοσιογράφοι Νικόλας Βουλέλης και Παύλος Κλαυδιανός, οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου Χριστίνα Μαχαίρα και Δημήτρης Χριστουλάκης, και η κόρη του Λιγεία Καφετζή με τη μητέρα της.